Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att ha mycket växter hemma är inget nytt – men 2022 är året då ju fler desto bättre blir ledordet. Gärna en kombination av stora och små växter, i alla rum.
Att ha mycket växter hemma är inget nytt – men 2022 är året då ju fler desto bättre blir ledordet. Gärna en kombination av stora och små växter, i alla rum.
Att ha mycket växter hemma är inget nytt – men 2022 är året då ju fler desto bättre blir ledordet. Gärna en kombination av stora och små växter, i alla rum.
1 AV 2
Krukväxterna som spås bli populära i år
2 AV 2
Att ha mycket växter hemma är inget nytt – men 2022 är året då ju fler desto bättre blir ledordet. Gärna en kombination av stora och små växter, i alla rum.
Foto: Shutterstock

Trendigaste växterna 2022 – mycket, stort och färgrikt

Snåla inte med växter hemma! I år spås ledordet vara ”ju fler växter desto bättre”.

Allra trendigast 2022 är gröna växter med färgsprakande bladverk och stora blad.

Vi blir också allt mer måna om att ta hand om våra växter – inget mer slit och släng! Här är krukväxterna som är trendiga i år.

Visst går det trender i krukväxter – och du är helt rätt ute om du fyller ditt hem med stora och små växter. Alltså, verkligen fyller. Att växter får ta stor plats i våra hem är visserligen inget nytt, så har det varit i några år nu. Men något som Plantagen spår för 2022 är att växter blir ännu synligare i våra hem – att ha massor av växter hemma är helt i tiden, gärna med stora, vackra och färgrika blad.

Här är fyra stora växttrender i år.

1. Ju fler växter desto bättre

Årets tydligaste växttrend 2022 är att vi vill ha massor av växter hemma – ju fler desto bättre. Foto: Shutterstock

Det här är en tydlig trend, enligt Plantagen som gjort en trendspaning. Vi vill ha allt fler växter hemma, både stora och små och gärna i varje rum. Och i stället för att kasta bort växter som blivit angripna av skadedjur eller börjar vissna, så vill vi rädda dem. Inget mer slit och släng, med andra ord, något som ju går igen även i gäller miljötänk vad gäller inredning och prylar.

Trenden att ta sticklingar har funnits ett tag och den sitter i – vi tar gärna sticklingar för att få in fler växter. Genom att byta sticklingar med andra får vi även in nya sorter. Återvinning och byteshandel är högaktuellt även inom växter.

2. Växter med mönstrade och färgsprakande blad

Gröna växter behöver ju inte bara vara gröna. Flera av de trendigaste krukväxterna just nu är växter med bladverk som har både häftiga mönster och häftiga färger. Såna växter är det lätt att bli glad av. Här är några av årets trendigaste växter med häftiga blad.

En variant av alokasia ”Dragon scale”. Foto: Shutterstock

Alokasia finns i flera storlekar men framför allt i många färgglada varianter, till exempel ”Pink dragon” som har ljusrosa stjälkar, ”Black velvet” med sammetsliknande mörka bladverk. eller ”Dragon scale” med smaragdgröna blad och marmorliknande bladnerver. Det är en tropisk växt som känns igen på sina stora, vackra blad med tjocka, dekorativa bladnerver.

Kaladium med sina ljusa blad. Foto: Istock

Kaladium har tunna, hjärtformade blad och finns i många färgkombinationer från skirt ljusa till djupt röda och är verkligen trendig med både mönstrade och färgrika blad. På hösten går plantan i vilan och tappar sina blad, men vaknar till liv igen på våren när det blir ljusare.

Kalatea är en dekorativ växt med purpurröda undersidor. Foto: Istock

Kalatea hör också till en trendväxt 2022. Växtens bladverk har fantastiska mönster och bladen sträcker sig efter solen på dagen och sluter sig om natten. Det är en dekorativ växt med olikmönstrade blad och purpurröda undersidor – det finns en sort för alla och den blir en fin del av inredningen. Ta hand om kalatean på rätt sätt!

Retrofavoriten fönsterfikus blir fin på hemmakontoret. Foto: Istock

Fönsterfikus är en retroväxt som kommit tillbaka på allvar. Inte nog med att den är lättskött – den är också vacker med blanka, mörkgröna blad. Så här sköter du fönsterfikusen.

Palettblad spås fortsätta vara populär tack vare sina olikfärgade blad och lättheten att föröka växten. Foto: Istock

Palettblad har varit populärt länge nu och fortsätter vara det. Det är definitivt en växt i tiden och kvalar i allra högsta grad in på listan som årets mest trendiga krukväxter – tack vare sina färgsprakande blad i alla möjliga kulörer. Det blir en vacker inredningsdetalj som fångar blicken. En anledning till populariteten är både att växten är lättskött och enkel att föröka genom sticklingar. Få ditt palettblad att hålla sig fin så här!

3. Växter med stora gröna blad

2022 är också året då vi vill ha tropiska växter med stora, vackra blad. Växterna får gärna vara stora som träd och skapa en djungelkänsla. Här är de trendigaste storbladade växterna.

Vit papegojblomma har stora, gröna blad. Foto: Istock

Vit papegojblomma hör till en av de trendigaste växterna just nu. Bladen är gröna och stora och växer i solfjäderform och växten skapar lätt en tropisk atmosfär hemma. Den är fin både på golvet eller stående på en piedestal.

Fiolfikus är fin att ha i en stor kruka på golvet. Foto: Istock

Fiolfikus har stor variation men generellt med stora, gröna blad. Växten har fått sitt namn tack vare att bladen liknar fioler. Den passar bra som en ensam växt i en stor kruka på golvet.

Många känner igen monstera för sina kraktäristiska blad. Foto: Istock

Monstera har nästan blivit en klassiker – och går absolut att räkna med även i år. Dess karaktäristiska blad finns numera både på posters och smycken – och allt eftersom den blir mer och mer populär får många upp ögonen för andra typer av monstera. Till exempel ”money mask” som har ihåliga blad, eller ”Thai constellation” med krämvita fläckar på bladen. Monstera går att föröka både genom att ta skott och sätta i en egen kruka, eller ta sticklingar och sätta i vatten – och lättheten att föröka växten är ytterligare en anledning till att den platsar utmärkt som trendväxt 2022! Så här tar du hand om din monstera!

4. Växter som skapar en känsla av Medelhavet

Medelhavsväxter klättrar också på listan över trendiga växter. Allt fler vill gärna plocka in medelhavskänslan hemma, gärna genom klassiska växter som olivträd och citronträd som kan ge oss en känsla av att befinna oss söderut. Vintertid ska träden stå på en sval och ljus plats, men till sommaren flyttar vi ut växterna och gör en egen medelhavsoas. Även syddracena är en lättskött och iögonfallande växt som är supertrendig. Den trivs i både rabatt och kruka och finns i flera färger, från grön till vinröd.

Se även: