Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Medelhavsväxter som olivträd och citrusväxter vill stå ljust och svalt under vintern.Medelhavsväxter som olivträd och citrusväxter vill stå ljust och svalt under vintern.Medelhavsväxter som olivträd och citrusväxter vill stå ljust och svalt under vintern.
Medelhavsväxter som olivträd och citrusväxter vill stå ljust och svalt under vintern. Foto: Shutterstock

Vinterförvaring av medelhavsväxter – så gör du

Vi är många som älskar våra medelhavsväxter i trädgården och på balkongen.

Men hur gör man när vintern kommer och de riskerar att dö?

Här får du veta mer om hur du sköter och vinterförvarar bland annat citronträd, olivträd och fikonträd. 

Medelhavsväxter som olivträd, miniapelsiner, citrus och fikon är bara några exempel på växter som blir allt populärare i svenska trädgårdar. Men när vintern och kylan är på intågande gäller det att se upp. Annars är risken stor att de alla kommer att dö. 

I Medelhavsländerna kan det också bli minusgrader, men det är endast under kortare perioder och där fryser aldrig marken som här hemma. De har inte heller det kompakta mörker som vi har i Norden.

När är det dags att ta in medelhavsväxter?

Till att börja med ska du ta in växterna när det börjar bli kallt, och det kan variera, men någon gång mellan september till november. Men titta inte bara på temperaturen; regn, blåst och mörker påverkar också. 

Dock räcker det inte med att bara ta in dem, de gillar inte kombinationen av vårt torra, varma inomhusklimat och mörker och kan då både torka, tappa bladen och få ohyra.

Citrusträd behöver stå ljust och svalt under vintern.Citrusträd behöver stå ljust och svalt under vintern.Citrusträd behöver stå ljust och svalt under vintern.
Citrusträd behöver stå ljust och svalt under vintern. Foto: Istock

Ljust och svalt för olivträd och citronträd

För oliv och citrus är det viktigt med en plats som är ljus och sval, till exempel glasveranda, isolerat växthus eller uterum, men även trapphus eller källare med fönster kan fungera. Det viktiga är att temperaturen ligger på mellan 3 och 10 plusgrader. Ställ gärna krukan på isolerande material så inte roten utsätts för kyla från marken. Du kan också ge dem stödljus från en växtlampa. Ju varmare trädet står ju fler ljustimmar behövs. 

Vattna sparsamt och stäng av element

Har du inget av ovanstående rum kan du stänga av elementet under ett fönster, och ha en växtlampa. Tänk på att olivträdet klarar den torra och varma inomhusluften något sämre än citronträdet. Ge ordentligt med ljus och duscha ofta! Vattna sparsamt när jorden ser torr ut, har du tur klarar de sig då hela vintern. Börjar bladen på citronträdet gulna kan du ge lite citrusnäring en eller två gånger i månaden. Kalamondinträdet som har miniapelsiner är extra tålig och bra som ett första försök.

Fikon kan du ställa mörkt och frostfritt i garaget, på vinden eller i källaren under vintern.Fikon kan du ställa mörkt och frostfritt i garaget, på vinden eller i källaren under vintern.Fikon kan du ställa mörkt och frostfritt i garaget, på vinden eller i källaren under vintern.
Fikon kan du ställa mörkt och frostfritt i garaget, på vinden eller i källaren under vintern. Foto: Istock

Mörkt och frostfritt till fikonträd

Fikon däremot, som tappar bladen på vintern, behöver inte mycket ljus alls när det är dags för vila. Och det räcker med en temperatur på 2-5 plusgrader. Fikon kan du ställa mörkt och frostfritt i garaget, på vinden eller i källaren. När sedan den den största risken för frost är borta framåt våren kan du ta ut dina medelhavsväxter igen. 

Skulle det ändå komma en frostnatt kan du alltid täcka växterna med lakan eller fiberduk. Och tänk på att skydda dem från stark sol första veckan. De behöver tid att vänja sig. Och efter två veckor kan du plantera om dem.

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla 

LÄS MER OM HUR DU LYCKAS MED OLIKA MEDELHAVSVÄXTER:

Odla fikonträd i kruka och på friland

Skötselråd för olivträd i kruka – utomhus och inomhus

Plantera och sköta citrusträd – så gör du 

Se även: