1 av 2: Penséerna är de bästa växterna att starta vårplanteringen med. De tål både frost och kyla. Foto: Minna Mercke Schmidt
2 av 2: En krans av penséer skapar vårkänsla. Läs nedan om fler tips! Foto: Minna Mercke Schmidt

Starta trädgårdssäsongen med penséer – så lyckas du

Äntligen börjar våren visa sina första tecken – den är på väg!

Och med den kommer fix med och plantering av nya blommor.

Penséer är de bästa växterna att starta med – då de är tåliga. Här får du tips på hur du lyckas med dem!

Ska man lyssna på experterna så är penséer den allra bästa växten att starta trädgårdssäsongen med. Det är för att de är mycket köldtåliga, man behöver inte ens vänta med plantering till dess att det är plusgrader på natten vilket en del påstår. Det går faktiskt till och med att plantera penséer fastän det är snö ute. 

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Alla sorters penséer klarar frost och minusgrader

Alla sorters penséer klarar nämligen frostnätter med minusgrader. Det enda man kan märka är att de ser lite ”ledsna” ut och slokar, men så fort det blir plusgrader kommer de att ta igen sig och sträcka på sig. Penséer finns redan nu ute i butikerna, färggranna och härliga och längtar efter att bli nedplanterade i jorden. 

Foto: Blomsterfrämjandet/Tomas Lagerström

Alla möjliga sorter, storlekar och färger – något för alla smaker

Ytterligare en fördel med penséer är att utbudet är så brett, det finns massor av olika sorter och alla möjliga färger att välja mellan. Alla kan hitta något som passar deras tycke och smak. Allt från småblommiga penséer med en blomstorlek på några centimeter, till de allra största med en blomdiameter på mellan 8 och 10 centimeter.

I färg hittar vi allt från vita nyanser till mörk purpur och nästan svart. Färger som gult, orange, rosa, rött, blått och lila finns i massor av kombinationer, med eller utan öga i blomman. 

LÄS MER: Ut med vintern – så här enkelt lockar du fram våren 

Pensé är franska och betyder tanke. De är hybrider som härstammar från violsläktet. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

4 tips! Så lyckas du med dina penséer

1. Använd bra (och rätt!) planteringsjord

Det är viktigt med bra och rätt sorts planteringsjord. Fråga i butik om du är osäker. Ska du plantera i en kruka där du har gammal jord och växter kvar kan du spara lite av den gamla jorden i botten om du vill. 

Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

2. Hur mycket sol vill penséer ha?

Penséer som står i skugga blommar sämre och håller inte lika länge. Undvik därför helskugga. De ska helst stå i sol till halvskugga. 

3. Vattna regelbundet

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Har man penséer i små krukor och solen är framme torkar de lätt. Då kan man sätta krukan i ett djupt fat med extra vatten. Använder du dessutom svag näringslösning kommer penséerna att blomma långt in på sommaren.

4. Plocka bort vissna blommor – få pensén att blomma längre

Plocka hela tiden bort vissna blommor, det skapar nämligen nya blommor och du förlänger blomningstiden. Om växten ser risig ut, vilket oftast händer mitt på sommaren, kan du klippa ner den rejält och låta den vila från gödsling. Den brukar ta sig efter några veckor och börja blomma igen.

Tips på hur du kan använda penséer:

• Skapa höjdskillnader

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Variation förnöjer som man brukar säga. Låt det hända något på höjden och skapa skillnader i nivå. Man kan till exempel blanda penséerna med några grenar i för att skapa höjd, kanske sälg med kissar eller röd korallkornell.

Udda lådor och krukor

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Låt fantasin flöda när du kommer till val av ”kruka”. Ta vad du har eller/och leta gärna på loppis eller second hand och mixa friskt. Krukor, korgar, zinkbaljor eller balkonglådor. Eller varför inte gamla burkar, en verktygslåda eller vinlådor?! Tänk bara på att göra hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. 

Skapa kontraster/mixa

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Penséer passar bra ihop med andra växter som till exempel vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, murgröna och prydnadsgräs. Du kan även blanda penséer i olika färger, det framhäver de olika sorterna och skapar en ”spännande” kontrast.  

Kan man äta penséer?

Ja, det kan man faktiskt! Penséer är besläktade med violer och går fint att äta. Smaken passar bra med syrliga smaker och är fina att dekorera desserter och maträtter med.

Varför inte göra en vårkaka med penséer på?! Pudra rikligt med florsocker över kakan och placera försiktigt penséer runtom. Foto: LEVA&BO

LÄS MER: Odla i pallkrage! 11 tips som gör dig till proffs

LÄS MER: Därför ska du skaffa fler gröna växter – 10 starka anledningar

ANNONS: Välj rätt växter till trädgården! Gardy ger enkelt råd i mobilen – boka möte med våra trädgårdsdesigner, arborister, trädgårdsmästare eller anläggare (Extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande