1 AV 3
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 3
Den heter inte bara palm – utan guldpalm och på latin Dypsis lutescen.
Foto: Getty Images
3 AV 3
Den renar luften så det är bra att ställa den i sovrummet så sover du extra bra!
Foto: Montage

Tjusiga guldpalm! Så sköter du om den fina palmen

Du känner igen palmen med härliga yviga gröna blad – men du visste kanske inte att den heter guldpalm och att den renar luft?

Här finns ALLT du behöver veta om den klassiska krukväxten.

Cecilia Gustafsson

Vad är guldpalm?

Guldpalm, som den heter på svenska, (eller på engelska: "golden cane palm" och "butterfly palm") är en krukväxt med flera långa stammar långsmala blad. I vilt tillstånd kan stammarna bli upp till 10 meter och bladen 70 centimeter. På sommaren kan den få blommor vilka ser ut som små oansenliga gulgröna bollar. Den kan också få frukt. På latin heter den "Dypsis lutescens" och ingår i släktet Dypsis i familjen palmer. Den kommer ursprungligen från Madagaskar, men den har planterats in i vilt tillstånd i Centralamerika och Sydamerika. 

LÄS OCKSÅ: Fina monstera! Så tar du hand om växten 

Guldpalmen rengör luften enligt en studie av NASA. Foto: Shutterstock

Sköta om guldpalm – här trivs den

Guldpalm ska stå ljust, men inte i direkt solljus. Eftersom den kommer från tropiska breddgrader bör det vara över 18 grader i rummet för att palmen ska trivas. Om bladen gulnar, så trimma växten.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om elefantöra

Så ofta ska du vattna guldpalmen

Det är viktigt att du vattnar hela jorden och sedan låter den torka innan du vattnar igen. Mellan våren och hösten är den törstigare och vill gärna ha växtnäring tre gånger i månaden när du vattnar – och en gång i månaden under vintern. Under vintern när det är torrt är det bra att duscha palmen ofta.

– Men det enklaste är att duscha guldpalmen när man vattnar, säger Elisabeth Des Carlborg, hortonom (växtbiolog specialiserad på trädgårdsodling) på Plantagen.

Plantera om för att få guldpalmen att växa. Foto: Getty Images

Så planterar du om 

Storleken på krukan begränsar växtens storlek, så plantera om för att få den att växa. Men du behöver plantera om guldpalmen vartannat eller var tredje år oavsett för att ersätta gammal jord. Välj en kruka som är lika djup som den tidigare krukan och grunda med blomjord. Plantera växten i samma höjd som i den tidigare krukan, inte djupare. Palmer tycker inte om när rötterna rycks upp så var varsam när du planterar om och håll ihop dem. Häll på mer blomjord, tryck till och vattna.

LÄS OCKSÅ: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier 

Guldpalm renar luft

Under 1980-talet genomförde amerikanska NASA (National Aeronautics and Space Administration ) och NALP( National Association of Landscape Professionals) en studie över vilka växter som renar luften. 

– Luften innehåller en mängd skadliga ämnen och vissa växter såsom guldpalm är bättre på att ta upp de ämnena och lagra in de så att de renar luften.

Enligt studien ska det finnas en växt per 10 kvadratmeter för att få renare luft.