Nu är tulpanernas tid. Då är det ju extra tråkigt att blommorna man kom hem med och satte i vasen, och som var så ståtliga och vackra, sloknat redan nästa dag. Men de går att rädda! Foto: Istock

Så räddar du dina slokande tulpaner

Vi har alla varit med om det. Kommit hem med vackra tulpaner.

Som redan dagen efter slokar... Men det går att fixa. 

Här är de enkla och smarta tipsen som räddar dina tulpaner!

Finns det något härligare och mer underbart i ett hem än färska snittblommor? Och nu är tulpanernas högtid dessutom. Då är det ju extra tråkigt att blommorna man kom hem med och satte i vasen, och som var så ståtliga och vackra, sloknat redan nästa dag. Men de går att rädda. Med små enkla trick.

Välj rätt bukett från början

Till att börja med så ska du se till att välja ”rätt” bukett i butiken. Sök efter en bukett som har krispiga och raka stjälkar. Blomknopparna ska nätt och jämnt visa färg. När du kommer hem ska du skära av några centimeter på stjälkarna, helst under vattnet. Ta sedan ljummet vatten till vasen. Det är nämligen lättare för den nya snittytan att dra upp ljummet än iskallt vatten. 

Foto: Istock

Om inte detta hjälper, utan blommorna slokar ändå, testa då dessa knep:

1. Kolla vad tulpanen står nära

Tulpaner mår inte bra av att blandas med andra blommor som till exempel påsklilja (narcisser) – de avger nämligen ett slem som gror igen tulpanens stjälk så den inte kan få in vatten. Har detta hänt, ta då upp tulpanerna, skär en ny snittyta och sätt dem i en egen vas.  

En annan sak att titta på är om det står en fruktskål bredvid. Många frukter avger etylengas som förkortar blomlivet. 

ANNONS: Bästa rabatterna hos Euroflorist och andra företag på Expressen Rabattkoder (extern länk)

2. Lägg dem raklånga – framstupa sidoläge

Du lägger tulpanerna i raklånga, framstupa sidoläge, efter att ha skurit nya snittytor, och med stjälkändarna i vatten. Funkar det så kommer de dra åt sig vatten och stjälkarna bli raka och styva igen. Skulle det inte funka kan du ha dem liggandes i en skål, det är också vackert.

3. Nåltricket! Stjälken kan vara full av luft

En orsak till att tulpanen vissnar snabbt är att stjälken är full med luft vilket gör att vattnet inte kommer upp. Det löser du genom att ta en nål och sticka genom stjälken en bit nedanför blomman.

Foto: Istock

Hjälper ingenting av ovanstående så får man bara gilla läget. Det går inte alltid att styra över allting. Då kan du roa dig med att titta på denna film som visar (snabbspolat läge) hur tulpanen växer och följer ljuset, samma process fortsätter även när den lämnat jorden och står i en vas. Vackert att se hur den skruvar sig och gungar, samt hur blomman öppnas och stängs.

LÄS MER: Knepen som får dina tulpaner att hålla sig fina längre

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande