Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hyacint är en vacker julblomma – som även återkommer på våren.
Hyacint är en vacker julblomma – som även återkommer på våren.
Hyacint är en vacker julblomma – som även återkommer på våren.
Med dess underbara doft sprider hyacinten julstämning.
Med dess underbara doft sprider hyacinten julstämning.
Med dess underbara doft sprider hyacinten julstämning.
1 AV 3
3 lätta skötselråd för julhyacinten
2 AV 3
Hyacint är en vacker julblomma – som även återkommer på våren.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
3 AV 3
Med dess underbara doft sprider hyacinten julstämning.
Foto: Istock

Sköta, vattna, driva – så lyckas du med dina hyacinter

Hyacinten är för oss svenskar självklar på julen, även om den egentligen är en färgsprakande vårblomma som tittar upp i rabatten under tidig vår.

Hur ska den populära blomman skötas? För att den ska blomma länge och hela julen finns några smarta tricks att ta till. Här får du några tips!

Hyacinter både doftar gott och är vackra att beskåda med sin färggrannhet. Färgerna kan variera mellan vit, blå, ljusgul, lila, röd och rosa. Det är lätt att få dem att blomma – och många köper hem hyacinter och njuter av doften i advent. Men egentligen är det en vårblomma som blommar vackert på vårkanten och kring påsk.

Sköta om och vattna hyacinter

Står din hyacint i kruka ska du vattna den regelbundet, men sparsamt, så att jorden hålls lite fuktig. Men se till att vattna runt löken, aldrig på den! Låter du den stå ljust och svalt så kommer den även att blomma längre än om den står varmt, till exempel nära ett element.

Om hyacinten blir på tok för lång och ranglig kan det bero på att du varit lite väl generös med vattenkannan. Men ingen fara. Stjälken är en perfekt snittblomma juletid som håller nästan lika länge som de som har löken kvar.

Står din hyacintlök i en glasvas ska du se till att dess rötter når ner till vattnet. Men själva löken ska inte vara i vattnet. Då ruttnar den.

Hyacinter blommar vanligtvis ett par veckor. Foto: Istock

Plantera hyacintlökar – så gör du

För att hyacinterna ska hinna blomma till jul ska de planteras 10-12 veckor före.

Om du inte köpt en hyacintlök med knopp, utan själv vill driva upp den, har du två alternativ. Antingen planterar du löken i en kruka fylld med jord eller i en glasvas med vatten.

Föredrar du kruka ska du börja med att dränera blomjorden innan du stoppar ner löken. Ställ den så den står stadigt med toppen över jord. Tänk också på att välja en kruka med hål i botten och att vattna runt löken – inte på den – innan du ställer undan den i kylskåpet med en strut över sig eller i ett svalt mörk rum. Där ska den stå i drygt två månaders tid så se till att titta till den då och då, så att jorden inte torkar. Jorden ska vara fuktig, men inte blöt. När blomstjälken och bladen kommit upp ungefär fem centimeter, vilket brukar ta ungefär tio veckor, är hyacinten redo att tas in i värmen. De ljusgula bladen får snabbt si gröna färg i ljuset. Den blommar sedan vanligtvis i 12 till 15 dagar inom några veckor beroende på temperatur. Känner du för att plantera om den går det också alldeles utmärkt. Hyacinter trivs i grupp med andra blommor och i glasvaser med vatten som rötterna når ner till.

Driva hyacinter i glasvas

Föredrar du hyacinter i glas är det egentligen samma metod – men i stället för att plantera dem i jord sätter du löken i ett hyacintglas med vatten (och gärna en bit träkol så håller vattnet sig friskt längre). Löken får inte nudda vattnet och ska stå mörkt och svalt, gärna i kylskåpet med en strut över löken, i ett par månader innan bladen börjar komma upp och den är redo att tas in i värmen.

Hyacinten doftar ljuvligt – en doft som många förknippar med advent och juletider. Foto: Shutterstock
Hyacinten finns i flera olika färger. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Vilken hyacint luktar mest och minst? 

Det finns runt 100 olika sorters hyacinter, varav en del doftar väldigt starkt och kryddigt, andra nästan inget alls. Generellt doftar vita hyacinter inte lika starkt som rosa, blå, ljusgula, lila och röda hyacinter, men om du vill vara säker på var på luktskalan hyacinten du vill ha står kan du kika efter doftkoden på krukan eller etiketten.

Blue pearl, purple sensation, pink pearl, Jan Bos och white pearl är exempel på sorter med mildare doft, delft blue och blue star är exempel på sorter med kraftigare. Atlantic och AnneMarie är i mitten av skalan. 

Är du känslig mot doften kan du även ställa hyacinten på fönsterbrädan där det är svalare eller på den inglasade balkongen om du har en. 

Kan hyacinter blomma om?

Absolut, hyacinter kan blomma om – men inte med samma kraft och inte samma år. Klipp av blomstängerna och lägg lökarna med de vissna bladen på en mörk och torr plats till våren. När temperaturen stiger kan du plantera ut lökarna i trädgården eller i krukor på balkongen. Här kan du läsa mer om hur du sparar lökarna och planterar ut dem i trädgården!

Gamla hyacintlökar kan planteras i trädgården eller i krukor på balkongen under våren. Foto: Shutterstock

Vilken temperatur klarar hyacinter? 

Hyacinter klarar någon enstaka minusgrad om de sätts ut när blomman är i knopp. De klarar sig länge under milda vintrar på inglasade balkonger med en temperatur på runt fem tio plusgrader.

Hyacinter är giftiga för djur

Katter, hundar och andra djur som tuggar på själva hyacintlöken kan få ont i magen, diarré och kräkas, så placera blomman där de inte kommer åt den om du har djur hemma. 

LÄS MER: Slipp en barrande gran! Knepen för att julgranen ska stå sig grön och grann

LÄS MER: Ta hand om julstjärnan – och få den att hålla sig fin till nästa år 

Se även: