1 AV 3
Syren som blommar med sin oerhört härliga doft är ett tydligt sommartecken.
Foto: Istock
2 AV 3
Det är lockande att plocka syrener och sätta dem i en vas – men hållbarheten är kort.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
3 AV 3
Det finns knep som gör att syrenbuketten står sig betydligt längre.
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Få din syrenbukett att hålla sig fin länge

Syrener som blommar – finns det något vackrare?
Dumt nog har de en ovana att sloka i vasen. 

Men det finns enkla lösningar som gör att de håller sig vid liv betydligt längre – lär dig tricken!

Många ser syrenen som ett av försommarens signum. Väldoftande, vacker och ståtlig – ja, det är enkelt att förstå att många väljer att klippa av ett par grenar och placera i en vas. 

Dessvärre har syren en tendens att sloka i förtid. Det går bara ett par dagar så är blomman inte alls lika fina längre, något som beror på att deras hårda själkar har svårt att suga upp vattnet i vasen. Som tur är finns det enkla knep som löser problemet! 

1. Klipp syrengrenar när det är svalt

Ha som vana att alltid klippa av syrengrenar när det är svalt ute. Därefter ställer du dem direkt i kallt vatten. Välj alltid blommor som är redan är utslagna eftersom de sällan öppnar sig mer när de är avklippta. Kom också ihåg att ta bort alla blad från grenarna, annars går vattnet först till bladen och inte blommorna. 

2. Låt grenarna stå svalt i en timme

När du har placerat dina syrengrenar i vatten ska du låta de stå på en sval och mörk plats i minst en timme. På så sätt drar de enklare åt sig vattnet. Verkar blommorna torra är det bra att duscha dem med en sprejflaska.

Syrenbuketter till skolavslutningen – finns det något vackrare? Foto: Shutterstock

3. Vrid om stjälken 

Ta upp gren för gren och klipp av minst tre centimeter med en sekatör. Klyv sen grenen nerifrån och upp (tre-fem centimeter) och ta till sist tag i ena halvan av den kluvna stjälken och vrid. Alternativt slår du till stjälken med ett knivskaft så den spricker. Det viktiga är att du ger kvisten möjlighet att suga åt sig vatten ordentligt. 

Avsluta med att placera den färdiga kvisten i en vas med vatten. Kom ihåg att göra det direkt – annars hinner luft dras upp i stjälken. 

4. Byt vatten varje dag

Byt vatten varje dag och rengör vasen med jämna mellanrum. Det för att hindra bakterier från att få fäste. 

Se även: