Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kaktusens popularitet har kommit och gått. Numera har den en självklar plats i hemmadjungeln hos många växtintresserade.
Kaktusens popularitet har kommit och gått. Numera har den en självklar plats i hemmadjungeln hos många växtintresserade.
Kaktusens popularitet har kommit och gått. Numera har den en självklar plats i hemmadjungeln hos många växtintresserade.
1 AV 2
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 2
Kaktusens popularitet har kommit och gått. Numera har den en självklar plats i hemmadjungeln hos många växtintresserade.
Foto: Istock

Så sköter du dina kaktusar – och får dem att blomma

Kaktusen har både kommit och gått och kommit igen som trendig växt för hemmet. Med mängder av olika utseenden finns det en kaktus för alla.

Men hur tar man bäst hand om dem och är det sant att de är odödliga? 

Här får du reda på tips och tricks för att hålla kaktusen vid liv och hur du ska göra för att få i gång blomningen. 

Enkla att ta hand om och både vackra och roliga att kolla på. Kaktusen är smidig att föra in i sitt hem, passar de flesta stilar och är inte särskilt kräsen när det kommer till skötseln, men det finns ändå ett och annat att tänka på för att den ska trivas så bra som möjligt.

Så ska du sköta kaktusen

Kaktusar kommer ursprungligen från miljöer som är varma och ljusa, och trivs bäst i det, men kan också stå i mörkare hörn utan att lida nämnvärt. Står den ljust, till exempel i ett fönster, kan det vara bra att vrida på krukan lite då och då så att alla sidor får lite ljus. 

Bladkaktusar och julkaktusar, med platta blad, har ursprung i regnskogen och trivs bäst utan direkt solljus.

Kaktusen står gärna i såjord som är optimal för både sticklingar och suckulentväxter som kaktus. Den är luftig och porös och dränerar bra.

Kaktusar kommer i alla möjliga storlekar och former. De minsta så små att de får plats i din handflata och de största lika stora som träd. Foto: Istock

Kaktus

• Kaktusen tillhör växtfamiljen suckulenter och är en mer köttig växt. De tjocka bladen existerar för att växten ska kunna lagra vatten.

• Den är uråldrig och kommer ursprungligen ifrån Amerika där den utvecklades för runt 30-40 miljoner år sedan.
• Kaktusar kommer i alla möjliga storlekar och former. De minsta så små att de får plats i din handflata och de största lika stora som träd.

• Det som skiljer kaktusen åt från övriga suckulentväxter är att deras taggar sitter på små kuddar, kallade areoler. På andra suckulenter med taggar sitter de direkt på bladen eller stammen.

• Taggarna är till för att skrämma bort djur, men även samla upp vatten och ge skugga åt stammen.

Hur ofta ska kaktusen vattnas?

Det stämmer att kaktusen inte behöver så mycket vatten, och den blir mycket mer olycklig av för mycket vatten än att stå torrt några dagar extra.

Om sommaren behöver den trots allt lite extra, och gärna med en boost av lite växtnäring. Räkna med att vattna den ungefär var tionde dag, och en dusch emellanåt är bra. Se bara till att den fått rinna av ordentligt efter duschen så den inte är för blöt.

Vinterhalvåret kan man dra ner ytterligare på vattnandet och hålla det till knappt två gånger i månaden. 

Med rätt knep kan du få vackra blommor på dina kaktusar. Foto: Shutterstock

Så får du din kaktus att blomma

Det är så vackert när de gröna, ofta taggiga växterna gör plats åt färggranna blommor. Och det finns knep som du kan använda för att locka fram dem. 

Det är under vinterhalvåret du får lägga lite mer fokus på dem. Om kaktusen ska blomma är det viktigt att den får stå svalt men ljust. Optimalt är runt 10-15 grader, till exempel på en inglasad veranda eller vid ett svalt fönster utan påslaget element under. 

Efter vintervilan börjar knopparna bildas och du får njuta av din kaktus blommor.

De här kaktusarna har lättast för att blomma

• Sjöborrekaktusar

• Prickkaktusar

• Vår- höst- och julkaktusar

• Kranskaktusar

• Klotkaktusar

• Mistelkaktusar

• Vårtkaktusar

Lätt att så och beskära egna kaktusar

Det är också enkelt att så kaktus från frö. Använd dig gärna av ett minidrivhus och se till att jorden är porös, du kan också blanda upp den med lite sand. 

Under de första åren växer kaktusarna som allra mest, det innebär att du med fördel kan plantera om dem varje år, gärna i lerkrukor som hjälper till att dränera jorden – men kom ihåg att ha trädgårdshandskar på dig så att du slipper taggarna.

Om du har en kaktus som vuxit till sig på höjden kan du också beskära den och ta stamsticklingar. Du ser helt sonika till att med en vass kniv eller sax tar cirka 15 centimeter långa bitar av stammen. Såret kommer blöda vätska, som kan vara giftig så se till att skydda händerna eller tvätta dem noga efteråt. Låt stamsticklingarna torka i ett par dagar innan du planterar dem i en kruka med såjord. Efter en tid kommer kaktusen börja få sidostammar.

Här får du tips på några olika sorters kaktusar:

Pelarkaktus, Cereus

Pelarkaktusarna är kanske de man tänker på först när ordet kaktus nämns. Växer snabbt och kan bli riktigt stora. Foto: Shutterstock

Guldopuntia, Opuntia microdasys

Guldopuntian, eller som den kallas på engelska ”bunny ears cactus” har de karaktäristiska platta bladen som ser ut som kaninöron. Växer snabbt men har hullingar som lätt släpper och gör ont. Foto: Shutterstock

Jul-, påsk- eller novemberkaktus, Schlumbergera

Namnet beror på när kaktusen blommar. Schlumbergans blommor har starka, vackra färger. Foto: Shutterstock

Vårtkaktus, Mammillaria magnimamma

Vårtkaktusen är en av kaktussorterna som är allra lättast att få i blom. Foto: Shutterstock

Sjöborrekaktus, Echinopsis

Sjöborrekaktusen har fått sitt namn från sjöborren då de påminner om varandra i utseende. Den har en rund och bullig form och är också lätt att få i blomning. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Älskade palettblad! Så tar du hand om trendväxten

LÄS MER: Bästa tipsen för att att hand om dina orkidéer – och få dem att blomma om 

Se även: