Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Under sommaren trivs hortensian bra utomhus. Foto: Shutterstock

Underbara hortensia! Så sköter du vackra blomman

Hortensian är en magnifik blomma och vacker inredningsdetalj som trivs lika bra inomhus som utomhus. Men trots att den är så älskad drar sig många för att skaffa en – den har nämligen rykte om sig att vara väldigt svårskött. Och visst kräver den lite pyssel, här får du reda på hur du tar hand om den.

Angelica Israelsson

Hur sköter man en hortensia rätt? Hortensians vetenskapliga namn Hydrangea macrophylla ger oss en ledtråd. Ordet kommer från grekiskans hydor som betyder vatten, och just vatten är något hortensian kräver mycket av. 

Hur ska man vattna hortensia i kruka?

Hortensia får aldrig torka ut helt och hållet – då får du den troligtvis aldrig tillbaka. Och den får heller aldrig stå konstant i vatten för då ruttnar rötterna.

Hortensian föredrar genomfuktig jord, så vad du ska göra är att känna med fingret i krukan varje dag för att se om den behöver vatten eller inte. Är jorden torr ska den så klart ha vatten. Det bästa du kan göra är att sänka ned krukan i ett vattenbad så att jordytan täcks och låt den sedan stå där tills det slutar att bubbla. Därefter kan du låta krukan rinna av en stund innan du sätter tillbaka den i ytterkrukan. 

Hur ofta ska man då vattna sin hortensia? Svaret är minst varannan dag, om du har den i vanlig kruka i rumstemperatur. Står den varmt kan den behöva en skvätt dagligen. Ska du åka bort eller vill ge den en vattenreserv ändå så kan du lägga en bit oasis i botten på ytterkrukan. Sedan när du ska vattna så häller du även lite på oasis-biten. Då kommer den aldrig att torka ut. Under våren och sommaren, som är hortensians blomningsperiod, kan du med fördel ha lite växtnäring i vattnet. 

Hortensian ska helt inte placeras i ett soligt fönster. Foto: Cecilia Möller

Var trivs hortensia i kruka bäst?

Tänk på att hortensian inte trivs för varmt och inte heller i direkt solljus eftersom den ute i naturen växer i skugga. Placera den alltså inte direkt i ett soligt fönster och låt den stå svalt, gärna ner mot 15 grader åtminstone på natten. Om du vill kan du även plocka bort några av de stora gröna bladen – då får den mer kraft. 

Under sommaren trivs hortensian bra utomhus. Antingen kan du plantera om den i stora krukor med lecakulor i botten för bra dränering eller sätt den i rabatten efter blomningen så kan den överleva för blomning nästa vår. Läs nedan hur du övervintrar den. 

Hortensia i kruka blir otroligt vackert på uteplatsen. Foto: Blomsterfrämjandet/Hydrangeaworld

Övervintra hortensia i kruka

Hortensians huvudsäsong är mars till juni, men man brukar kunna köpa den i kruka ett par månader innan och efter den perioden. Att få hortensian att överleva hösten och vintern i en kruka är svårt. Bäst lycka har man i ett ljust och varmt rum, som ett inglasat uterum eller liknande. Annars kan du klippa av hortensian och använda som snittblomma eller låta den torka – det blir vackert att använda i eternellbuketter och liknande. Ta med hela blomman och två av bladen under när du klipper.

Foto: Adobe Stock

Skötsel av hortensia utomhus

Vill du att hortensior ska pryda din trädgård kommer du älska den vackra trädgårdshortensian. Den är ungefär en meter hög och ser ut som en tät blommande buske. Den blommar länge och nya knoppar kommer hela tiden, men tänk på att den grönskar sent så ha lite tålamod under våren.

Trädgårdshortensian trivs bäst på en halvskuggig, men väl vindskyddad plats. Använd hortensia- eller rhododendronjord och gödsla ett par gånger under sommaren. Precis som övriga hortensior är trädgårdshortensian törstig och behöver vattnas ofta och rikligt.

Så övervintras trädgårdshortensia i kruka utomhus

Äldre sorter av trädgårdshortensia blommar på fjolårsskotten, dessa beskärs för att inte gå miste om blommor. Moderna sorter av hortensia behöver inte beskäras. Dock bör du alltid ta bort vissna blommor efterhand. Under vintern ska en trädgårdshortensia i kruka placeras frostfritt, är den nedgrävd i jorden bör den täckas med löv och grenar.

Foto: Adobe Stock

Varför ändrar hortensian färg?

Hortensia finns i vitt, rosa, blått och rött. Lustigt nog kan den ändra färg beroende på surhetsgraden i jorden. I neutral eller svagt sur jord blir blommorna rosa, vita eller röda. I surare jord frigörs aluminium och blommorna får en blå färg. 

LÄS MER: Blommande buskar – 10 buskar med vackra blommor

Se även: