Starta trädgårdssäsongen med penséer – så lyckas du

Penséernas tid är här. Varför inte göra en vårkaka med penséer på?! Pudra rikligt med  florsocker över kakan och placera försiktigt penséer runtom.

Foto: Leva & Bo

1 av 3: Penséernas tid är här. Varför inte göra en vårkaka med penséer på?! Pudra rikligt med florsocker över kakan och placera försiktigt penséer runtom.

Penséerna är de bästa växterna att starta vårplanteringen med. De tål både frost och kyla.

Foto: Minna Mercke Schmidt

2 av 3: Penséerna är de bästa växterna att starta vårplanteringen med. De tål både frost och kyla.

En krans av penséer skapar vårkänsla. Läs nedan om fler tips!

Foto: Minna Mercke Schmidt

3 av 3: En krans av penséer skapar vårkänsla. Läs nedan om fler tips!

Äntligen börjar våren visa sina första tecken – den är på väg!

Och med den kommer fix med och plantering av nya blommor.

Penséer är de bästa växterna att starta med – då de är tåliga.

Här får du tips på hur du lyckas samt hur du kan dekorera med dem!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Visst har vi väntat på våren alldeles för länge nu? Men nu verkar det ändå som något håller på att hända. Och i stora delar av Sverige är det nu tillräckligt varmt för att börja med planteringar utomhus. 

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Ska man lyssna på experterna så är då penséer den allra bästa växten att starta med. Det är för att de är mycket köldtåliga, man behöver inte ens vänta med plantering till dess att det är plusgrader på natten vilket en del påstår. Det går faktiskt till och med att plantera penséer fastän det är snö ute. 

LÄS OCKSÅ: Tjuvstarta våren – fler blommor som tål tidig plantering 

Alla sorters penséer klarar frostnätter med minusgrader

Foto: Blomsterfrämjandet/Tomas Lagerström

Alla sorters penséer klarar nämligen frostnätter med minusgrader. Det enda man kan märka är att de ser lite ”ledsna” ut och slokar, men så fort det blir plusgrader kommer de att ta igen sig och sträcka på sig. Penséer finns redan nu ute i butikerna, färggranna och härliga och längtar efter att bli nedplanterade i jorden. 

Alla möjliga sorter, storlekar och färger – något för alla smaker

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Ytterligare en fördel med penséer är att utbudet är så brett, det finns massor av olika sorter och alla möjliga färger att välja mellan. Alla kan hitta något som passar deras tycke och smak. Allt från småblommiga penséer med en blomstorlek på några centimeter, till de allra största med en blomdiameter på mellan 8 och 10 centimeter.

I färg hittar vi allt från vita nyanser till mörk purpur och nästan svart. Färger som gult, orange, rosa, rött, blått och lila finns i massor av kombinationer, med eller utan öga i blomman. 

LÄS OCKSÅ: Ut med vintern – så här enkelt lockar du fram våren 

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Pensé är franska och betyder tanke. De är hybrider som härstammar från violsläktet.

4 tips! Så lyckas du med dina penséer

1. Använd bra (och rätt!) planteringsjord

Det är viktigt med bra och rätt sorts planteringsjord. Fråga i butik om du är osäker. Ska du plantera i en kruka där du har gammal jord och växter kvar kan du spara lite av den gamla jorden i botten om du vill. 

Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

2. Hur mycket sol vill penséer ha?

Penséer som står i skugga blommar sämre och håller inte lika länge. Undvik därför helskugga. De ska helst stå i sol till halvskugga. 

3. Vattna regelbundet

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Har man penséer i små krukor och solen är framme torkar de lätt. Då kan man sätta krukan i ett djupt fat med extra vatten. Använder du dessutom svag näringslösning  kommer penséerna att blomma långt in på sommaren.

LÄS OCKSÅ: Så ska du inreda ditt hem i vår – 12 heta trender 

4. Plocka bort vissna blommor – det skapar nya

Plocka hela tiden bort vissna blommor, det skapar nämligen nya blommor och du förlänger blomningstiden. Om växten ser risig ut, vilket oftast händer mitt på sommaren, kan du klippa ner den rejält och låta den vila från gödsling. Den brukar ta sig efter några veckor och börja blomma igen.

Tips på hur du kan använda penséer:

• Skapa höjdskillnader

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Variation förnöjer som man brukar säga. Låt det hända något på höjden och skapa skillnader i nivå. Man kan till exempel blanda penséerna med några grenar i för att skapa höjd, kanske sälg med kissar eller röd korallkornell.

Udda lådor och krukor

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Låt fantasin flöda när du kommer till val av ”kruka”. Ta vad du har eller/och leta gärna på loppis eller second hand och mixa friskt. Krukor, korgar, zinkbaljor eller balkonglådor. Eller varför inte gamla burkar, en verktygslåda eller vinlådor?! Tänk bara på att göra hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. 

Skapa kontraster/mixa

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Penséer passar bra ihop med andra växter som till exempel vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, murgröna och prydnadsgräs. Du kan även blanda penséer i olika färger, det framhäver de olika sorterna och skapar en ”spännande” kontrast. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du skaffa fler gröna växter – 10 starka anledningar

Massverka

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Vill man inte mixa är det också väldigt effektfullt att använda massor av penséer i samma sort. Då de är väldigt billiga blommor kan man verkligen kosta på sig att ösa på. 

Dekorera med inomhus

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Gör små buketter och duka med penséer inomhus (eller ute om det är fint väder), att sätta några få i vinglas är vackert. Man kan även dekorera med penséer i salladen, annan mat eller på bakverk och tårtor. Eller så skapar man vårfina stearinljus genom att klistra torkade blommor på ljusen – vacker bordsdekoration.

Foto: Leva & Bo

 

Foto: Leva & Bo

Pressa penséblommor i en blompress eller mellan två böcker. Sedan när de torkat kan du försiktigt klistra blommorna på hård kartong. Voilà - fina presentkort!

Källa: Blomsterfrämjandet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande