Underbara begonia! Allt du måste veta om populära växten

1 av 3: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt

Begonia som är en hybrid mellan "Tiger Paws" och "Eyelash".

Foto: Shutterstock

2 av 3: Begonia som är en hybrid mellan "Tiger Paws" och "Eyelash".

Begonian trivs som bäst när den står ljust, men inte i direkt solljus. Den trivs också i mörkare miljöer. Vattna plantan med jämna mellanrum så jorden förblir lite fuktig.

3 av 3: Begonian trivs som bäst när den står ljust, men inte i direkt solljus. Den trivs också i mörkare miljöer. Vattna plantan med jämna mellanrum så jorden förblir lite fuktig.

Begonian är trendig igen! Växten finns i så många färger, former och mönster att det bara är att välja och vraka. 

Här får du veta allt du behöver om begonian – skötselråd och mycket mer.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vad är begonia?

Begonia är ett växtsläkte som kännetecknas av sin otroliga mångfald. Inom släkten finns växter som karaktäriseras av antingen sina blommor eller sina blad. Begonia är växtens namn på svenska, engelska och latin. Den är uppkallad efter den franska botanikern Michael Bégon. I dag finns över 1 400 arter och över 10 000 förädlade sorter. De olika arterna och sorterna delas in i 63 sektioner med olika kriterier. Den kommer ursprungligen från tropiska och subtropiska områden i Syd- och Centralamerika, Afrika och Asien. 

LÄS OCKSÅ: 10 bästa krukväxterna – så tar du hand om dem

Skötselråd – här trivs blomman

Begonia trivs som bäst när den står ljust, men inte i direkt solljus. Den trivs också i mörkare miljöer. Ställ den inte bredvid ett fruktfat då frukten kan få knopparna att falla av. Ställ den inte heller på en fönsterbräda med element då den inte tycker om när det kommer värme underifrån.

Foto: Bjarni B. Jacobsen Fotografi

Den vanligaste blombegonian i svenska hem är höstbegonia (begonia x hiemalis).

Så ofta behöver du vattna

Begonian trivs i fuktigare luft så spreja den gärna med vatten då och då. Glöm inte att vattna den med jämna mellanrum så jorden förblir lite fuktig. Se till att plocka bort blommor och blad som vissnar så får du snart nya!

LÄS OCKSÅ: Så förbereder du trädgården inför vintern

Så odlar du begonia

Frön från begonior är små. Välj tidpunkt för plantering beroende på vilken sorts begonia du ska plantera. Så i blomjord, vattna så den är lite fuktig och ge den växtnäring då och då.

Foto: Shutterstock

Begonia är ett flicknamn som är vanligast i USA.

 

LÄS OCKSÅ: Så inreder du med gröna växter och skapar harmoni i alla rum

Plantera utomhus i rabatt

Begonior trivs utomhus på sommaren. Glöm inte att begonian trivs bäst i skuggan! Gräv en grop till varje planta. Se till att gropen är lite större än rotklumpen. Häll i blomjord i gropen. Sätt ner plantan i samma höjd som den stått i krukan. Fyll på med mer blomjord. Tryck till lite och vattna.

Foto: Shutterstock

Den här begonian heter "Dragon wing begonia" (begonia x hybrida) och är en sorts hängbegonia.

Plantera i kruka eller balkonglåda

Alltid när du köper begonia så behöver du plantera om den så att den får en större kruka. Så välj en stor kruka med ett ordentligt bottenhål. På botten av krukan lägger du ett lager lecakulor. Sätt ner plantan i samma höjd som den stått i krukan. Fyll med mer jord. Tryck till lite och vattna.

LÄS OCKSÅ: Så inreder du med hortensia

Blomman som övervintrar

En av de bästa egenskaperna med begonia är att den blommar året runt. Det finns minst en begonia för varje tillfälle. De för varma ljusa sommardagar och de för mörka vinterkvällar. Om du tar hand om begonian håller den sig i flera år!

Foto: Shutterstock

Den vanligaste bladbegonian är rexbegonia (begonia rex cultorum).

Som egennamn

Blomnamn är populära och begonia är inte ett undantag! Det är nämligen ett flicknamn. Det är vanligast i engelsktalade länder och framför allt i USA där det 2015 fanns 15 693 flickor med namnet, enligt Babycenter.

LÄS OCKSÅ: Älskade elefantöra! Här är allt du måste veta om gröna växten

Begonia som grönsak och te

I Kina har begonia x grandis i flera hundra år använts för rengöring av sår. Det finns begonior som äts som grönsak eller dricks som te. Vissa begonior sägs hjälpa mot feber och förkylning och vissa sägs innehålla C-vitamin och ska ätas för att inte drabbas av skörbjugg.

Begonian i Sverige

Första gången botaniker identifierade och kategoriserade begoniorna var i slutet av 1600-talet i Mexiko och Indien. I Sverige har den funnits sedan mitten av 1800-talet då den blev populär i botaniska trädgårdar. Flera botaniska trädgårdar såsom Göteborgs har ett speciellt begoniahus. Som prydnadsblomma var den populär från mitten av 1800-talet till 1950-talet och i dag gör den comeback. 

Foto: Shutterstock

Det finns begonior som kan ätas som grönsak eller drickas som te.

Vanliga och ovanliga sorters begonia

Begonia har en lång odlingshistoria och det är inte helt enkelt att förstår hur de 1400 arterna och över 10 000 förädlade sorterna delas in i 63 sektioner.

Begonior som kännetecknas av blommor:

Höstbegonia (begonia x hiemalis). Det mest framträdande hos höstbegonian är dess blommor som liknar rosor med flera lager och finns i alla möjliga färger från lysande rosa till gräddvitt och till stark orange.

Julbegonia (begonia x cheimantha). Blommorna hos julbegonian har färre lager än höstbegonia. Den är en av våra äldsta krukväxter och finns i handeln från oktober till december.

Begonior som kännetecknas av blad:

Rexbegonia (begonia rex cultorum) Bladen är i olika storlekar och former och växlar i häftiga färger och mönster. Den är ursprungligen från Indien.

Forell/polkapricksbegonia (begonia x maculatamaculata). Kännetecknas av fina mer avlånga gröna blad med vita prickar. 

Flaskbegonia (begonia x dregei ). Är avlång och liknar mer en buske eller litet träd med korta smala blad. Den är ursprungligen från Sydafrika. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande