Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Så räddar du dina slokande tulpaner

Nu är tulpanernas tid. Då är det ju extra tråkigt att blommorna man kom hem med och satte i vasen, och som var så ståtliga och vackra, sloknat redan nästa dag. Men de går att rädda!

Foto: Getty Images

1 av 5

Tulpaner mår inte bra av att blandas med andra blommor som till exempel påsklilja (narcisser) – de avger nämligen ett slem som gror igen tulpanens stjälk så den inte kan få in vatten.

Foto: Fotolia

2 av 5

För bästa förutsättningarna, se till att välja ”rätt” bukett i butiken. Sök efter en bukett som har krispiga och raka stjälkar.

Foto: Fotolia

3 av 5

Blomknopparna ska nätt och jämnt visa färg. När du kommer hem ska du skära av några centimeter på stjälkarna, helst under vattnet.

Foto: Fotolia

4 av 5

Så här vacker vill man att tulpanbuketten ska vara i flera dagar.

Foto: Fotolia

5 av 5

Vi har alla varit med om det. Kommit hem med vackra tulpaner.

Som redan dagen efter slokar... Men det går att fixa. 

Här är de enkla och smarta tipsen som räddar dina tulpaner!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Finns det något härligare och mer underbart i ett hem än färska snittblommor? Och nu är tulpanernas högtid dessutom. Då är det ju extra tråkigt att blommorna man kom hem med och satte i vasen, och som var så ståtliga och vackra, sloknat redan nästa dag. Men de går att rädda. Med små enkla trick.

Välj rätt bukett från början

Till att börja med så ska du se till att välja ”rätt” bukett i butiken. Sök efter en bukett som har krispiga och raka stjälkar. Blomknopparna ska nätt och jämnt visa färg. När du kommer hem ska du skära av några centimeter på stjälkarna, helst under vattnet. Ta sedan ljummet vatten till vasen. Det är nämligen lättare för den nya snittytan att dra upp ljummet än iskallt vatten.

LÄS OCKSÅ: 13 härliga saker du måste veta om tulpaner

Foto: GETTY IMAGES

Om inte detta hjälper, utan blommorna slokar ändå, testa då dessa knep:

1. Tulpaner trivs inte med...

Tulpaner mår inte bra av att blandas med andra blommor som till exempel påsklilja (narcisser) – de avger nämligen ett slem som gror igen tulpanens stjälk så den inte kan få in vatten. Har detta hänt, ta då upp tulpanerna, skär en ny snittyta och sätt dem i en egen vas.  

En annan sak att titta på är om det står en fruktskål bredvid. Många frukter avger etylengas som förkortar blomlivet. 

2. Framstupa sidoläge

Du lägger tulpanerna i raklånga, framstupa sidoläge, efter att ha skurit nya snittytor, och med stjälkändarna i vatten. Funkar det så kommer de dra åt sig vatten och stjälkarna bli raka och styva igen. Skulle det inte funka kan du ha dem liggandes i en skål, det är också vackert.

3. Nåltricket

En orsak till att tulpanen vissnar snabbt är att stjälken är full med luft vilket gör att vattnet inte kommer upp. Det löser du genom att ta en nål och sticka genom stjälken en bit nedanför blomman.

LÄS MER OM: Floristernas hemliga knep – nåltricket!  

Hjälper ingenting av ovanstående så får man bara gilla läget. Det går inte alltid att styra över allting. Då kan du roa dig med att titta på denna film som visar (snabbspolat läge) hur tulpanen växer och följer ljuset, samma process fortsätter även när den lämnat jorden och står i en vas. Vackert att se hur den skruvar sig och gungar, samt hur blomman öppnas och stängs.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att ha fler gröna växter hemma