1 av 3: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
Även för mycket vatten kan ge hängiga blommor och växter. Å ena sidan är handlar det om balansen mellan för lite och för mycket vatten. Samtidigt klarar sig växterna oftast förvånansvärt länge utan.
2 av 3: Även för mycket vatten kan ge hängiga blommor och växter. Å ena sidan är handlar det om balansen mellan för lite och för mycket vatten. Samtidigt klarar sig växterna oftast förvånansvärt länge utan. Foto: Istock
Det gäller att hitta någon som kan vattna medan man är på semester – eller hitta lösningar så att växterna överlever ändå.
3 av 3: Det gäller att hitta någon som kan vattna medan man är på semester – eller hitta lösningar så att växterna överlever ändå. Foto: Istock

Knepen som får dina växter att överleva semestern

Visst är det svårt att inte känna separationsångest när semestern nalkas och du kanske ska lämna dina växter ensamma under en längre tid. 

Hur ska de klara sig? 

Lugn, med rätt knep så går det! 

Primärt är det alltid enklast om det finns någon i din närhet som har tid att titta till växterna när du inte är hemma. Men även om det alternativet är uteslutet så finns det hopp. 

Med rätt knep ger du dina växter de bästa förutsättningarna för att klara sig! Vi guidar dig genom trixen som kommer ge resultat.

1. Undvik sol och placera rätt

Ställ inte växterna i direkt solljus – varken ute på balkongen eller i inomhus fönstret. Se till att balkonglådor och amplar står på golvet. 

Foto: Istock

2. Skapa möjligheter genom att plantera om

Om växterna börjar växa ur sina krukor planera om dem – då finns det mer jord och det tar längre tid innan den torkar ut.

3. Införskaffa självvattnande krukor

Lyckligtvis finns det massor med självvattnande krukor att investera i. Be om hjälp i butiken för bästa lösningen för just dig. 

Foto: Istock

4. Trixa med petflaskor

Det går att anlägga sitt egna vattningssystem. Ta av korken på en petflaska, häll i vatten, hur mycket vatten beror på hur mycket växten dricker. Stick ner petflaskan i jorden. Jorden kommer suga åt sig så mycket vatten den behöver. Det finns ingen risk för att den suger åt sig för mycket. Det finns även speciella droppkorkar som ser till att vattnet rinner ut i jämn ström.

LÄS MER: Guiden som hjälper dig att välja rätt gräsklippare till trädgården

5. Magiska bomullstrådar 

Det finns speciella bevattningstrådar i bomull höjda i plast. Den ena änden sticker du långt ner i jorden och den andra ner i en balja med vatten. Jorden kommer då suga åt sig vätskan. Garn eller remsor av nylonstrumpor fungerar det med! 

6. Placera i ett bad

Riktigt törstiga blommor kan du förvara i ett badkar eller balja med vatten. Ställ ner växterna utan ytterkruka. 

Värt att komma ihåg är att de flesta växter klarar sig lägre än vad man kanske tror. Och pratar vi trädgårdsväxter kommer förhoppningsvis och troligtvis en skvätt regn hjälpa till under tiden du är borta.  

Foto: Istock

Och så här skyddar du trädgårdsväxterna när du är borta

De flesta uteväxter och framför allt gräsmattan tål mer torka än vad man kan tro. En gul gräsmatta återhämtar sig och blir grön igen när den får vatten. Men det finns några saker du kan tänka på innan du reser bort.

1. Rensa och vattna

Rensa bort allt ogräs för ogräs dricker också mycket vatten. Vattna rikligt så att jorden är ordentligt blöt. Lägg över något material som täcker så att fukten bevaras i jorden längre.

2. Skaffa bevattningssystem – men tänk på att spara på vattnet!

Det finns massa automatiska bevattningssystem. Det finns till och med de som stänger av sig när det regnar. De är dyra, men man kan också ha enklare konstruktioner för att bevara fukten i jorden. Du kan sticka ner stora platspinnar i jorden och fylla dem med vatten eller göra precis som med krukväxterna. Tänk dock på att vattna med måtta, så att vi sparar på vattenresurserna.

LÄS MER: Så bygger du ett charmigt miniväxthus av gamla fönster

LÄS MER: Så får du trädgården att överleva en torr sommar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!