1 AV 2
Hitta helst någon som kan vattna medan du är på semester – eller hitta lösningar så att växterna överlever ändå.
Foto: Istock
2 AV 2
Växterna klarar sig ofta förvånansvärt länge utan vatten – men det handlar om en balans. Men ska du resa bort länge gäller det att ha en plan.
Foto: Istock

Få växterna att överleva när du reser bort – bästa knepen

Visst är det svårt att inte känna separationsångest när semestern nalkas och du kanske ska lämna dina växter ensamma under en längre tid. 

Hur ska de klara sig utan vatten när vi reser bort?

Lugn, med rätt knep så går det – växterna kommer överleva!

Lovisa Dahlström

Dags att resa bort? Orolig för hur det ska gå för västerna? Primärt är det alltid enklast om det finns någon i din närhet som har tid att titta till växterna när du inte är hemma. Men även om det alternativet är uteslutet så finns det hopp.

De flesta växter klarar sig längre än vad man kanske tror, men ska du vara borta ett par veckor kan det så klart bli nervöst. Men med rätt knep ger du dina växter de bästa förutsättningarna för att klara sig! Vi guidar dig genom trixen som kommer ge resultat.

Har du balkonglådor är det en bra idé att ställa ner lådorna på golvet om du ska resa bort, för att undvika direkt sol. Foto: Istock

1. Undvik sol och placera rätt

Ställ inte växterna i direkt solljus – varken ute på balkongen, på altanen eller i inomhusfönstret. Se till att balkonglådor och amplar står på golvet. 

2. Skapa möjligheter genom att plantera om

Om växterna börjar växa ur sina krukor, så plantera om dem – då finns det mer jord och det tar längre tid innan den torkar ut.

3. Införskaffa självvattnande krukor

Lyckligtvis finns det massor med självvattnande krukor att investera i. Be om hjälp i butiken för bästa lösningen för just dig. 

Undvik att låta växterna vara placerade i direkt sol när du reser bort. Foto: Istock

LÄS MER: Så får du ditt palettblad att trivas – både inne och ute

4. Trixa med petflaskor

Det går att anlägga sitt egna vattningssystem. Ta av korken på en petflaska, häll i vatten, hur mycket vatten beror på hur mycket växten dricker. Stick ner petflaskan i jorden. Jorden kommer suga åt sig så mycket vatten den behöver. Det finns ingen risk för att den suger åt sig för mycket. Det finns även speciella droppkorkar som ser till att vattnet rinner ut i jämn ström.

5. Magiska bomullstrådar 

Det finns speciella bevattningstrådar i bomull höjda i plast. Den ena änden sticker du långt ner i jorden och den andra ner i en balja med vatten. Jorden kommer då suga åt sig vätskan. Garn eller remsor av nylonstrumpor fungerar det med! 

6. Placera i ett bad

Riktigt törstiga blommor kan du förvara i ett badkar eller balja med vatten. Ställ ner växterna utan ytterkruka.  

Rensa bort ogräs och vattna ordentligt innan du åker i väg på semester. Foto: Istock

Och så här skyddar du trädgårdsväxterna när du är borta

De flesta utomhusväxter och framför allt gräsmattan tål mer torka än vad man kan tro. En gul gräsmatta återhämtar sig och blir grön igen när den får vatten. Förhoppningsvis kommer också en skvätt regn hjälpa till under tiden du är borta. Men det finns några saker du kan tänka på innan du reser bort.

1. Rensa och vattna

Rensa bort allt ogräs för ogräs dricker också mycket vatten. Vattna rikligt så att jorden är ordentligt blöt. Lägg över något material som täcker så att fukten bevaras i jorden längre.

2. Skaffa bevattningssystem – men tänk på att spara på vattnet!

Det finns massa automatiska bevattningssystem. Det finns till och med de som stänger av sig när det regnar. De är dyra, men man kan också ha enklare konstruktioner för att bevara fukten i jorden. Du kan sticka ner stora platspinnar i jorden och fylla dem med vatten eller göra precis som med krukväxterna. Tänk dock på att vattna med måtta, så att vi sparar på vattenresurserna.

LÄS MER: När bladlössen invaderar – så blir du av med dem

Se även: