1 av 2: Pelargoner är lätta att ta sticklingar från. Ställ pelargonsticklingarna i ett ljust fönster, men inte i direkt solljus. Foto: NINA BERGSTRÖM
2 av 2: Se till att kniven du skär med är ren – och gör korta sticklingar. Har du till exempel en lång pelargongren kan du dela upp den i flera sektioner med 3-4 bladpar var. Foto: Shutterstock

Ta sticklingar – så lyckas du med den nya lilla växten

Hur gör man egentligen med sticklingar? Hur tar man dem? Planterar man dem i jord eller sätter dem i vatten?

Här får du allt tips och råd du behöver för att lyckas med dina sticklingar!

På våren är det dags att plantera om och beskära dina krukväxter. Då kan du passa på att ta sticklingar också. Då får du nya växter och blommor, vilket ju alltid är trevligt – man kan aldrig ha för mycket grönt! Annars är det alltid en trevlig present att ge bort.

Pelargoner, fuschia, porslinsblomma och andra grenade plantor förökar man på lättast sätt genom att låta en gren bilda nya rötter. Vill du föröka begonia, bladkaktus eller saintpaulia räcker det att du tar ett blad och sticker ned en bit av bladskaftet i den sandblandade jorden.

Palettblad, ”China Rose”, är tacksam att ta sticklingar av. Ju soligare den står, desto mer rosa blir växten. Foto: Privat

Pelargonen bra blomma för att ta sticklingar

– En bra blomma att börja med, om man är nybörjare, är just pelargonen, har Bosse Rappne, trädgårdsmästare och ägare av slottsträdgården Ulriksdal, tidigare sagt till LEVA&BO.

– Sticklingar är ju en växt utan rot och det betyder att den inte kan ta upp vatten. Så när den svettas får den inte upp nytt vatten. Men pelargoner kan du sätta ned i jorden direkt. 

Den allra säkraste metoden är att sätta sticklingen planteringsjord; i en mager blandning av sand och jord. Men hur mycket och var ska man skära? 

– Den bästa sticklingen sitter i toppen. Ta sedan bort de nedersta bladen, det räcker med två till fyra kvar i toppen. Tänk på att ju större stickling du tar desto jobbigare blir det för växten att skapa rötter, tipsar Bosse Rappne.

LÄS MER: Älskade pelargon! Allt om hur du lyckas med vackra blomman

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

Så här tar du sticklingar:

1. Hellre korta än långa

Du skär av grenen under ett bladfäste eftersom det är där tillväxtpunkterna finns. Annars kan det bli så att plantan får en stump utan rot och börjar ruttna. Se till att kniven är ren och gör korta sticklingar. Har du till exempel en lång pelargongren kan du dela upp den i flera sektioner med 3-4 bladpar var.

2. Viktigt att få torka

Ska du plantera dem i jord kan det vara bra att de får torka lite när du precis skurit av dem. Har de färsk såryta har de svårare att klara sig och kan ruttna bort. Samma sak gäller växter som Saint paulia, kornettblomma, svärmorstunga som kan förökas med blad, eller till och med bitar av blad. 

Sticklingar av elefantöra kan planteras direkt i jord, men det går också bra att låta den bilda rötter i vatten först. Foto: Istock

3. Våga knipsa

När den första roten kommit kan hända en knopp kommer också. Ta bort den, hur ont det än gör, liksom ta bort alla blad utom ett eller två i toppen. Det är nämligen så att den första roten ska ta hand om hela skottet från början, gör det inte svårare än det är för den i onödan. 

4. Vatten och luftig planteringsjord

Det går att sätta stickling i vatten först men då ska man vara medveten om att det är svårare. Rötter behöver nämligen både vatten, syre och näring, och då får den bara det första. Den kan också ruttna. Det bästa är luftig planteringsjord blandad med lite fint grus.

5. Tryck ned djupt

Fukta jorden innan du sätter i sticklingen så den inte åker upp när du vattnar. Sedan sticker du ned den, ända till det gröna på den. Då kan den bilda rötter på fler ställen och den behöver många. Har du bladsticklingar ska du trycka ned dem ordentligt också. 

Du skär av grenen under ett bladfäste eftersom det är där tillväxtpunkterna finns. Tryck sedan ner sticklingen djupt i jorden. Foto: Istock

6. Jämn fuktighet

Försök att hålla ett jämt klimat. Vattna inte för mycket och låt den inte heller torka ut. Ett supertips är att trä en plastpåse över krukan så det blir som ett miniväxthus. Det kommer att hålla fukten kvar som rötterna behöver. 

7. Hetsa inte med omplantering

Ta det lugnt och låt sticklingen fylla krukan med rötter innan du funderar på omplantering i annan kruka. Är du för snabb att flytta på den till nytt ställe med mer jord kan det bli som en blöt, syrefri barriär som hindrar den från att skaffa mer rötter och växa.

LÄS MER: Lyckas med dina palettblad! Här är bästa proffstipsen

LÄS MER: Fixa bra dränering till dina krukväxter – med strumpbyxor

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!