1 av 3: Uppvärmning är den största klimatboven
2 av 3 Foto: Shutterstock
3 av 3 Foto: Istock

Så räddar du dina slokande tulpaner

Vi har alla varit med om det. Kommit hem med vackra tulpaner.

Som redan dagen efter slokar... Men det går att fixa. 

Här är de enkla och smarta tipsen som räddar dina tulpaner!

Finns det något härligare och mer underbart i ett hem än färska snittblommor? Och nu är tulpanernas högtid dessutom. Då är det ju extra tråkigt att blommorna man kom hem med och satte i vasen, och som var så ståtliga och vackra, sloknat redan nästa dag. Men de går att rädda. Med små enkla trick.

Till att börja med ska du se till att välja ”rätt” bukett i butiken. Sök efter en bukett som har krispiga och raka stjälkar. Blomknopparna ska nätt och jämnt visa färg. När du kommer hem ska du skära av några centimeter på stjälkarna, helst under vattnet. Ta sedan ljummet vatten till vasen. Det är nämligen lättare för den nya snittytan att dra upp ljummet än iskallt vatten. 

Det första du ska tänka på för att få långvariga tulpaner är att välja rätt i butiken. Foto: Istock

Om dina tulpaner ändå slokar finns det några knep du kan testa.

1. Kolla vad tulpanen står nära

Tulpaner mår inte bra av att blandas med andra blommor som till exempel påsklilja (narcisser) – de avger nämligen ett slem som gror igen tulpanens stjälk så den inte kan få in vatten. Har detta hänt, ta då upp tulpanerna, skär en ny snittyta och sätt dem i en egen vas.  

En annan sak att titta på är om det står en fruktskål bredvid. Många frukter avger etylengas som förkortar blomlivet. 

2. Lägg dem raklånga – framstupa sidoläge

Du lägger tulpanerna i raklånga, framstupa sidoläge, efter att ha skurit nya snittytor, och med stjälkändarna i vatten. Funkar det så kommer de dra åt sig vatten och stjälkarna bli raka och styva igen. Skulle det inte funka kan du ha dem liggandes i en skål, det är också vackert.

3. Nåltricket! Stjälken kan vara full av luft

En orsak till att tulpanen vissnar snabbt är att stjälken är full med luft vilket gör att vattnet inte kommer upp. Det löser du genom att ta en nål och sticka genom stjälken en bit nedanför blomman. Vips, så kommer tulpanen att må bättre igen!

LÄS MER: Knepen som får dina tulpaner att hålla sig fina längre

LÄS MER: Stort, maffigt och lättskött – här är trendigaste växterna 2021 

Favorit ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!