Starta trädgårdssäsongen med penséer – så lyckas du
När våren börjar visa sina första tecken blir suget efter planering stort.
Penséer är de bästa växterna att starta med då de är tåliga – och dessutom lättskötta.
Här får du tips på hur du lyckas med dem!
Penséer till vårplantering – klarar frost och minusgrader
Ska man lyssna på experterna så är penséer den allra bästa växten att starta trädgårdssäsongen med. Det är för att de är mycket köldtåliga, man behöver inte ens vänta med plantering till dess att det är plusgrader på natten vilket en del påstår. Det går faktiskt till och med att plantera penséer fastän det är snö ute. Är du sugen på att vårplantera är det alltså färgglada och tåliga penséer du ska sätta i gång med!
Alla sorters penséer klarar nämligen frostnätter med minusgrader. Det enda man kan märka är att de ser lite ”ledsna” ut och slokar, men så fort det blir plusgrader kommer de att ta igen sig och sträcka på sig.
När kan jag så penséer?
Du kan så penséer nästan när som helst. Vill du ha en tidig blomning är det bäst att så året före, kanske i juli-augusti för att kunna driva upp en planta före vintern. Men du kan så i backar och krukor utomhus från februari eller mars. Täck sådden med en fiberduk och lägg ett stort plastlock över, så att de skyddas. Skola om plantorna när de vuxit till sig och inte är alldeles för små för att pyssla med. Sommartid går det bra att så penséer i krukor utomhus. Eftersom penséer är så frosttåliga går det bra att ha dem till sen höst.
Alla möjliga sorter, storlekar och färger – något för alla smaker
Ytterligare en fördel med penséer är att utbudet är så brett, det finns massor av olika sorter och alla möjliga färger att välja mellan. Alla kan hitta något som passar deras tycke och smak. Allt från småblommiga penséer med en blomstorlek på några centimeter, till de allra största med en blomdiameter på mellan 8 och 10 centimeter.
I färg hittar vi allt från vita nyanser till mörk purpur och nästan svart. Färger som gult, orange, rosa, rött, blått och lila finns i massor av kombinationer, med eller utan öga i blomman.
4 tips! Så sköter du om dina penséer
1. Använd bra (och rätt!) planteringsjord
Det är viktigt med bra och rätt sorts planteringsjord. Fråga i butik om du är osäker. Ska du plantera i en kruka där du har gammal jord och växter kvar kan du spara lite av den gamla jorden i botten om du vill.
2. Hur mycket sol vill penséer ha?
Penséer som står i skugga blommar sämre och håller inte lika länge. Undvik därför helskugga. De ska helst stå i sol till halvskugga.
3. Vattna regelbundet
Har man penséer i små krukor och solen är framme torkar de lätt. Då kan man sätta krukan i ett djupt fat med extra vatten. Använder du dessutom svag näringslösning kommer penséerna att blomma långt in på sommaren.
4. Plocka bort vissna blommor – få pensén att blomma längre
Plocka hela tiden bort vissna blommor, det skapar nämligen nya blommor och du förlänger blomningstiden. Om växten ser risig ut, vilket oftast händer mitt på sommaren, kan du klippa ner den rejält och låta den vila från gödsling. Den brukar ta sig efter några veckor och börja blomma igen.
Skydda dina penséer mot rådjur
Rådjur älskar penséer, så om du vill undvika att få blommorna uppätna behöver skydda dem. Testa att sätta ner pinnar lite spretigt i krukan – det kommer nämligen förstöra djurets ätupplevelse. Du kan också plantera vitlök eller påskliljor intill penséerna – rådjuren gillar nämligen inte lukten och smaken av vitlök (och om gröna vitlöksblad sticker upp ovanför penséblommorna är det inte lika lockande att ta en tugga), och de tycker inte om påskliljor.
LÄS MER: Rådjurssäkra rabatten! Här är växterna rådjuren inte äter
Kan man äta penséer?
Ja, det kan man faktiskt! Penséer är besläktade med violer och går fint att äta. Smaken passar bra med syrliga smaker och är fina att dekorera desserter och maträtter med.
Tips på fina arrangemang med penséer:
LÄS MER: Frosttåliga vårblommor du kan plantera tidigt
LÄS MER: Plantera vackra violer – väcks i våren och blommar till hösten
LÄS MER: Zandra gjorde magisk krans av hortensior – på en kvart