Sköt om ljungen – och få den att hålla sig fin hela vintern
Ljungen är säsongens populäraste uteväxt, men den blir lätt ful.
Hur ska man sköta den för att den ska bevara sin vackra rosa färg länge, ja, helst hela vintern?
Här ger vi dig de bästa tipsen för att ljungen ska hålla sig fin länge!
Hösten och vintern innebär att det är högsäsong för ljung, den vackra rosa blomman som sätter färg på altaner och balkonger och välkomnar på farstubron. Att ljung är den populäraste uteväxten under vinterhalvåret är inte så konstigt. Den passar perfekt för höst och vinter eftersom den är frosttålig och kan hålla sig fin väldigt länge – om du sköter den rätt. Välj rätt sort, ge den rätt jord och vattna på bästa sätt, så kommer du ha en vacker ljung länge.
Här får du veta mer om vilka sorter som finns – och hur du sköter om den, hela säsongen.
Väj rätt ljung – Calluna är mest hållbar
Det finns olika sorters ljung, som klarar sig olika bra utomhus under vintern. Vill du ha en ljung som du är säker på kommer hålla sig fin hela vintern ska du hålla utkik efter Calluna. Det är en perenn, alltså en växt som lever mer än ett år och kan klara sig ute hela vintern. Calluna är en tålig ljungsort som växer i naturen och klarar både frost, regn och sol. Den finns i vitt, rosa och rött.
Garden Girls är också en perenn ljung som också klarar sig bra. Det är en knoppblommande ljung som aldrig slår ut, men har många små knoppar som gör att den ser ut att blomma hela tiden. Eftersom den aldrig blommar kan den inte heller vissna – och ser därför fin ut hela vintern om den får vatten.
En annan vacker ljung är Erica. Erica har roströda klockor och är ofta lite billigare att köpa. Sorten var väldigt vanlig för 25-30 år sedan. Erica tål dock inte frost och dör så fort den första frosten kommit – så det är alltså ingen bra sort om du vill ha en härdig ljung som håller länge.
Plantera om ljungen direkt när du köpt den
Plantera om ljungen så snart som möjligt efter att du köpt den. Ljungen vill ha en kalkfattig jord med lågt pH-värde. Använd därför gärna rhododendronjord.
Om man vill att ljungen ska hålla hela vintern är det bra att direkt plantera om blomman i en större kruka eller låda direkt efter att du har köpt den. Då kan plantan suga åt sig mer vatten från jorden. Tänk också på att ljungen trivs där det är ljust och soligt.
Hur ska jag sköta om ljung?
Ställ ljungen i så mycket ljus som möjligt, då mår den som bäst. Den älskar nämligen sol, eftersom solen gör att den blommar längre.
Så mycket vatten vill ljungen ha
Trots att ljungen är lättodlad och härdig i kalla temperaturer behöver den vatten för att klara sig. Glömmer du vattna kan växten vissna snabbt och bli brun och tråkig. Se därför till att följa alla skötselråd för att dina ljungplanteringar ska hålla sig genom hela säsongen.
All ljung dricker mycket vatten. Den är känslig för uttorkning, så det är viktigt att jorden hålls fuktig. Ungefär en gång i veckan är lagom att vattna, om det är vanligt höstväder. Sluta vattna när det är minusgrader.
Gör en krans av ljung
En ljungkrans blir en fin höstdekoration på dörren. Använd en stomme av ståltråd eller en format kemtvättsgalge och gör exempelvis ett hjärta! På bilden ovan används både ljung och harklöver, men det går förstås bra att använda bara ljung. Spoltråd, sax, sekatör, avbitare och kransstomme är allt du behöver. Tänk på att det går åt mer material än man tror. Vill du hänga kransen inomhus kan du spreja den med matt lack eller hårsprej – då skräpar ljungen mindre när den torkat. Här får du fler tips på fina och hållbara höstkransar till dörren.
LÄS MER: Så enkelt gör du en fin ljungboll – håller sig fin länge
LÄS MER: Så får du din cyklamen att blomma år efter år
LÄS MER: Övervintra pelargoner – så får du dem att klara vintern