1 AV 2
Tycker du att dina rosor vissnar alldeles för fort? Det finns knep som räddar dem!
Foto: Istock
2 AV 2
Rosor ska ha kallt vatten.
Foto: Istock

Ta hand om dina snittrosor – knepen som håller dem fina länge

Har du köpt en härlig bukett med färska snittrosor?

Underbart! Då vill du troligen att de ska hålla sig fina och friska så länge som möjligt.

Här får du tips och skötselråd för att ta hand om dina fina rosor – dessutom avslöjar floristen Johan Munter hur du kan rädda rosor som börjat sloka.

Hur får man snittrosor att hålla länge?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du kommer hem med fina rosor.

Ge dem nya snittytor. Då kan nämligen stjälkarna ta upp såväl syre som näring från vattnet bättre, och de håller sig längre. Skär stjälkarna längst ned med en vass kniv.

Byta vatten ofta! Bara efter ett par dagar kan man känna att det blir lite beläggning på insidan av vasen och på stjälkarna och vattnet kan bli grumligt. Låt det inte bli så. Det ska vara friskt vatten hela tiden, det mår blommorna bättre av. Kom ihåg att även vasen ska vara ren.

Ge växtnäring. Nästan alltid när man köper blommor i en blomsterbutik får man med sig växtnäring i en liten påse. Den häller du ned i vattnet för att hjälpa blommorna att behålla sin form, färg och doft.

Plocka bort blad. När du ska sätta blommorna i vatten, se då till att plocka bort alla blad som hamnar innanför vasen. Det får heller aldrig komma blad i vattnet – det påskyndar nämligen bakterietillväxten.

Se upp för solen! För hållbarhetens skull kan det vara smart att flytta buketten en bit in i rummet om man inte är hemma. Ställ den där inget solljus når vasen – om en vas träffas av solljuset går bakterietillväxten snabbare.

Håll frukt borta. Frukt utsöndrar etylengas, en mognadsgas som påskyndar även blommornas mognadsprocess. Det betyder att blommorna slår ut snabbare och håller sämre om de står nära en fruktskål.

Köper man hem färska blommor vill man så klart att de ska hålla så länge som möjligt. Se därför till att du vet hur de ska skötas om. Foto: Istock

Varmt eller kallt vatten till snittrosor?

Rosorna bör sättas i vatten så fort som möjligt – och i rätt temperatur, det vill säga kallt. Förr sa man att vedartade stjälkar ville ha varmt vatten för att må bra, och många har nog fortfarande det i bakhuvudet och ställer sina nyinköpta snittrosor i varmvatten. Men faktum är att man kommit fram till att det inte alls är det bästa.

Johan Munter är florist på Floristkompaniet och säger att det har bevisats att det är tvärtom – kallt vatten ska det vara.

– Jag har kallt vatten till vardags till rosorna. Nu säger alla som forskar på ämnet och alla odlare att man ska ha kallt vatten på grund av att bakterietillväxten ökar vid varmt vatten. Men en slokande ros som inte mår bra kan få en kick av varmvatten, säger han.

Rädda slokande rosor – så blir de fina igen

Även om rosor trivs bäst i kallt vatten finns det tillfällen när varmvatten är bättre – när rosen börjar hänga och se ledsen ut kan det till och med rädda den.

– Rosor eller syrener som slokar skulle jag absolut ge varmt vatten för att få dem att dra upp sig, säger Johan Munter.

Det kan dock vara väldigt svårt för en blomma att orka resa sig och bli pigg om den hänger livlös rakt ner. Då har Johan Munter ett annat tips: Lägg blommorna på tidningspappar eller pappersark och linda in dem så att blomman står upp, och tejpa ihop. På så vis hjälper man blomman att resa sig.

Kom också ihåg att ta bort en del blad. Ju mer gröna blad en stjälk har kvar, desto mer energi och vatten dricker bladen. Tar man bort lite blad så når mer vatten upp till blomman.

Se även: