1 av 2: 3 lätta skötselråd för julhyacinten
2 av 2: Hyacint är en vacker julblomma – som även återkommer på våren. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Underbara hyacinter – så lyckas du med fina blomman

Hyacinten är egentligen en färgsprakande vårblomma som kommer upp i rabatten under tidig vår. Men för oss svenskar är den mer självklar på julen.

Hur ska den populära blomman skötas? För att den ska blomma länge finns några smarta tricks att ta till. Här får du några tips!

Hyacinter både doftar gott och är vackra att beskåda med sin färggrannhet. Färgerna kan variera mellan vit, blå, ljusgul, lila, röd och rosa. Det är lätt att få dem att blomma – och många köper hem hyacinter och njuter av doften i advent. Men egentligen är det en vårblomma som blommar vackert på vårkanten och kring påsk.

Hur sköter och vattnar jag hyacinter?

Står din hyacint i kruka ska du vattna den regelbundet, men sparsamt, så att jorden hålls lite fuktig. Men se till att vattna runt löken, aldrig på den! Låter du den stå ljust och svalt så kommer den även att blomma längre än om den står varmt, till exempel nära ett element.

Om hyacinten blir på tok för lång och ranglig kan det bero på att du varit lite väl generös med vattenkannan. Men ingen fara. Stjälken är en perfekt snittblomma juletid som håller nästan lika länge som de som har löken kvar.

Står din hyacintlök i en glasvas ska du se till att dess rötter når ner till vattnet. Men själva löken ska inte vara i vattnet. Då ruttnar den.

Hyacinten doftar ljuvligt – en doft som många förknippar med advent och juletider. Foto: Shutterstock

Plantera hyacintlökar – så gör du 

Om du inte köpt en hyacintlök med knopp, utan själv vill driva upp den, har du två alternativ. Antingen planterar du löken i en kruka fylld med jord eller i en glasvas med vatten.

Föredrar du kruka ska du börja med att dränera blomjorden innan du stoppar ner löken. Ställ den så den står stadigt med toppen över jord. Tänk också på att välja en kruka med hål i botten och att vattna runt löken – inte på den – innan du ställer undan den i kylskåpet med en strut över sig eller i ett svalt mörk rum. Där ska den stå i drygt två månaders tid så se till att titta till den då och då, så att jorden inte torkar. Jorden ska vara fuktig, men inte blöt. När blomstjälken och bladen kommit upp ungefär fem centimeter är hyacinten redo att ta in i värmen. Den blommar sedan vanligtvis i 12 till 15 dagar inom några veckor beroende på temperatur. Känner du för att plantera om den går det också alldeles utmärkt. Hyacinter trivs i grupp med andra blommor och i glasvaser med vatten som rötterna når ner till. 

Föredrar du glasvas ska du fylla den med vatten (och gärna en bit träkol) innan du stoppar i hyacintlöken i öppningen. Löken får inte nudda vattnet och ska stå mörkt och svalt i ett par månader innan bladen börjar komma upp och den är redo att ta in i värmen. 

Hyacinter blommar vanligtvis ett par veckor. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Hyacinten finns i flera olika färger. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Vilken hyacint luktar mest och minst? 

Det finns runt 100 olika sorters hyacinter, varav en del doftar väldigt starkt och kryddigt, andra nästan inget alls. Generellt doftar vita hyacinter inte lika starkt som rosa, blå, ljusgula, lila och röda hyacinter, men om du vill vara säker på var på luktskalan hyacinten du vill ha står kan du kika efter doftkoden på krukan eller etiketten.

Blue pearl, purple sensation, pink pearl, Jan Bos och white pearl är exempel på sorter med mildare doft, delft blue och blue star är exempel på sorter med kraftigare. Atlantic och AnneMarie är i mitten av skalan. 

Är du känslig mot doften kan du även ställa hyacinten på fönsterbrädan där det är svalare eller på den inglasade balkongen om du har en. 

Kan hyacinter blomma om?

Absolut. Men inte samma år. Så klipp av blomstängerna och lägg lökarna med de vissna bladen på en mörk och torr plats till våren. När temperaturen stiger kan du plantera ut lökarna i trädgården eller i krukor på balkongen. De blommar dock inte lika fint som första året tyvärr. 

Gamla hyacintlökar kan planteras i trädgården eller i krukor på balkongen under våren. Foto: Shutterstock

Vilken temperatur klarar hyacinter? 

Hyacinter klarar någon enstaka minusgrad om de sätts ut när blomman är i knopp. De klarar sig länge under milda vintrar på inglasade balkonger med en temperatur på runt fem tio plusgrader.

Hyacinter är giftiga för djur

Katter, hundar och andra djur som tuggar på själva hyacintlöken kan få ont i magen, diarré och kräkas, så placera blomman där de inte kommer åt den om du har djur hemma. 

LÄS MER: Slipp en barrande gran! Knepen för att julgranen ska stå sig grön och grann

LÄS MER: Vackra rumsgran! Så sköter du om fina minigranen

LÄS MER: Ta hand om julstjärnan – och få den att hålla sig fin till nästa år 

Se även: