1 AV 3
Har din Kantdracena, som från början var ett litet träd som passade perfekt i fönstret, vuxit sig till oanade höjder? ”Den kan klippas av mitt på stammen, välj själv hur hög du vill att den ska vara. Det kan ta lite tid, men efter ett tag kommer nya små skott”, säger Bosse Rappne.
Foto: Tomas Södergren / EXP
2 AV 3
”Murgrönan kan klippas ner hursomhelst. Klipp strax ovanför skaftet på ett blad, då bildas ett nytt sidoskott. Nya skott som kommit upp bredvid växten kan planteras om i nya krukor”, säger Bosse Rappne.
Foto: Nina Bergström
3 AV 3
Orkidéer. ”Allt som känns torrt och pinnigt kan klippas bort, det kommer nya stjälkar. Var dock försiktig med att klippa rötterna. Det kan gå ett halvår eller upp till ett år mellan blomningarna, men den blommar oftare om du tar hand om den rätt”, säger Bosse Rappne
Foto: Nina Bergström

Så tar du hand om gamla och trista krukväxter

Krukväxter som har vuxit sig för stora eller fått ett tråkigt utseende är inte roliga att ha framme. Går de att beskära, eller är det bara att slänga dem? Här ger trädgårdsexperten Bosse Rappne sina bästa råd!

Linnea Bjärle Quiding

Har du också kommit hem efter semestern och mötts av en tråkig syn i fönstret? Krukväxter som börjat hänga eller vuxit ojämnt är inte en vacker inredningsdetalj, utan påverkar snarare ditt hems utseende negativt. 

 

LÄS OCKSÅ: 10 underbara krukväxter – så sköter du om dem

Bo Rappne. Foto: Emmalisa Pauly

Trista gamla krukväxter

Så vad ska man göra med trista gamla krukväxter som fortfarande är vid liv? Ska man slänga dem och köpa nya, eller kan man få dem att stråla igen? 

– Om växten är hängig för att du inte skött vattningen ska du alltid börja med att vattna mer regelbundet. Växten kan också behöva lite näring, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare och känd från TV4:s inredningsprogram Äntligen hemma.

Vattna regelbundet för att piggna till

För att hjälpa din krukväxt att piggna till ska du vattna regelbundet, helst på morgonen. Och kom ihåg att låta jorden torka upp lätt mellan vattningarna. 

– Roten behöver vatten, men också syre. Bäst är att lyfta på växten och se om den är blöt undertill. Om den är det ska du vänta lite med att vattna, säger Bosse Rappne. 

Beskär växten

De flesta växter tål att beskäras. Även om det känns som att du har slaktat växten totalt kommer den ofta igen efter ett tag. 

– Många växter får fart igen om de beskärs, det gäller bara att ha lite tålamod.

Olika växter ska beskäras och tas om hand på olika sätt. Här är några exempel på hur du räddar krukväxter som fått ett trist utseende. 

 

LÄS OCKSÅ: 9 gröna växter som älskas av inredarna

Kaktus

Kaktusar är ofta i perfekt form och storlek när vi köper dem, men kan ibland växa för mycket på höjden eller bli missfärgade. Om kaktusen har vattnats oregelbundet kan den få en ojämn form.

– Börja i stället med att vattna regelbundet, då kan den räta till sig och få en lite jämnare form.  En liten mängd vatten en gång i veckan är ofta lagom, menar Bosse Rappne. 

– Om kaktusen haft en sval vintervila blommar kaktusen på våren och blir otroligt vacker, därför kan det vara värt att spara en kaktus även om den ser lite trist ut.

Om kaktusen blivit för stor att ha inomhus kan den planteras ut, men den överlever inte den svenska vintern. 

 

LÄS OCKSÅ: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

 

Foto: Plantagen

Murgröna

En murgröna växer ofta snabbt och kan ta över ett helt fönster om den får fritt spelrum. 

– Murgrönan kan klippas ner hursomhelst. Klipp strax ovanför skaftet på ett blad, då bildas ett nytt sidoskott. Nya skott som kommit upp bredvid växten kan planteras om i nya krukor, säger Bosse Rappne. 

 

Foto: Håkan Larsson

Orkidé

Ser din orkidé ut som en risig pinnhög, och har inte blommat på länge? Då kan det vara frestande att slänga den i soporna. Men enligt Bosse Rappne kan det vara enkelt att få liv i en trist Phalaenopsis. 

– Allt som känns torrt och pinnigt kan klippas bort, det kommer nya stjälkar. Var dock försiktig med att klippa rötterna. Det kan gå ett halvår eller upp till ett år mellan blomningarna, men den blommar oftare om du tar hand om den rätt. 

Viktigt att komma ihåg är att en orkidé inte ska vattnas på vanligt sätt, utan bara doppas snabbt i vatten eftersom rötterna suger åt sig snabbt.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att få fina orkidéer

 

Foto: Sara Strandlund

Kantdracena

Har din Kantdracena, som från början var ett litet träd som passade perfekt i fönstret, vuxit sig till oanade höjder? 

– Den kan klippas av mitt på stammen, välj själv hur hög du vill att den ska vara. Det kan ta lite tid, men efter ett tag kommer nya små skott. 

Enligt Bosse Rappne kan du även plantera om delen du klippt av i en kruka. 

– Har man tur får den rötter och växer till sig.

Foto: iStock

 

Fredskalla

Vad gör man med en fredskalla där rötterna vuxit sig väldigt stora och sticker upp från krukan?

– Den bästa är att plantera om den i en större kruka och lägga på mer jord. Om du vill beskära rötterna ska du leta upp de grövsta, klipp av dem så långt in mot stammen du kan. Men var försiktig så att du inte skadar de fina rötterna, säger Bosse Rappne.

 

Foto: Tomas Södergren

Fikonträd

Om ditt fikonträd blivit kalt och aldrig får några fikon, beror det troligen på att trädet inte har fått sin vintervila, menar Bosse Rappne.  

– Trädet måste stå svalt ett par månader under vintern, i cirka 10 grader. Det är nämligen då trädets blomanlag bildas. Bäst är om du har en inglasad balkong eller ett uterum där trädet kan stå under vintern. Samma princip gäller för olivträd.

 

Foto: Colourbox

 

LÄS OCKSÅ:

Bananflugor, getingar och andra skadedjur hemma – så blr du av med dem

10 fantastiska vackra blommande buskar

Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep