Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vårmånaden är här, men våren är på många håll fortfarande långt borta. Vi hjälper dig att tjuvstarta den!
Vårmånaden är här, men våren är på många håll fortfarande långt borta. Vi hjälper dig att tjuvstarta den!
Vårmånaden är här, men våren är på många håll fortfarande långt borta. Vi hjälper dig att tjuvstarta den!
Läs experternas tips och råd nedan samt vilka blommor som ska införskaffas redan nu.
Läs experternas tips och råd nedan samt vilka blommor som ska införskaffas redan nu.
Läs experternas tips och råd nedan samt vilka blommor som ska införskaffas redan nu.
1 AV 2
Vårmånaden är här, men våren är på många håll fortfarande långt borta. Vi hjälper dig att tjuvstarta den!
Foto: Getty Images
2 AV 2
Läs experternas tips och råd nedan samt vilka blommor som ska införskaffas redan nu.
Foto: Getty Images

Ut med vintern – så här enkelt tjuvstartar du våren!

Första vårmånaden är här och det härliga vårljuset har kommit.

Men det är ändå snö och kallt på många håll och gör oss otåliga.

Det går att göra något åt – så här enkelt tjuvstartar du våren inomhus!

Mars är ändå att betraka som den första vårmånaden. Det härliga vårljuset har kommit tillbaka, men i stora delar av Sverige är det fortfarande snö, kallt och grått. Något som många tycker är jobbigt. Efter så många månader i mörker, snö och kyla är vi flera som vill att våren ska komma – snabbt. Känner du också så kan du använda din otålighet till att tjuvstarta våren inomhus. Här får du proffsens bästa tips! 

1. Duscha och möblera om 

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Börja med att plocka bort vissna blad och blommor. Duscha därefter krukväxterna – de blir som nya. En bra idé är också att ”möblera om” bland dina växter, så det händer något nytt. Byt platser och testa att bygga på höjden, varför inte en trave böcker eller en högre skål med fot?! 

LÄS OCKSÅ: Så här enkelt lurar du kvistarna att blomma! 

2. Blanda färger och olika sorter

Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

Färger och blommor sprider verkligen vårkänsla. Frossa i pastellfärgade blommor, lyxigt vinröda och blanda med vita. Sätt gärna i grupper på olika bord eller gör ett stilleben. Du kan också nypa av små blommor och sätt i mindre vaser här och var – det piggar upp! 

3. Frossa i tulpaner 

1 AV 3
Foto: BLOMSTERFRÄMJANDET
2 AV 3
Foto: BLOMSTERFRÄMJANDET
3 AV 3
Foto: Blomsterfrämjandet

Tulpaner är alltid rätt – speciellt så här års! Det finns nu ett stort utbud av både färger och sorter i de flesta butiker så det är bara att frossa och blanda, det finns inga rätt eller fel. Mixa gärna med kvistar utifrån, till exempel Magnolia, forsythia och körsbär.

LÄS OCKSÅ: Så lurar du dina slokande tulpaner – bästa tricken!

4. Fräscha upp balkongen/uterummet

Foto: Fotolia

Har du inglasad balkong eller uterum är det nu man kan börja hänga där, i alla fall kortare stunder när solen skiner. Röj och rensa bort gammalt bråte och sådant som du inte vill ha längre. Gör rent och fyll på med nya saker och fräscha växter. Kom ihåg att även dessa behöver vattnas regelbundet då det kan bli väldigt varmt när solen tittar fram.     

5. Putsa fönstren

Foto: Fotolia

Något väldigt viktigt nu när ljuset kommer och solen tittar fram mer och mer är att putsa sina fönster. Vi vill slippa se grå smuts och damm och i stället låta solens strålar lysa upp våra växter och ge oss energi.

LÄS OCKSÅ: 10 underbara krukväxter – så sköter du om dem

Extra blom-tips till våren

• När den starka vårsolen kommer är det viktigt att skugga de vintergröna växterna. Använd säckväv eller fiberduk.  

• Ta en kruka och plantera penséer, minipåskliljor, hyacinter och tusenskönor. Ställ sedan ut på balkongen, vid entrén eller i uterummet. 

• Och... det är nu det är dags att så tomater, sommarblommor och annat som ska förodlas tidigt inomhus! 

Blommorna du kan införskaffa redan nu i mars:

Det finns massor av blommande krukväxter att inhandla redan nu. Här är några av Blomsterfrämjandets bästa tips att införskaffa nu i mars: 

Höstbegonia

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Trots namnet är höstbegonia ett mycket bra val på våren. Den blommar som få och har en fantastisk bredd i färgskalan. Du hittar höstbegonian i härliga pastellfärger men också i klara klassiska färgnyanser. Även blommorna varierar i utseende, de kan vara både enkla, dubbla, fransiga eller superstora.

Skötsel: 

Begonian får inte stå blött, men jorden bör inte heller torka ut helt, jordytan ska endast torka upp lätt mellan givorna. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Optimal temperatur är 18 - 20°C. För att blomman ska vara riktigt snygg bör vissna blommor plockas bort, och för att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus, men undvik stark sol. Tänk på att placera begonian långt ifrån fruktfatet eftersom etylen från frukten kan orsaka knoppfall.

LÄS OCKSÅ: Begonia – allt du behöver veta om den populära växten 

Gerbera

Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

Man känner direkt igen gerberan på grund av dess karakteristiska utseende; blommorna är stora, tydliga, kaxiga och utstrålar glädje. Blomman finns i många olika färgnyanser vilket gör dem tacksamma att använda. Men, för att lyckas med gerbera är det bra att ha gröna fingrar då den inte är helt enkel att ha att göra med. 

Skötsel:

För att gerbera ska trivas är det viktigt att jorden är lätt fuktig. Det bästa är att vattna regelbundet, men inte för mycket åt gången då gerberan varken vill stå för blött eller torka ut. Ge gärna en svag näringslösning vid varje vattning. Tänk på att gerberan behöver en ljus växtplats, både under vintern och på sommaren, men undvik däremot direkt sol. På sommaren kan gerberan med fördel flyttas ut på balkongen eller terrassen.

LÄS OCKSÅ: Det här betyder blomman som du ger bort 

Engelsk pelargon

Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

Engelska pelargoner är bland de första pelargonerna vi ser dyka upp på våren, de finns i handeln redan från mars. Blommorna är vanligtvis stora och enkla men det finns även sorter med fyllda blommor. Då pelargonen har en exklusiv framtoning passar den utmärkt som presentblomma.

Skötsel: 

Placera pelargonen ljust, den trivs även bra i full sol. Blomman behöver mycket vatten men låt den torka upp emellanåt och tillsätt gärna svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. När frosten är över kan du sätta ut pelargonen i en urna i trädgården.

LÄS OCKSÅ: 20 roliga saker du inte visste om dina pelargoner 

Hortensia

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

De maffiga hortensiorna är en favorit för många på våren. Med sin volym och stora blomställningar skapar den härlig energi och vårkänsla. De vanligaste färgerna är rosa, blått och vitt. Sedan finns det både hortensior med runda blomställningar och ”lace-cuptyper”. Lace-cuptyperna har små blommor i mitten och kantas av högblad (vilka lätt kan förväxlas med blommor).

Skötsel: 

Hortensian ska du inte placera i direkt solljus eller för varmt – ju svalare desto bättre. Uterum är perfekt. Se också till att dess jord alltid är fuktig, men växten ska inte stå i vatten. Gödsla gärna med svag dos näring i vattnet under hela växtperioden.

Efter blomningen kan hortensior planteras ut i trädgården eller i kruka på balkong eller altan. Hortensian övervintrar utmärkt på en sval (ca 5 °C) plats som i ett frostfritt garage eller jordkällare. I zon I-II kan man plantera ut hortensian på en skuggig till halvskuggig plats i trädgården.

LÄS OCKSÅ: Hortensia – 10 olika sätt att inreda med blomman 

Bli inte förvånad om hortensian byter färg

Har du planterat ut en klarblå hortensia i trädgården och upptäcker att den har blivit rosa ska du inte bli förvånad. Hortensians blomfärg styrs nämligen av jordens pH-värde. Vid ett relativt högt pH-värde, ca 6–7, blir blommorna rosa, och vid ett lägre pH-värde, ca 5–5,8, blir de blå. Trädgårdsjord brukar ha ett relativt högt pH-värde, så vill man ha blåa hortensior ska man plantera dem i en jord med lågt pH, exempelvis rododendronjord, eller så kan man vattna med något surgörande som kalialun. Kalialun köper man i färghandeln och den doseras 2-3 msk per 10 liter vatten.

Källa: Blomsterfrämjandet