Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pelargoner och palettblad är lätta att ta sticklingar från. Ställ pelargonsticklingarna i ett ljust fönster, men inte i direkt solljus.
Pelargoner och palettblad är lätta att ta sticklingar från. Ställ pelargonsticklingarna i ett ljust fönster, men inte i direkt solljus.
Pelargoner och palettblad är lätta att ta sticklingar från. Ställ pelargonsticklingarna i ett ljust fönster, men inte i direkt solljus.
Sticklingar av kaktus, elefantöra och andra fetbladsväxter kan planteras direkt i jord.
Sticklingar av kaktus, elefantöra och andra fetbladsväxter kan planteras direkt i jord.
Sticklingar av kaktus, elefantöra och andra fetbladsväxter kan planteras direkt i jord.
1 AV 3
Bästa sättet att vinterförvara • Så räddar du en bortglömd planta
2 AV 3
Pelargoner och palettblad är lätta att ta sticklingar från. Ställ pelargonsticklingarna i ett ljust fönster, men inte i direkt solljus.
Foto: KARIN WILDHEIM
3 AV 3
Sticklingar av kaktus, elefantöra och andra fetbladsväxter kan planteras direkt i jord.
Foto: Adobe Stock

Ta sticklingar – så lyckas du med den nya lilla växten

Hur gör man egentligen med sticklingar? Hur tar man dem? När på året är det bäst att ta sticklingar från växter? Planterar man dem i jord eller sätter dem i vatten?

Här får du alla tips och råd du behöver för att lyckas med dina sticklingar!

När är bästa tiden att ta sticklingar?

När ljuset börjar återvända, och därmed växtkraften hos våra krukväxter, är en perfekt tid att ta sticklingar. Under vintern har en del växter skickat ut nya, gängliga skott, perfekta att göra nya plantor av. Samtidigt blir moderplantan beskuren och får ett buskigare, mer förgrenat växtsätt. 

Det går att fortsätta ta sticklingar fram till sensommaren eller tidig höst. Vill man ta sticklingar sent på hösten eller på vintern är det inte kört. Exakt hur man gör kan vara olika för olika växter, men generellt går det att ta sticklingar året om. En viktig sak att tänka på om du vill ta sticklingar under vinterhalvåret är att ha bra tilläggsbelysning. Ljus till plantan är nämligen ett måste om den ska orka växa till sig under de mörkare månaderna.

Vad är en stickling? Den delen av en växt som du klippt ner och sen sticker ner i jord eller vatten för att rota sig och växa vidare, det kallas för stickling. Foto: Shutterstock

Ska sticklingen rotas i jord eller vatten?

Bara rev- och stamsticklingar bör rotas i vatten, och bladsticklingar och sidoskott direkt i jord. För de övriga kvittar det, men det är enklare, och lite roligt, att hålla koll på när rötter bildas i ett glas vatten i ett ljust (inte för soligt) fönster. Man kan plantera från det att rötterna är ett par centimeter, men många sticklingar kan stå länge och växa i enbart vatten. Rotar man i jord kan sticklingen sloka i några dagar, men brukar sedan pigga på sig. Håll koll på fuktigheten i krukan. Inte för torrt och inte för blött!

Hur mycket och var ska man beskära?

Beroende på växtsätt tar man sticklingar på olika sätt. Använd alltid en ren och riktigt vass kniv eller sax. Gör så här:

Toppstickling

Många växter kan förökas med toppsticklingar, till exempel hibiskus, palettblad, pelargon, paraplyaralia och monstera. Klipp av toppen på växten, eller ett sidoskott, precis under ett bladpar. Ta bort alla blad på sticklingen, utom de 3–4 översta, och rota den i vatten eller jord.

Palettblad är lätt att ta sticklingar av och utvecklar snabbt rötter om den får stå i vatten Foto: Istock

Ledstickling

På växter som bildar rankor, till exempel skvallerreva, gullranka, cissus, murgröna och lyktranka, kan man få ut flera sticklingar på en ranka genom att kapa den precis över ett blad och under en led eller nod (en liten, bulligare del på en stjälk eller stam). Sätt den sedan i ett glas med vatten eller plantera direkt i sandblandad jord.

Av slingerväxter kan man ta ledsticklingar och sticka ner direkt i jord. Foto: Adobe Stock

Stamstickling

På växter som har blad längs en lång stam kan man rota både en toppstickling och bitar av stammen. Klipp en bit över ett blad – precis under ett öga (vilande knoppanlag). Sätt stamsticklingen i vatten tills rötter har bildas. Detta fungerar på bland annat prickblad, fönsterfikus och monstera.

Många olika sorter kaktusar och bladkaktusar, så som novemberkaktus, går att föröka med stamdelar. Klipp eller vrid av bitar av friska stammar och låt delarna få ligga ett par dagar så att sårytorna torkar. Planteras de med en färsk såryta är risken att de ruttnar. Kaktusar rotar sig långsamt men är ganska lätta att lyckas med. Det viktiga är att låta dem stå luftigt för att de inte ska ruttna. 

Ska du föröka julkaktus är det viktigt att låta sårytan torka lite innan du planterar dem i jord. Foto: Shutterstock

Revstickling

Växter som bildar revor, som ampellilja och arons skägg, får småplantor längst ut på revorna. Klipp loss den lilla plantan från revan och låt den rota sig i vatten.
På liknande sätt kan du ta sticklingar av elefantöra. Skär av ett skott från huvudplantan eller gräv och dra försiktigt upp ett skott från jorden och sätt i vatten eller plantera direkt i jord. 

Ampellilja är en av de enklaste växterna att föröka. Foto: Adobe Stock

Bladstickling

Vissa växter kan bilda rötter och nya småplantor direkt från bladfäste/bladnerver. Dit hör till exempel begonia, saintpaulia och olika fetbladsväxter. Skär bort ett blad med skaft och stick ner skaftet i jord ända till bladfästet. Håll jorden fuktig men inte för blöt, så bildas det snart miniplantor intill bladet.

Fetbladsväxter är enkla att föröka. Lossa bara ett blad och lägg på jordytan. Så småningom skjuter den ett nytt skott och bladet vissnar. Foto: Adobe Stock

Sidoskott/delning

Vissa växter, som aloe vera, fredskalla, garderobsblomma och svärmorstunga, bildar bladrosetter eller sidoskott intill moderplantan. Till slut blir det väldigt trångt i krukan, och växten mår då bra av att delas. Sidoskotten får egna rötter och kan planteras direkt i en kruka med blomjord.

Skötsel av stickling – 4 tips!

1. Våga knipsa när det kommer en knopp.

När den första roten kommit kan hända en knopp kommer också. Ta bort den, hur ont det än gör, liksom ta bort alla blad utom ett eller två i toppen. Det är nämligen så att den första roten ska ta hand om hela skottet från början, gör det inte svårare än det är för den i onödan.

2. Luftig och varm planteringsjord.

För sticklingar som planteras direkt i jord är det bästa att använda luftig planteringsjord blandad med lite fint grus. Fukta jorden innan du sätter i sticklingen så den inte åker upp när du vattnar. Tryck sedan ner sticklingen djupt i jorden så att den får möjlighet att bilda mycket rötter från snittytan. Sticklingen utvecklas bäst om jorden är varmare än luften runtomkring. Om möjligt ställ sticklingen på en värmeplatta. 

3. Vatten och jämn fuktighet.

Försök att hålla ett jämt klimat. Vattna inte för mycket, då kan sticklingen ruttna, men låt den inte heller torka ut. Ett supertips är att trä en plastpåse med avklippta hörn över krukan så det blir som ett miniväxthus (dock inte till pelargoner, kaktusar och fetbladsväxter som vill stå luftigt för att inte ruttna). Det kommer att hålla fukten kvar som rötterna behöver.

4. Hetsa inte med omplantering.

Ta det lugnt och låt sticklingen fylla krukan med rötter innan du planterar om den i en större kruka. Är du för snabb att flytta på den till nytt ställe med mer jord kan det bli som en blöt, syrefri barriär som hindrar den från att utveckla mer rötter och växa.

Se även: