1 AV 5
Medelhavsväxter som olivträd, miniapelsiner, citrus och fikon är bara några exempel på växter om blivit allt populärare i svenska trädgårdar.
Foto: iStock
2 AV 5
Börjar bladen på citronträdet gulna kan du ge lite citrusnäring en eller två gånger i månaden.
Foto: Fotolia
3 AV 5
Medelhavsväxter som olivträd, miniapelsiner, citrus och fikon är bara några exempel på växter om blivit allt populärare i svenska trädgårdar.
Foto: Fotolia
4 AV 5
Miniapelsiner blir en härlig inredningsdetalj.
Foto: Fotolia
5 AV 5
Fikon däremot, som tappar bladen på vintern, behöver inget ljus alls när det är dags för vila.
Foto: Fotolia

Så övervintrar du medelhavsväxter

Vi är många som älskar våra medelhavsväxter i trädgården.

Men hur gör man när vintern kommer och de riskerar att dö?

Här får du experternas råd och tips på hur bland annat citronträd, olivträd och fikonträd överlever!

Medelhavsväxter som olivträd, miniapelsiner, citrus och fikon är bara några exempel på växter om blivit allt populärare i svenska trädgårdar. 

Men när vintern och dess kyla är på intågande gäller det att se upp. Annars är risken stor att de alla kommer att dö. 

I Medelhavsländerna kan det också bli minusgrader, men det är endast under kortare perioder och där fryser aldrig marken som här hemma. De har inte heller det kompakta mörker som vi har i Norden.

 

LÄS OCKSÅ: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla 

Ta in medelhavsväxterna på hösten

Foto: iStock

Till att börja med ska du ta in växterna när det börjar att bli kallt, och det kan variera men någon gång mellan september till november. Men titta inte bara på temperaturen; regn, blåst och mörker påverkar det också. 

Dock räcker det inte med att bara ta in dem, de gillar inte kombinationen av vårt torra, varma inomhusklimat och mörker och kan då både torka, tappa bladen och få ohyra.

Ljust och svalt för olivträd och citronträd

För oliv och citrus är det viktigt med en plats som är ljus och sval, till exempel glasveranda, isolerat växthus eller uterum, men även trapphus eller källare med fönster kan fungera. Det viktiga är att temperaturen ligger på mellan 3 och 10 plusgrader. Ställ gärna krukan på isolerande material så inte roten utsätts för kyla från marken. Du kan också ge dem stödljus från en växtlampa. Ju varmare trädet står ju fler ljustimmar behövs. 

Vattna sparsamt och stäng av element

Har du inget av ovanstående rum kan du stänga av elementet under ett fönster, och ha en växtlampa. Tänk på att olivträdet klarar den torra och varma inomhusluften något sämre än citronträdet. Ge ordentligt med ljus och duscha ofta! Vattna sparsamt när jorden ser torr ut, har du tur klarar de sig då hela vintern. Börjar bladen på citronträdet gulna kan du ge lite citrusnäring en eller två gånger i månaden. Kalamondinträdet som har miniapelsiner är extra tålig och bra som ett första försök.

 

Foto: Fotolia

Mörkt och frostfritt till fikonträd

Fikon däremot, som tappar bladen på vintern, behöver inget ljus alls när det är dags för vila. Och det räcker med en temperatur på 2-5 plusgrader. Dem kan du ställa mörkt och frostfritt i garaget, på vinden eller i källaren. När sedan den den största risken för frost är borta framåt våren kan du ta ut dina medelhavsväxter igen. 

Skulle det ändå komma en frostnatt kan du alltid täcka växterna med lakan eller fiberduk. Och tänk på att skydda dem från stark sol första veckan. De behöver tid att vänja sig. Och efter två veckor kan du plantera om dem.

 

 

LÄS OCKSÅ:

* Hon gjorde om lägenheten till en djungel 

* 9 gröna växter som älskas av inredarna

* Lättskötta växter som inte går att döda 

 

Källa: Odla.nu, Drömhemochträdgård.se