Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Trots att man ofta förknippar julrosen med jul, så är det en året runt-växt.
Foto: EMILIA AHLGREN / BLOMSTERFRÄMJANDET
2 AV 3
Julrosen trivs allra bäst i svala rum.
Foto: EMILIA AHLGREN / BLOMSTERFRÄMJANDET
3 AV 3
Se till att julrosen står i en kruka som dränerar vatten.
Foto: Shutterstock

Sköta om julros – så lyckas du få en fin vinterblomma

Julros – den vackra blomman som kommer till liv på vintern och lyser upp både farstukvistar och middagsbord. Men hur ska den vattnas, hur varmt får den egentligen stå och hur gör man när man vill plantera ut den? 

Här reder vi ut det du behöver veta för att kunna ta hand om den förunderliga julrosen.

När vintern och juletider närmar sig har de flesta trädgårdar gått i dvala för säsongen. På balkonger staplas krukorna i väntan på vår och trädgårdslanden är färdigskördade. Men i ett hörn kan det plötsligt börja spira. Genom frosten och snön tar sig julrosen upp tappert och lyser upp de mörka dagarna. 

Julrosen är en trädgårdsväxt som egentligen inte trivs toppen inomhus – så om du vill ha den inne gäller det att gör allt för att få den att trivas.

I blomsterhandlar säljs julrosen främst i kruka, men det går även att få tag på fröer om man själv skulle vilja så den. Har du planer på att behålla växten efter jul och plantera den utomhus kan det vara bra att vara extra noga när du väljer ditt exemplar. Ta hellre en julros som växt till sig och ser stabil ut, då är chanserna större att den klarar övergången till rabatten på tidiga vårkanten.

Är egentligen inte en ros

Trots att den fått namnet julros är blomman inte en ros utan en perenn som tillhör ranunkelfamiljen. Namnet kommer från att den påminner om rosor till utseendet.

De kommer ursprungligen från mellan- och sydeuropa samt Centralasien och varianterna som finns i dag är olika tåliga när det kommer till det nordiska klimatet. Den vanligaste färgen vi ser till jul är den vita, men julrosen kommer i allt från rött, lila, gult och grönt till nästan svart.

I och med att det är en perenn innebär det att den är mångårig om den sköts på rätt sätt.

Julblomman funkar bra även som snittblomma, så länge vattnet är varmt. Foto: Shutterstock

Julros i kruka eller som snittblomma – isbitar eller varmt vatten?

Julros fungerar utmärkt att ha både i kruka – eller som snittblomma. Väljer du att ha den som snittblomma är det viktigt att vattnet får rätt temperatur. Julrosen vill gärna ha varmare vatten, helst 30 grader eller varmare. Och om du vill att den ska hålla längre kan det vara bra att tillsätta lite växtnäring i vasen. 

Den har också lite svårt att dra åt sig vattnet, så det är viktigt att göra ett ordentligt snitt i varje stjälk så att den får i sig mer.

Har du julrosen i kruka behövs inte varmt vatten. Däremot är isbitar toppen. Lägg lite isbitar bland knopparna. Det gör att växten både kyls ner och samtidigt får vätska. Gör detta både morgon och kväll så kommer julrosen hålla sig fin länge.

Sköta om julrosen – var trivs den?

Har du valt att köpa en julros i kruka finns det saker att ta hänsyn till under tiden inomhus. Viktigt att veta är att julrosen egentligen är en uteblomma – den klarar inte av varma miljöer under en längre tid utan trivs allra bäst där det är svalare. Skippa därför till exempel att ha den intill ett element.

Bra ställen för julrosen är i fönster eller på inglasade uteplatser. Men om du vill ha den framme på middagsbordet eller i vardagsrummet under glöggkvällarna kan det vara bra om du emellanåt ställer ut den så att den får den svalka den trivs med allra bäst.

Undvik dock frost då en julros som stått inne inte är rustad för det, men några timmar på balkongen eller farstukvisten gör bara gott för att blomningen ska hålla i sig längre.

Julrosen är vanligast som vit men finns i flera färger, som röd, lila, gul, grön och nästan svart. Foto: Istock

Hur ska julrosen vattnas?

Se till att välja en kruka som dränerar bra. Julrosen kan upplevas lite kinkig, men med rätt förhållanden är det en lättskött blomma. Jorden ska vara lucker och näringsrik och lite extra kalk som ger jorden högre pH-värde är en stor fördel.

Om du ser att den börjar sloka är det mer troligt att den står för blött än att den är törstig. Håll jorden lätt fuktig och duscha den då och då, men låt också vattnet rinna av ordentligt innan den placeras i ytterkrukan igen.

Plantera ut din julros på våren

När julen är slut kan ett nytt kapitel börja för blomman – nämligen att göras reda för att planteras ut i rabatten! Om du vill så är det ett ypperligt sätt att ge blomman fortsatt liv. När blomningen är över och du har planter på att plantera ut din julros ska du se till att den får vänja sig lite i taget vid temperaturen ute. Växten vill först så ljust och svalt, men frostfritt innan den på vårkanten planteras ut. Ett inglasat uterum är idealiskt. Vattna så att jorden hålls fuktig, och ge den lite näring från februari.

När risken för frost är över går det bra att plantera ut julrosen. Se till att välja en bra, gärna skuggig till halvskuggig plats, direkt – den är nämligen inte så förtjust i att flyttas på, det tar lång tid för den att komma i gång igen. När väl en julros har etablerat sig i marken är det en perenn du kommer ha glädje av länge.

Jorden ska vara lucker och gärna kalkrik, precis som i krukan.

Om vintern sedan skulle bli sträng och marken barfrostig kan du skydda växten genom att täcka den med exempelvis ris.

1 AV 3
Julrosen kan med fördel planteras ut i trädgården efter vintern.
Foto: Istock
2 AV 3
Julrosor som spenderat sin vinter inomhus har svårt att klara av frosten.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Julrosen kan blomma när snön ligger tjock.
Foto: Shutterstock

Så julros från frö kräver tålamod – så gör du

Om du i stället har gott tålamod och hellre sår julrosen själv är den bästa tiden att göra det inomhus i början av året, januari till mars. Stoppa ner fröer i en perennkruka eller bredså i en sålåda. Täck sedan sådden med fint grus eller perlit. 

Efter det får de med fördel stå svalt och skuggigt, men inte där frosten kommer åt. Jorden ska hållas fuktig men inte blöt. Här kommer tålamodet in, för det kan dröja över ett år innan skotten från fröerna syns. 

När plantorna fått minst två blad kan de placeras i egna krukor, och när sensommaren knackar på dörren är det dags att flytta ut dem i rabatten. Gräv en grop som hela krukans innehåll får plats i. Håll jorden lucker och vattna hellre vid sidan av plantan än rakt på. Du behöver inte vattna ofta och efter lite hjälp på traven i början ska den kunna sköta sig själv.

Förökar sig lätt i rabatten

Även om du skulle vilja driva upp dina julrosor själv kan det ändå vara en fördel att börja med krukväxt. När den väl är planterad är den rätt snabb med att fortplanta sig.

De små svarta fröerna är svåra att se i jorden, och plötsligt kan det dyka upp ett gäng skott runt plantan. Då de lätt förväxlas med ogräs är det en bra idé att markera skotten eller flytta dem till en kruka innan de växt till sig.

Skydda händerna – julrosen är giftig

Den vackra växten är faktiskt giftig. Och ska du handskas med den, exempelvis plantera om, är det bra att skydda händerna med några handskar eller åtminstone tvättar händerna ordentligt efter hanteringen.

Däremot är det ingen fara för dina husdjur, det är rötterna på växten som är giftig, och så länge de inte gnager på dessa kan du vara lugn.

Julros (Helleborus)

• Julrosen hör till ranunkelfamiljen och är en perenn.

• Den vanligaste släkten av julrosorna är Helleborus niger, som är den vita rosen. Att den heter niger som betyder svart på latin, har inte att göra med blommorna utan rötterna som är svartfläckiga.

• Julrosens rötter är mycket giftiga och kan till och med vara dödliga.

• Ute i rabatterna blommar ofta julrosen tidig vårvinter, men i varmare klimat, som i södra Sverige kan de börja blomma redan i november.

• Blommorna på Helleborus niger är vita med fem blad och stora gula ståndarknappar i mitten.

LÄS MER: Vackra amaryllis! Så tar du bäst hand om den ståtliga blomman 

LÄS MER: Sköt om ljungen – och få den att hålla sig fin hela vintern 

Se även: