Så lyckas du med den omöjliga blomman azalea

Azalea är en klassisk blomma som kan vara lite svår att sköta om. Men det finns knep som gör att du kan få riktigt fina blommor.

Foto: Nina Bergström

1 av 3: Azalea är en klassisk blomma som kan vara lite svår att sköta om. Men det finns knep som gör att du kan få riktigt fina blommor.

Azalean lagrar ljus och och energi under sommaren, vilket gör att den inte behöver stå i fönstret, utan klarar sig en bit in i rummet.

Foto: Fotolia

2 av 3: Azalean lagrar ljus och och energi under sommaren, vilket gör att den inte behöver stå i fönstret, utan klarar sig en bit in i rummet.

Dessutom är den en jättebra luftfuktare som gör luftkvalitén bättre inomhus, även det välbehövligt denna tid när vi vistas mycket inomhus, i torra rum.

Foto: Colourbox

3 av 3: Dessutom är den en jättebra luftfuktare som gör luftkvalitén bättre inomhus, även det välbehövligt denna tid när vi vistas mycket inomhus, i torra rum.

Azalea är en klassisk blomma – men den är lite svår att sköta om.

Hur får man den att hålla länge?

Här får du bästa blomtipsen av oss!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Azalean är en mycket populär krukväxt i våra hem, speciellt under den mörka årstiden, eftersom den bjuder på fantastisk blomning när vi behöver det som allra mest. Dessutom är den en jättebra luftfuktare som gör luftkvalitén bättre inomhus, även det välbehövligt denna tid när vi vistas mycket inomhus, i torra rum.

 

LÄS OCKSÅ: 10 underbara krukväxter – så sköter du om dem

Azalea – höst och vår

Azalean finns i både höst- och vårblommande sorter – vårazaleorna har oftast enkla blommor. Men nu är höstazaleans, den klassiska julblommans, stora högtid. En vacker blomma, som kan hålla sig fin länge om man vet hur man ska ta hand om den.

Hur sköter man Azalea? Här får du veta allt om hur du lyckas!

  • Azalean lagrar ljus och energi under sommaren vilket gör att den inte behöver stå i fönstret utan kan stå en bit in i rummet. Azaleor kan blomma på lagrad energi så länge som 4-8 veckor.
  • När du köper din azalea, se till att den har knoppar som är på gång och visar färg. Är de helt gröna och hårda har de svårt att slå ut.
  • Placeringen ska vara ljus till dess att knopparna har slagit ut. Undvik dock söderfönster med gassande sol!
  • Håll den från direkt elementvärme och färsk frukt då azalean inte gillar det.
  • Vattna regelbundet, lite vatten varje dag i botten på ytterkrukan är det lättaste, cirka 1-1,5 deciliter vatten. Obs! Den får inte stå i vatten, utan ska torka upp lite mellan vattningarna.
  • Under blomningstiden behövs ingen näring.
  • När våren kommer kan du plantera ut din azalea (om den inte blommat ihjäl sig) intill exempelvis en rododendronbuske, annars köper du en vårazalea. Gödsla med rododendronnäring.
  • Innan det blir kallt på nätterna, gräv upp azalean och plantera i kruka och låt den vänja sig successivt vid värmen inomhus.

 

Källa: Blomsterlandet.se, Odla.nu

 

LÄS OCKSÅ:

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer