1 av 3: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
Vissa blommor är mer känsliga mot låg luftfuktighet än andra. Murgrönan hör till de mer känsliga.
2 av 3: Vissa blommor är mer känsliga mot låg luftfuktighet än andra. Murgrönan hör till de mer känsliga. Foto: Adobe Stock
Titta regelbundet till dina växter på vintern och torka bort eventuellt damm. Det minskar risken för ohyra.
3 av 3: Titta regelbundet till dina växter på vintern och torka bort eventuellt damm. Det minskar risken för ohyra. Foto: Shutterstock

Skydda krukväxterna från elementvärmen – sex knep

Krukväxter och torr elementluft är sällan en lyckad kombination.

Har du växter som dött eller börjat vissna?

Här är 6 bra knep för att undvika krukväxtdöden under vintern.

De senaste årens gröna trend har gjort att många svenska hem är fyllda av krukväxter – och det finns inget som tyder på att växttrenden kommer att avta. Tvärtom!

Men finns det något tristare än när älsklingsblommorna blir ledsna och kanske rentav dör? Oavsett om du har gröna fingrar eller inte kan vinterhalvåret med mindre solljus och torr inomhusluft vara en riktig utmaning. Just varma element är något som de flesta växter ogillar – och en hel del ohyra gillar. 

Inspirerade av Året Runt och Råd & Rön har vi här samlat några tips som hjälper dina växter att fixa vintern.

1. Om möjligt: Sänk värmen

Det är förstås inte aktuellt att stänga av alla element under vintern. Men finns det något fönster där du kan dra ner värmen? I så fall kan det vara en god idé att göra det och där samla dina växter. På så sätt går du helt enkelt runt problemet helt.

2. Vattensprutan

De flesta gröna växter gillar fuktig luft året om. Men speciellt på vintern är det bra att duscha sina växter med en sprejflaska en eller ett par gånger i veckan.

3. Skålar med vatten

Om du inte har tid/lust/ork att regelbundet spreja dina växter med blomsprutan är lat-tricket att fylla några skålar med vatten och ställa bredvid växtera på blombrädan. När vattnet dunstar höjs luftfuktigheten i rummet.

4. Ta bort dammet - och håll span efter ohyra

Håll lite extra koll på dina växter under vintern. Både spinnkvalster och bladlöss trivs i låg luftfuktighet. Genom att då och då dammtorka bladen minskar du risken för ohyra – och kan förhoppningsvis upptäcka dem i ett tidigt skede om de redan varit framme.

5. Vattna lagom - och dra ner på näringen

När man frågar växtexperter vad det vanligaste misstaget vi gör med våra blommor brukar svaret ofta lyda: Vi vattnar för mycket. Detta gäller framför allt under vintern, när solljuset blir mindre. Kom också ihåg att dra ner på näringen.

6. Häng upp i amplar

Om du varken är sugen på att dra ner på värmen eller öka luftluktigheten med vatten är tipset att i alla fal öka avståndet mellan växterna och elementet. Häng upp i trendiga amplar eller lyft upp på piedestal. Både snyggt och praktiskt!

LÄS MER: Lättskött och snyggt! Här är trendigaste växterna 2020

LÄS MER: Därför borde du skaffa fler gröna växter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!