1 av 2: Inredningsstylisten Maria Löw om hur du inreder med gröna växter - 5 enkla tips
Amazonsköld är en spektakulär växt med sina speciella blad.
2 av 2: Amazonsköld är en spektakulär växt med sina speciella blad. Foto: Shutterstock

Trendiga amazonsköld – så sköter du vackra växten

Är du ute efter en trendig växt som sticker ut bland andra?

Då ska du spana in amazonsköld – den spektakulära växten med mörkgröna blad.

Det finns förstås en del att ha koll på för att den ska må så bra som möjligt.

Amazonsköld (Alocasia Amazonica) kallas ibland både diva och kaxig. Det är en elegant växt med stora, mörkgröna blad och ljusa nerver vilka gör att den får ett vackert mönster. Undersidan av bladen är mörkt rödlila. Den är snygg ihop med andra växter och passar även bra på en piedestal eller ett sidobord, där dess speciella utseende kommer fram. Om den får rätt förutsättningar kan den blomma. Blommorna liknar kallans blommor, det vill säga en kolv som omges av att vitt hölsterblad.

Alocasian, som växtsläktet kallas, hör till familjen kallaväxter och kommer från Sydostasien. Amazonsköld kallas också skelettsköld, skelettblomma eller skelettblad.

https://www.instagram.com/p/BxcToNfiePP/

Skötselråd: Så tar du hand om amazonsköld

Amazonsköld/skelettsköld är ingen jättelätt krukväxt och är därför ingen nybörjarblomma.

Ska du plantera om den? Gör det på våren i en låg kruka och med blomjord, gärna blandat med vitmossa.

Här trivs amazonskölden

Amazonskölden vill helst stå ljust, men undvik direkt solljus. Det är viktigt att det är hög luftfuktighet kring växten – då trivs den bäst. Därför kan den exempelvis gilla att vara i badrummet. Undvik att placera den ovanför ett element eftersom det blir för torr luft av det.

Den kan också må bra av att stå tillsammans med andra växter.

Hur ofta behöver den vattnas?

Jorden ska hållas lätt fuktig hela tiden. Växten vill alltså varken vara torr eller för blöt. Ett tips är att lägga på lite skyddande bark på jorden så att den håller fukten längre. Du kan också testa att spreja den regelbundet. Vattna den dock mer sparsamt på vintern, då växten har sin viloperiod.

För bästa effekt när du ska vattna kan du låta vattnet stå i vattenkannan någon dag innan du vattnar – ljummet, avkalkat vatten ger bäst resultat.

Foto: Carin Carmhagen

Kan man ta sticklingar från amazonsköld?

Nja. Det går utmärkt att försöka amazonskölden, men man tar inte sticklingar, utan delar växten. Delningen görs lämpligast under vår och försommar. Det kan vara lite svårt, men börja med att försiktigt ta upp plantan ur krukan och dela upp rosetterna som finns i krukan. Beroende på hur stor din moderplanta är kan det bli två eller flera rosetter som planteras i nya, egna krukor.

Amazonsköld är giftig

Var försiktig med amazonsköld om du har barn eller husdjur. Växten är nämligen giftig. Var försiktig med växtsaften som innehåller blåsyra och kan ge irritation både i huden och i ögonen. Växten ska förstås aldrig förtäras.

https://www.instagram.com/p/BY5JnjWnyKI/https://www.instagram.com/p/BwVHpAgAo5e/

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande