Ta hand om cyklamen – så lyckas du med vackra blomman
Cyklamen är för väldigt många den självklara höst- och vinterblomman.
Men vad många inte vet är att den populära krukväxten kan blomma i många år.
Här är allt du behöver veta om blomman som sägs bringa både lycka och glädje.
Cyklamen (cyclamen persicum) har ända sedan 60- och 70-talet varit en självklar höst- och vinterblomma för väldigt många. Med dess vackra blommor och dekorativa blad är den en populär kandidat på fönsterbrädan. Det kan var en utmaning att ta hand om en cyklamen, men lyckas du med det har du en väldigt vacker växt som sprider både skönhet och glädje.
Cyklamen börjar säljas i augusti men när advent så nalkas säljs peakar försäljningen och den räknas av många som en julblomma. När du köper en cyklamen, tänk då på att den ska vara välutvecklad och ha många knoppar, stänglarna ska peka uppåt och bladverket vara kompakt.
Cyklamen klarar frost – fin att ha ute på hösten
Om du vill göra en fin höstplantering med höstväxter i krukor passar cyklamen utmärkt. Den klarar temperaturer ner till nollgradigt och är en frosttålig växt. Har du cyklamen ute den här tiden på året behöver du inte vattna särskilt mycket – och absolut inte så länge jorden fortfarande är blöt.
LÄS MER: Här är fler växter som klarar höstkylan – och tips på fina höstplaneringar
Vilken sorts cyklamen ska jag välja?
Cyklamen har förädlats i mer än 150 år och det finns många olika sorter i kruka att välja mellan. I början ville man mest öka färgvariationen men numera finns otaliga varianter, både vad gäller färg, storlek, doft och form på blad och blommor. Vill du ha stora, mellan eller små blommor, eller kanske till och med fransiga?
Cyklamen som vi har som krukväxt hemma skiljer sig från den vilda sorten då den har större blad och blommor och är kompaktare. Den vilda sorten gillar miljöer med låga temperaturer men det är ett hett tips att ha även din moderna krukväxt i svalare miljö trots att den är mer anpassad till vårat inomhusklimat. Du får testa dig fram.
Då är bäst att köpa cyklamen för långvarig blomning
Cyklamen börjar säljas på hösten, augusti till december finns den att tillgå. Vill du få en långvarig glädje av blomman ska du köpa knölen tidigt när de första exemplaren kommer. Sköter du om den bra kan den blomma från tidig höst ända till januari och februari året därpå. Väntar du däremot till jul så får du vara glad om den blommar i en månad.
Då ska du plantera om cyklamen
När du kommer hem med en cyklamen ska du plantera om den. Detta för att det ska bli plats i krukan för vatten då jorden annars går upp till kanten. Välj en lerkruka för att undvika övervattning, jorden torkar snabbare i lerkrukor. Det är viktigt att tänka på att övre halvan av dess knöl ska vara ovan jord annars kommer den att blomma sämre och kan till och med ruttna. Se till att jordytan är plan och att knölen inte hamnar i en fördjupning. Det går bra att använda köpjord, men även sand- och gräsklippsblandning. Näringsrik blomjord är ett måste.
Ta bort vissna blommor och blad genom att vrida och rycka bestämt i stjälken. Skulle det bli en bit kvar av stjälken längst ned vid knölen kan det bli så att det kommer ut växtsaft och det kan starta svampsjukdomar.
Har din cyklamen överlevt till det nya året ska du plantera om den i mars-april. Då kan det mesta av den gamla jorden tas bort, om det inte är så att plantan har fullt med blad kvar. Ställ plantan på en varm plats och duscha på ytan dagligen. När det kommer nya blad efter några veckor ska den ställas mycket ljust igen. Låt knölen få minst två månaders vila, oavsett hur längde den blommat.
Hur tar jag bäst hand om cyklamen? Hur ofta ska den vattnas?
Då cyklamen är en knöl så kan den ruttna om den står i vatten. Men låt heller aldrig din cyklamen torka ut, den ska gärna ha en jämn tillförsel av vatten – en halv till en deciliter per dag är bra. Och helst underifrån.
Ett bra tips är att du häller en skvätt vatten på ett fat eller i ytterkrukan så att blomman hålls fuktig. Sedan häller du av överskottsvattnet efter en halvtimme. Kan du ge mjukt vatten eller regnvatten är det allra bäst, och gärna med en näringslösning – mellan november och juni. Vad du än gör, vattna inte cyklamen mellan blad eller på rot, fatet eller tunn vattenstråle i krukans kant är bäst.
Var ska jag placera min cyklamen – vilken temperatur?
Cyklamen ska stå svalt (särskilt på natten), 16 plusgrader är optimalt. Det betyder att rumstemperatur kan vara för varmt, det beror på. Ett fönster kan fungera om det inte är element under. Är det för varmt kan växten bli lös, du märker att blad och blommor hänger. Då kan du lägga ett par isbitar på jorden så kommer den att återhämta sig.
Det allra bästa är inglasade balkonger, uterum eller utomhus på en altan. Cyklamen klarar faktiskt temperaturer ända ned mot noll grader men måste tas in för att kunna övervintra.
Viktigt med ljus för cyklamen
Cyklamen ska stå ljust men inte i sol, ett fönster kan fungera om det inte är direkt solljus. Köper du cyklamen på hösten så kommer de att hinna vänja sig vi inomhusmiljön när det finns tillräckligt med ljus. Köper du den däremot när det är mörkt, i november eller december, så kommer den att ha svårare att klara omställningen.
Cyklamen i glasvas i stället för kruka med jord
Det går faktiskt alldeles utmärkt att ta en cyklamen från sin kruka med jord och placera den i en vas med vatten i stället. De är superfina så, precis som hyacinten. Framför allt är det en trevlig present att ge bort. En och en på rad i små vaser kan vara väldigt läckert.
Vad du gör är att ta bort jorden och skölja rötterna så rena det går. Låt rottrådarna ha kontakt med vattnet men se till att själva knölen är torr. Oavsett du ger bort den eller behåller själv, kom ihåg att byta vattnet regelbundet och plocka bort överblommade blommor. Gör du detta bra så kan den leva nästan lika länge som om den stod i kruka med jord.
Så får du din cyklamen att blomma om igen – efter viloperiod
Sköter du om cyklamen på rätt sätt kan du få den att blomma år efter år. Detta trots att den har sin högsäsong mellan augusti och december och anses vara svårskött. Placera den på en riktigt ljus plats tidigt på hösten så kommer den att blomma rikt. Gödselvattna så länge det kommer nya blomknoppar.
Så småningom kommer blomman att blomma ut och bladen att gulna, det betyder att den går in i sin viloperiod. Plocka bort gulnade och vissna blad och stjälkar med en pincett, låter du dem sitta kvar kan hela knölen ruttna med tiden.
Under vintermånaderna kan den stå svalare och om den tappar bladen ställs knölen undan på en torr plats. Den ska ha sparsamt med vatten under vintern och även om den är helt utan blad får inte jorden torka ut. För mycket vatten kan göra att bladen gulnar och ramlar av.
Skötsel av cyklamen på sommaren
Du kan absolut ha cyklamen ute på sommaren. Låt plantan stå ljust men inte i direkt solljus och inte för varmt, under en buske fungerar bra. Åter igen, normal rumstemperatur är allra bäst. Duscha den dagligdags och gödsla tills att den börjar blomma. När augusti kommer bör du ta in den och placera på en ljus plats, helst där temperaturen inte är så hög. Efter några veckor börjar den trivas i vanlig rumstemperatur.
Så odlar du själv – förökning med frön
Vill du testa att odla cyklamen från frön ska du veta att det kan ta tid. Man sår mellan december och maj och använder vanlig såjord. Groningstemperaturen bör vara cirka arton plusgrader och sådden vara jämnt fuktig under 21 dagar. De får inte torka ut men heller inte stå för blött då knölarna kan ruttna.
Det kommer ta en till två månader innan fröet börjar gro och efter det ska du låta plantorna stå kvar i sin såbädd lika lång tid innan du kan plantera om dem i krukor. Låt sådden få svagt gödselvatten ett par gånger före plantering i vanlig jord. Är det stora sorter så ska du omplantera efter 11-13 veckor och sedan krukas om efter ytterligare fyra till fem veckor. Är sorterna däremot små ska de krukas om en gång, efter cirka elva veckor.
Förökning av cyklamen genom delning
Vill du föröka cyklamen genom delning? Det gör du med gamla knölar som är minst fem till sex år. Skär knölen mitt itu med en kniv och pudra ytorna med kalk innan knölbitarna sätts. Delning av gamla knölar gör man bäst tidigt på våren innan det börjar växa fram nya blad.
LÄS MER: Så kan du plantera vackert i kruka på hösten med växter som tål kyla
LÄS MER: Kära kärleksört – så tar du hand om fina höstblommarn