Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Snödroppar blommar i februari till april, en av de tidigaste blommorna på året.
Snödroppar blommar i februari till april, en av de tidigaste blommorna på året.
Snödroppar blommar i februari till april, en av de tidigaste blommorna på året.
Snödroppar blommar i februari till april, en av de tidigaste blommorna på året. Foto: Istock

Snödroppar! Plantera och sköta om tidiga vårblomman

Snödroppar är det första efterlängtade vårtecknet.

Här lär vi dig hur du odlar dina egna snödroppar – och hur du tar hand om dem.

Med snödroppar i trädgården får du njuta av tidigt vårtecken varje år.

Snödroppar (Galanthus) är ofta de blommor som kommer allra först i trädgården. Njut av dem genom att plocka dem och sätta några av dem i en fin liten glasvas. Snö­droppar blommar vanligtvis från februari till april och blir mellan 10 och 20 centimeter höga. De är härdiga i hela landet.

Snödroppar kallas på engelska för ”early birds” (tidiga fåglar), men det vetenskapliga namnet för deras släkte är mycket mer sofistikerat – Galanthus. Namnet kommer från grekiskans gala (mjölk) och anthos (blomma), vilket syftar till en mjölkvit blomma. Artnamnet nivalis, som är den vanligaste snödroppen, betyder ”växer vid snö”.

Det finns mängder av snödroppar. Samlare tar ständigt fram nya sorter och hybrider. Foto: Anna Lagerman Borgbäck

Plantera snödroppar så här

Du kan plantera snödroppar på två sätt: antingen planterar du tuvorna på våren efter blomning, eller så sätter du lökar på hösten. Små blomlökar ska planteras tre gånger så djupt som lökens storlek. Tänk på att små lökar, som snödroppar, snabbt torkar ut. Köp dem därför tidigt på hösten och sätt dem i jorden så snart som möjligt.

De kan planteras i soliga till halvskugga lägen (men vill gärna ha sol när de kikar fram) – tänk lundar, där trädens bladverk skuggar lätt på sommaren, men släpper in ljus på vårvintern, så är du hemma. För att öka på chanserna för att få njuta av blomning redan i februari kan du odla snödroppar på en upphöjd och väldränerad plats i söderläge, gärna framför en mur, husvägg eller stor sten som ackumulerar värme och ger skydd.

Skötsel av snödroppar

Snödroppar gillar näringslik, lite fuktig jord. Så länge den är väldränerad och mullrik så att den är fuktighetshållande på högsommaren, så trivs blomman. är anspråkslösa vad gäller jord, så länge den är väldränerad, och bäst trivs de om jorden är mullrik.

När snödropparna väl är i jorden och har blommat så är det allra viktigaste att låta dem vissna ner i lugn och ro. Klipp inte bort något grönt. Och rota inte för mycket i jorden. Sätt plantorna där de kan få stå i fred hela året. Står de i gräsmattan bör snödropparna ha vissnat ner helt innan gräset klipps.

Sätt mängder av snödroppar och låt dem föröka sig i vilda mattor. Annars går de även bra att ha i kruka. Foto: Istock
Vårens första små blommor gör sig bra i enkla glasvaser. Det är också fint att ställa flera vaser med olika blommor eller små kvistar på en bricka, som ett vårstilleben. Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Olika sorter av snödroppar

Det finns mer än 75 arter i släktet, men de två största i trädgårdssammanhang är snödroppe Galanthus nivalis och turkisk snödroppe G. elwesii. Den sistnämnda är mer bredbladig och kraftigare. På marknaden har det börjat bli vanligare att man även kan hitta dubbel snödroppe G. nivalis f. pleniflorus och stor snödroppe G. x grandiflorus. Till synes ser arterna först likadana ut, men böjer man sig ner och tittar närmare på dessa raringar, så ser man att de kan ha olika teckningar i grönt och gult, eller vara fyllda, beroende på sort och art. De kan även variera i höjd och bladstorlek. Vissa blad kan vara bredare och andra smalare.

Se även: