Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Blommor och gröna växter

Publicerad 13 jun 2018 18:30

Så överlever dina växter semestern

Även för mycket vatten kan ge hängiga blommor och växter

Även för mycket vatten kan ge hängiga blommor och växter

1/2

Foto: Getty Images

Å ena sidan är handlar det om balansen mellan för lite och för mycket vatten. Samtidigt klarar sig växterna oftast förvånansvärt länge utan.

Å ena sidan är handlar det om balansen mellan för lite och för mycket vatten. Samtidigt klarar sig växterna oftast förvånansvärt länge utan.

2/2

Foto: Getty Images

Visst är det svårt att inte känna separationsångest när semestern nalkas och du kanske ska lämna dina växter ensamma under en längre tid. 

Hur ska de klara sig? 

Lugn, med rätt knep så går det! 

Primärt är det alltid enklast om det finns någon i din närhet som har tid att titta till växterna när du inte är hemma. Men även om det alternativet är uteslutet så finns det hopp. 

Med rätt knep ger du dina växter de bästa förutsättningarna för att klara sig! Vi guidar dig genom trixen som kommer ge resultat.

1. Undvik sol och placera rätt

Ställ inte växterna i direkt solljus – varken ute på balkongen eller i inomhus fönstret. Se till att balkonglådor och amplar står på golvet. 

Foto: Getty Images

2. Skapa möjligheter genom att plantera om

Om växterna börjar växa ur sina krukor planera om dem – då finns det mer jord och det tar längre tid innan den torkar ut.

3. Införskaffa självvattnande krukor

Lyckligtvis finns det massor med självvattnande krukor att investera i. Be om hjälp i butiken för bästa lösningen för just dig. 

4. Trixa med petflaskor

Det går att anlägga sitt egna vattningssystem. Ta av korken på en petflaska, häll i vatten, hur mycket vatten beror på hur mycket växten dricker. Stick ner petflaskan i jorden. Jorden kommer suga åt sig så mycket vatten den behöver. Det finns ingen risk för att den suger åt sig för mycket. Det finns även speciella droppkorkar som ser till att vattnet rinner ut i jämn ström.

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: 11 supertrendiga gröna växter som gör stor comeback 2018

5. Magiska bomullstrådar 

Det finns speciella bevattningstrådar i bomull höjda i plast. Den ena änden sticker du långt ner i jorden och den andra ner i en balja med vatten. Jorden kommer då suga åt sig vätskan. Garn eller remsor av nylonstrumpor fungerar det med! 

6. Placera i ett bad

Riktigt törstiga blommor kan du förvara i ett badkar eller balja med vatten. Ställ ner växterna utan ytterkruka. 

Värt att komma ihåg är att de flesta växter klarar sig lägre än vad man kanske tror. Och pratar vi trädgårdsväxter kommer förhoppningsvis och troligtvis en skvätt regn hjälpa till under tiden du är borta.  

LÄS OCKSÅ: 10 lättskötta växter som överlever utan ljus