Så lyckas du med dina sticklingar

När du på våren ska plantera om och beskära dina krukväxterna kan du passa på att ta sticklingar.

Foto: Getty Images

1 av 2: När du på våren ska plantera om och beskära dina krukväxterna kan du passa på att ta sticklingar.

Pelargoner, fuchsia och porslinsblomma och andra grenade plantor förökar man på lättast sätt genom att låta en gren bilda nya rötter.

Foto: Getty Images

2 av 2: Pelargoner, fuchsia och porslinsblomma och andra grenade plantor förökar man på lättast sätt genom att låta en gren bilda nya rötter.

Har du koll på hur du tar sticklingar själv? Och hur du sedan får dem att växa bra.

Här får du alla råd och tips du behöver!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

När du nu på våren ska plantera om och beskära dina krukväxterna kan du passa på att ta sticklingar. Då får du nya växter och blommor, vilket ju alltid är trevligt - man kan aldrig ha för mycket grönt! Annars är det alltid en trevlig present att ge bort.

LÄS MER: Tjuvstarta våren – lura kvistarna att blomma 

Pelargonen bra nybörjarblomma för att ta sticklingar

Pelargoner, fuchsia och porslinsblomma och andra grenade plantor förökar man på lättast sätt genom att låta en gren bilda nya rötter. Vill du föröka begonia, bladkaktus eller saintpaulia räcker det att du tar ett blad och sticker ned en bit av bladskaftet i den sandblandade jorden.

– En bra blomma att börja med, om man är nybörjare, är just pelargonen, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare och ägare av slottsträdgården Ulriksdal.

– Sticklilngar är ju en växt utan rot och det betyder att den inte kan ta upp vatten. Så när den svettas får den inte upp nytt vatten. Men pelargoner kan du sätta ned i jorden direkt. 

Foto: Getty Images

Pelargoner är en bra nybörjarblomma om man vill ta sticklingar.

Men vad är bäst generellt, vatten eller jord först?

–  Planterar du i vatten blir det så kallade vattenrötter och då måste de ombildas i jorden sedan, vilket tar lite längre tid. Men det går det också. Har man otur kan de ruttna i vattnet, men det får man hålla koll på. 

Bästa sticklingen sitter i toppen

Den allra säkraste metoden är dock att sätta sticklingen planteringsjord; i en mager blandning av sand och jord. Men hur mycket och var ska man skära? 

– Den bästa sticklingen sitter i toppen. Ta sedan bort de nedersta bladen, det räcker med två till fyra kvar i toppen. Tänk på att ju större stickling du tar desto jobbigare blir det för växten att skapa rötter.

Mikrotält i stället för miniväxthus

Miniväxthus är alldeles utmärkt men vill man inte ha det finns andra alternativ.

–  Man kan ta blompinnar i en kruka ihop med sticklingen och plastpåse över, då blir det som ett mikrotält. Men tänk på att det kan bildas gråmögel om det blir alldeles för tätt, så lyft av påsen ibland och lufta. 

– När sedan växten börjar växa ovan jord då betyder det att den växer under jord också, att den har fått rötter. 

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

Så här tar du sticklingar:

1. Hellre korta än långa

Du skär av grenen under ett bladfäste eftersom det är där tillväxtpunkterna finns. Annars kan det bli så att plantan får en stump utan rot och börjar ruttna. Se till att kniven är ren och gör korta sticklingar. Har du till exempel en lång pelargongren kan du dela upp den i flera sektioner med 3-4 bladpar var.

2. Viktigt att få torka

Ska du plantera dem i jord kan det vara bra att de får torka lite när du precis skurit av dem. Har de färsk såryta har de svårare att klara sig och kan ruttna bort. Samma sak gäller växter som Saint paulia, kornettblomma, svärmorstunga som kan förökas med blad, eller till och med bitar av blad. 

Foto: TV4

Bosse Rappne visar hur man tar sticklingar.

3. Våga knipsa

När den första roten kommit kan hända en knopp kommer också. Ta bort den, hur ont det än gör, liksom ta bort alla blad utom ett eller två i toppen. Det är nämligen så att den första roten ska ta hand om hela skottet från början, gör det inte svårare än det är för den i onödan. 

4. Vatten och luftig planteringsjord

Det går att sätta stickling i vatten först men då ska man vara medveten om att det är svårare. Rötter behöver nämligen både vatten, syre och näring, och då får den bara det första. Den kan också ruttna. Det bästa är luftig planteringsjord blandad med lite fint grus.

5. Tryck ned djupt

Fukta jorden innan du sätter i sticklingen så den inte åker upp när du vattnar. Sedan sticker du ned den, ända till det gröna på den. Då kan den bilda rötter på fler ställen och den behöver många. Har du bladsticklingar ska du trycka ned dem ordentligt också. 

Foto: TV4

Du skär av grenen under ett bladfäste eftersom det är där tillväxtpunkterna finns. Här är det Bosse Rappne i ”Äntligen hemma” på TV4 som planterar en stickling i jord.

6. Jämn fuktighet

Försök att hålla ett jämt klimat. Vattna inte för mycket och låt den inte heller torka ut. Ett supertips är att trä en plastpåse över krukan så det blir som ett miniväxthus. Det kommer att hålla fukten kvar som rötterna behöver. 

7. Hetsa inte med omplantering

Ta det lugnt och låt sticklingen fylla krukan med rötter innan du funderar på omplantering i annan kruka. Är du för snabb att flytta på den till nytt ställe med mer jord kan det bli som en blöt, syrefri barriär som hindrar den från att skaffa mer rötter och växa.

Källa: Bosse Rappne, Odla.nu, Land.se, Alltomträdgård.se

LÄS MER: Underbara krukväxter vi älskar – så sköter du om dem 

LÄS MER: Floristen: Vanliga missen dödar dina krukväxter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande