Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rumsgran, eller Norfolk Island pine tree som den heter på engelska, karaktäriseras av ljusgröna, mjuka barr och ett symmetriskt grenverk.Rumsgran, eller Norfolk Island pine tree som den heter på engelska, karaktäriseras av ljusgröna, mjuka barr och ett symmetriskt grenverk.Rumsgran, eller Norfolk Island pine tree som den heter på engelska, karaktäriseras av ljusgröna, mjuka barr och ett symmetriskt grenverk.
1 AV 2
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 2
Rumsgran, eller Norfolk Island pine tree som den heter på engelska, karaktäriseras av ljusgröna, mjuka barr och ett symmetriskt grenverk.
Foto: Shutterstock

Skötsel av rumsgran – lyckas med en fin minigran i kruka

Rumsgran är en vacker växt som blir särskilt populär runt jul då den är ett alternativ till traditionella julgranar. 

Men hur ska rumsgranen skötas om? Och hur gör jag om jag vill plantera om den? Det får du svar på här!

Skötsel: Placering, vatten och näring

Rumsgranen är en säker krukväxt-gran där det största problemet är att den inte slutar växa, utan slår toppen i taket. Den trivs allra bäst i ett soligt fönster men kan även bli fin i ett ljust norrfönster. 

Rumsgran vill ha en god tillgång på vatten och näring, särskilt sommartid ska jorden hållas lätt fuktig. Duscha den gärna då och då. Under vintern kan man vattna mer sparsamt, framför allt om den står väldigt svalt. 

Arten har sitt ursprung på södra halvklotet. Som många andra barrväxter ogillar den alltför torr luft, så det bästa är att inte ställa den direkt ovanför ett element där den cirkulerande luften torkar ut barren ännu mer. 

Gula barr på rumsgran

Har din rumsgran fått gula barr är det ett tecken på att den står på en för varm plats. Döda och gulnade kvistar kan klippas av.

Att inreda med minigranar är ett enkelt sätt att skapa härlig och naturlig julkänsla inne.Att inreda med minigranar är ett enkelt sätt att skapa härlig och naturlig julkänsla inne.Att inreda med minigranar är ett enkelt sätt att skapa härlig och naturlig julkänsla inne.
Att inreda med minigranar är ett enkelt sätt att skapa härlig och naturlig julkänsla inne. Foto: Istock

Cunninghamsgran – en mindre rumsgran

Rumsgran kan förväxlas med liknande Cunninghamsgran (Araucaria cunninghamii) som också är en liten gran i kruka som trivs inomhus. Den kallas ibland för minirumsgran och är lite mindre än vanlig rumsgran.

Jord och omplantering av rumsgran

Rumsgran växer långsamt, men när den växt cirka en decimeter bör du plantera om den i en kruka som är cirka en decimeter djupare än den tidigare. Använd vanlig blomjord och se till att vattna så jorden blir genomblöt.

Torkar jorden ut snabbt är det ett tecken på att den behöver planteras om. Man kan också lyfta på krukan och se om rötterna sticker fram – det är ett tydligt tecken på att det är dags att plantera om växten.

Ta skott från rumsgran

Man kan föröka rumsgran under sommaren genom att ta 15-20 centimeter långa sticklingar och sätta dem i en sand/torvblandad jord.

Vill man få rumsgranen att bli som en liten buske kan man plantera flera granar i samma kruka.

Kan rumsgran stå ute på sommaren?

Ja, på sommaren kan rumsgranen stå ute, men inte i direkt sol. Placera den i ett halvskuggigt läge på altanen eller balkongen så trivs den bäst. Rumsgranen tål inte frost – så ta in växten i god tid. Under vintern vill den gärna stå svalt, men inte under 10 grader.

Norfolkgran, som rumsgran också kallas, har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. På engelska kallas den för Norfolk Island pine tree då den upptäcktes först på Norfolkön. I naturen kan den bli 50 meter, men som krukväxt blir den ungefär två meter.Norfolkgran, som rumsgran också kallas, har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. På engelska kallas den för Norfolk Island pine tree då den upptäcktes först på Norfolkön. I naturen kan den bli 50 meter, men som krukväxt blir den ungefär två meter.Norfolkgran, som rumsgran också kallas, har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. På engelska kallas den för Norfolk Island pine tree då den upptäcktes först på Norfolkön. I naturen kan den bli 50 meter, men som krukväxt blir den ungefär två meter.
Norfolkgran, som rumsgran också kallas, har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. På engelska kallas den för Norfolk Island pine tree då den upptäcktes först på Norfolkön. I naturen kan den bli 50 meter, men som krukväxt blir den ungefär två meter. Foto: SVANTE SJÖSTEDT
Rumsgranar är särskilt populära kring jul och passar fint ihop med amaryllis men även andra gröna krukväxter så som elefantöra och monstera.Rumsgranar är särskilt populära kring jul och passar fint ihop med amaryllis men även andra gröna krukväxter så som elefantöra och monstera.Rumsgranar är särskilt populära kring jul och passar fint ihop med amaryllis men även andra gröna krukväxter så som elefantöra och monstera.
Rumsgranar är särskilt populära kring jul och passar fint ihop med amaryllis men även andra gröna krukväxter så som elefantöra och monstera. Foto: EVA ROBILD

