Söta rosenskärm – här är trendblomman som alla vill ha

På engelska heter rosenskärm Chandelier Tree (kristallkronsträdet).

Foto: Lina Eidenberg Adamo

1 av 3: På engelska heter rosenskärm Chandelier Tree (kristallkronsträdet).

Rosenskärmen kännetecknas av sina tora rosa blomklasar.

Foto: Fotolia

2 av 3: Rosenskärmen kännetecknas av sina tora rosa blomklasar.

Blomman syns flitigt i flera inredningsbloggar.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

3 av 3: Blomman syns flitigt i flera inredningsbloggar.

Rosenskärm är en praktfull och iögonfallande växt med stora rosa blomklasar och kraftiga blad. 

Ryktet säger att den är svårskött – men låt dig inte skrämmas. Här är tipsen på hur du bäst tar hand om din fina blomma! 

Andra har också läst

Vad är rosenskärm? 

Rosenskärm är en pampig krukväxt med stora hängande blomklasar i rosa färg. På engelska heter växten Chandelier Tree (kristallkronsträdet) och namnet kan förklaras av att rosenskärmens blommor sitter i ordnande rader likt glashänge på en kristallkrona. Växten är ursprungligen tropisk. I naturen kan rosenskärmen bli väldigt stor men i hemmet är blomman vanligtvis svagväxande, vilket underlättar skötseln. 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen! Så här tar du hand om svärmorstunga 

Hur sköter jag om min rosenskärm?

Den magnifika krukväxten mår bäst i normal rumstemperatur men under viloperioden, oktober till februari, kan temperaturen med fördel vara något lägre. Däremot inte lägre än 15 grader. För att din rosenskärm ska klara sig över tid måste luftfuktigheten vara hög, annars får bladen bruna kanter och nya skott kan missbildas. Det är även viktigt att du under växtperioden gödslar rosenskärmen med gödningsmedel passande för tropiska växter. 

Foto: / FOTOLIA

Här placerar du din rosenskärm 

Förr odlades rosenskärm i svala, ljusa salar utan centralvärme. Luften var fuktig och växterna placerades ofta i anslutning till rummets söderfönster. I dag, när våra hem inte är försedda med stora salar, är badrummet en bra plats för din rosenskärm. Undvik att ställa den ovanför ett uttorkande element och kom ihåg att blomman behöver stå ljust, men inte i flödande varmt solgass.

Så ofta ska du vattna 

Under blomning ska jorden vara ordentligt genomvattnad. Slå alltid av överflödig vätska och kom ihåg att näringsvattna en gång per vecka under perioden april till augusti. Ett tips är att dagligen duscha bladen med en sprayflaska. 

Foto: Anna Skoog

Undvik att ställa din rosenskärm ovanför ett uttorkande element.

Plantera om din rosenskärm

Rosenskärm kräver utrymme och bör planteras om på våren. Omplantera i rik men lätt jord och blanda gärna lika delar komposterad bark med grov torvmull. Tillsätt även en mindre mängd komposterad gödsel för bästa effekt. 

LÄS OCKSÅ: Fina monstera! Så får du din växt att hålla sig fin längre 

Källa: Blomsterlandet, Blomsterfrämjandet, Plantagen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande