Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Årets trendigaste växter är bland annat stora bladväxter och lättskötta växter.Årets trendigaste växter är bland annat stora bladväxter och lättskötta växter.Årets trendigaste växter är bland annat stora bladväxter och lättskötta växter.
I år kommer vi få se extra mycket av krukväxter som har vackra blad som bryter av inredningen och blir en färgklick hemma.I år kommer vi få se extra mycket av krukväxter som har vackra blad som bryter av inredningen och blir en färgklick hemma.I år kommer vi få se extra mycket av krukväxter som har vackra blad som bryter av inredningen och blir en färgklick hemma.
1 AV 4
Undrar du varför dina växter dör utan anledning? Det har inte alltid med avsaknad av gröna fingrar att göra
2 AV 4
Årets trendigaste växter är bland annat stora bladväxter och lättskötta växter.
Foto: Plantagen
3 AV 4
Foto: Plantagen
4 AV 4
I år kommer vi få se extra mycket av krukväxter som har vackra blad som bryter av inredningen och blir en färgklick hemma.
Foto: Plantagen

Stort och lättskött – här är trendigaste växterna 2021

Nu är det stora växter som ska ta plats i våra hem.

Stora blad, kaktusar och maffiga golvväxter kommer vi se mer av 2021.

Samtidigt vill vi fortfarande att det ska vara lättskött – här är krukväxterna som är trendiga i år.

Gröna växter är något som vi svenskar haft stort intresse för länge och på sistone har de fått en allt viktigare roll i hemmet. Växterna får gärna ha en central plats och synas – de har en stor del i inredningen. 2021 spår Plantagen att detta blir ännu mer tydligt. Här är växttrenderna som blir stora i år, och särskilt åtta sorts växter som sticker ut extra mycket.

1. Stora bladväxter

Växter med stora, imponerande blad i olika nyanser och skiftningar är trendigt 2021.Växter med stora, imponerande blad i olika nyanser och skiftningar är trendigt 2021.Växter med stora, imponerande blad i olika nyanser och skiftningar är trendigt 2021.
Växter med stora, imponerande blad i olika nyanser och skiftningar är trendigt 2021. Foto: Plantagen

En allt växande trend är att ha växter med stora, imponerande blad. Extra populärt blir inomhusväxter med prickiga, tvåfärgade eller vackert skulpterade blad som bryter av och blir en färgklick i inredningen.

Peperomia, caladium och lyckoklöver är exempel på den typen av växt. Peperomia har ett vackert bladverk och kan växa med rankor i amplar eller vara som de är i krukor. De finns i många färger och nyanser, från mörkrött till ljusare grönt. Även bladstorleken kan variera kraftigt. Caladium har bladverk med blandade färger. De finns i rosa, röda, vita och gröna och ju ljusare växten står desto mer färg får bladen. Lyckoklöver är också en sån växt som sticker ut med sina härligt purpurfärgade blad. Här kan du lära dig mer om vackra lyckoklöver!

2. Kaktusar och suckulenter

Kaktusar och andra suckulenter fortsätter vara populärt.Kaktusar och andra suckulenter fortsätter vara populärt.Kaktusar och andra suckulenter fortsätter vara populärt.
Kaktusar och andra suckulenter fortsätter vara populärt. Foto: Istock

Svenskarna gillar taggiga suckulenter och kaktustrenden fortsätter 2021 med taggiga växter i olika former och storlekar.

Cowboykaktusen (Euphorbia Cowboy) är en stor och lättskött kaktus med ett karaktäristiskt utseende med sina fliktiga blad och trekantiga stammar. Växten passar lika bra ensam i ett hörn som tillsammans med andra bladväxter.

3. Lättskötta växter 

Palettblad är en lättskött växt – och såna är det många som vill ha hemma.Palettblad är en lättskött växt – och såna är det många som vill ha hemma.Palettblad är en lättskött växt – och såna är det många som vill ha hemma.
Palettblad är en lättskött växt – och såna är det många som vill ha hemma. Foto: MARIA HANSSON

Vi fortsätter älska växter som är lätta att sköta om. Hos Plantagen upplever man att de flesta efterfrågar växter som inte är alltför krävande med vattning eller läget de placeras i. Och det finns många växter som inte kräver särskilt mycket omsorg, utan växer och frodas ändå. 

Palettblad är ett av Plantagens exempel på en växt som är lätt att ta hand och som med enkelhet blir riktigt hög och fin. Dessutom finns den i flera vackra färgskiftnigar, vilket gör att den blir en trevlig färgklick hemma. Begonia är ett annat exempel på en vacker växt som inte kräver särskilt gröna fingrar för att hålla sig fin. Vill du bli proffs på palettblad ska du titta här, men är du mer sugen på att veta allt om begonia, som LEVA&BO klassade som trendig redan för tre år sedan, kan du läsa mer här.

4. Stora växter

Stora växter som tar plats kommer vi får se mer av 2021.Stora växter som tar plats kommer vi får se mer av 2021.Stora växter som tar plats kommer vi får se mer av 2021.
Stora växter som tar plats kommer vi får se mer av 2021. Foto: Plantagen

Stora växter som ger en tropisk känsla är en het trend, och växter som tar plats i hemmet är något vi kommer få se mer av. Ta in mindre trädliknande växter som ger en oversize-känsla hemma. Kombinera gärna de stora växterna med mindre växter.

Två av trendväxterna 2021 är de stora bladväxterna dieffenbachia och yuccapalm. Dieffenbachia har kraftfulla blad som ser ut att vara målade med pensel och är en vacker prydnadsväxt, antingen för sig själv eller i en grupp av växter. Yuccapalm är både lättskött och stor – den kan växa till sig ordentligt. Den har långsmala blad som växer uppåt och brukar därför bli en fin kontrast till växter med rundare blad.

LÄS MER: Hetaste trenderna 2021 – så här ska vi inreda våra hem

LÄS MER: Växterna du ska ha i sovrummet – får dig att sova bättre