I stället för gran – 7 fina alternativ till julgran

I trädgårdsbutiker finns numera ett ganska stort urval av olika barrväxter i kruka som kan vara ett alternativ till julgran. Någon av dem kan även fungera som en bas i en sommarblomsplantering, en annan kan dock kräva mer för att överleva helgerna. Vissa kan stå ute hela vintern, medan andra är mer känsliga. Här är några vanliga och ovanliga:

Arizonacypress

Arizonacypress är en barrväxt som dykt upp de senaste åren. Innan dess var den mycket ovanlig i odling i Sverige. Växten är tveksamt härdig. Brittiska Royal Horticultural Society anger att den kan klara ner till 15 minusgrader under kortare perioder, men jag skulle hellre övervintra den ljust och svalt för att vara säker på att kunna ha den i många år.

Kinesisk en 

Det här är den absolut vanligaste barrväxten till jul, som finns i varenda butik och ganska ofta är med i julgrupper. Det är en smalt växande en som med tiden blir pelarformad. Däremot växer den långsamt och till skillnad från den vildväxande svenska enen är barren inte särskilt vassa. Det finns många sorter av kinesisk en, men ’Stricta’ är den allra vanligaste. Arten kinesisk en har en typ av barr som ung och får sedan andra, lite rundare barr som äldre, medan sorten ’Stricta’ behåller de unga (juvenila) barren hela tiden. Kinesisk en är härdig till zon 3 och trivs bäst i ganska väldränerade jordar, helst i full sol.

Pinje 

Pinje säljs i Sverige i princip bara inför julen, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att den inte är vinterhärdig här. Det är möjligt att övervintra den i växthus i zon 1, eller på någon annan plats där det är ljust, svalt och frostfritt. Pinje är en tall som har sitt ursprung i medelhavsområdet. Där är de rundade trädkronorna ett klassiskt inslag. Det är den här arten som också får stora kottar som innehåller pinjenötterna som används i matlagning. Om man vill spara pinjetallen flera år är det bra om man inte ställer den i torr inomhusvärme. Då blir exempelvis ett glasat uterum eller annan ljus och sval miljö bättre.

Sockertoppsgran

Det går knappt att få något mer robust än en sockertoppsgran. Det är inte så konstigt att växten har varit en favorit i trädgårdar i mer än 50 år. Sockertoppsgranen är mycket långsamväxande och kompakt i formen. Efter 20 år blir den som mest två meter hög. Det händer ibland att granen muterar tillbaka till sin ursprungsform och då kan det plötsligt börja växa ut en yvigare gren som mer liknar en vanlig gran. Om man inte tar bort det skott som har muterat kommer det till slut att skugga ut sockertoppsdelen. Något vanligt förekommande är svampangrepp där partier av barr plötsligt blir torra. Då är det bäst att putsa bort dessa delar, annars kan området med döda barr bli allt större. Sockertoppsgran är härdig till zon 5.

Himalayaceder

Cedern är ofta förknippad med de engelska godsens paraplyformade jättar, med långa, mjuka barr och vid krona. Det kan man inte räkna med att få uppleva i Sverige, men viss härdighet har den ändå. Man kan plantera det här trädet i ett skyddat läge i zon 1.

Montereycypress

Montereycypress kallas ibland citroncypress eftersom den sprider en härlig citrusdoft när man tar i barren. Växten är inte frosttålig och övervintras säkrast i 8–10 plusgrader och ljust. Om det inte hade varit så torrt och mörkt i våra hem på vintern hade den säkert fungerat fint som krukväxt också, men om man ska lyckas krävs det att man duschar den regelbundet för att höja luftfuktigheten. Extra belysning skulle inte heller skada.

Ärtcypress

Ärtcypressen har blå, mjuka barr och växer ganska yvigt. Som barrväxt kan den kanske inte ersätta en gran, men den är fin i krukor utomhus tillsammans med andra säsongsväxter. Det är viktigt att snabbt få ner plantan i en isolerad kruka om den ska överleva vintern, men bara ärtcypressen klarar den första säsongen är växten härdig till zon 4. Allra bäst blir att plantera växten i marken.

LÄS MER:  7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

Se även: