Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Azalea ses ofta som en julbomma, men det är faktiskt en flerårig krukväxt och kan blomma år efter år – om du vet hur du ska ta hand om den. Foto: Anna Ramstedt / Blomsterfrämjandet

Så lyckas du med azalea – och får den att blomma om

Azalea har ett rykte om sig att vara svårskött.

Men tack och lov stämmer det inte – det här är faktiskt en ganska lättskött växt.

Här är alla tips du behöver ha för att azalean ska vara fin så länge som möjligt.

Vad är azalea?

Azalea (Rhododendron simsii) är en härligt blommande krukväxt och kallas ibland rumsazalea (till skillnad från trädgårdsazalea som är en buske). Det är en vacker blomma som kan hålla sig fin länge om man vet hur man ska ta hand om den. De vanligaste färgerna på blomman är vit, rosa, röd och violett. Växten finns från jättestora till pyttesmå och kan fås i flera olika former, till exempel på stam och båge. Azalean finns i både höst- och vårblommande sorter men är en riktig favorit på vintern – de sorterna är dessutom lätta att få i blom igen.

Rumsazalean är en mycket populär krukväxt i våra hem, speciellt under den mörka årstiden, eftersom den bjuder på fantastisk blomning när vi behöver det som allra mest. Dessutom är den en jättebra luftfuktare som gör luftkvalitén bättre inomhus, även det välbehövligt denna tid när vi vistas mycket inomhus, i torra rum.

Azalea vill ha jämn fuktighet. Det bästa är att vattna den lite varje dag. Foto: Adobe Stock

Hur sköter man azalea?

Azalean lagrar ljus och energi under sommaren vilket gör att den inte nödvändigtvis behöver stå i fönstret utan kan stå en bit in i rummet. Azaleor kan blomma på lagrad energi så länge som 4-8 veckor. När du köper din azalea, se till att den har knoppar som är på gång och visar färg. Är de helt gröna och hårda har de svårt att slå ut.

Placeringen ska vara ljus till dess att knopparna har slagit ut. Ju knoppigare azalea, desto ljusare vill den stå. Undvik dock söderfönster med gassande sol. Håll den från direkt elementvärme och färsk frukt då azalean inte gillar det.

Hur vattnar man azalea?

Azalean vill ha ganska jämn fuktighet. Vattna den därför regelbundet. Lite vatten varje dag i botten på ytterkrukan är det lättaste, cirka 1-1,5 deciliter vatten. Obs! Den får inte stå i vatten, utan ska torka upp lite mellan vattningarna. Använd rumstempererat vatten och hoppa över näring under blomningstiden.

Rumsazalea inte bara en julblomma

Många ser rumsazalean som en julblomma, men faktum är att den är en flerårig krukväxt. Den har setts som svårskött, men den är både blomrik och lättskött om den bara får rätt behandling. Det går att få azalean att blomma i många år – och den kan bli finare och finare för varje år som går.

Azalea är en flerårig krukväxt och kan blomma i många år om den blir omskött på rätt sätt. Foto: Anna Ramstedt / Blomsterfrämjandet

Så får du azalea att blomma om

Det första du ska tänka på är att köpa en rumsazalea tidigt på hösten, redan när de första finns att köpa. Då får du en längre blomning än om du köper den först i december. Ju större kruka, desto större rotsystem har blomman – och därmed har den också större chans att överleva en längre tid.

När plantan har blommat ut ska den placeras i ett norr- eller västerfönster. Vattna den regelbundet fram till mars-april, då den dessutom vill ha gödselvattning varannan vecka. På våren är det dags att plantera om azalean. Helst vill den planteras i torv eller rhododendronjord, men även kokosfiber passar bra. Byt till en större kruka om rötterna fyller den gamla.

Under sommaren trivs azalea bäst utomhus. Då sätter den nya knoppar och lagrar energi för att kunna blomma under vinterhalvåret.

Plantera ut azalea

Placera azalean i halvskugga och se till att den inte torkar ut. (Har du inte möjlighet att ha den utomhus gör du bäst i att låta den stå i ett fönster under sommaren – och ge den en dusch varje dag.) Ta in plantan när kylan kommer. Det bästa är att låta den stå svalt (under 10 grader) ett tag före jul – det blir positivt på knoppsättningen.

Azalean trivs både på fönsterbänken och en bit in i rummet på ett bord, likt en blombukett. Foto: Anna Ramstedt / Blomsterfrämjandet

LÄS MER: Underbara hyacinter – så lyckas du med julblomman 

LÄS MER: Så sköter du om fina rumsgranen