1 av 2: Julstjärnor hör julen till. Trots det tycker många att det är en lite ”tråkig” blomma. Men det är den långt ifrån! Foto: iStock
2 av 2: Nu kan du förvandla den till julens coolaste inredningsdetalj. Se och ta inspiration av de fantastiska bilderna och tipsen här nedan! Foto: iStock

Så inreder du trendigt med julstjärnor

En del tycker att julstjärnan är lite ”tråkig”. Men det är helt fel.

Nu kan du förvandla den till julens coolaste inredningsdetalj.

Se och ta inspiration av de fantastiska bilderna och tipsen här!

Julstjärnor hör julen till. Trots det tycker många att det är en lite ”tråkig” blomma. Men det är den långt ifrån!

Här kan du se Anna Gouteva, en av Sveriges mest innovativa och trendkänsliga florister, visa på de många möjligheterna som finns. Och med hennes tips har julstjärnan plötsligt förvandlats till julens coolaste inredningsdetalj.

 

LÄS OCKSÅ: Så här tar du hand om din julstjärna på bästa sätt 

Massor av vackra och roliga möjligheter

Du kan använda julstjärnan som snittblomma, bordsdekoration, i takkronan, dekorera paket, eller varför inte göra en krans? Har du fyrbenta djur där hemma som du är rädd ska tugga på blomman så fungerar flera av dessa tips ypperligt då inte djuren kommer åt blomman. 

Julstjärnans dag

Den 12 december firar vi julstjärnans dag, överraska någon du tycker om med en julstjärne-present - garanterat uppskattat. Se här vad du kan göra:

Foto: Blomsterfrämjandet

Som snittblomma

Julstjärnan fungerar alldeles utmärkt som snittblomma. Den har lång hållbarhet och kan kombineras med andra blommor och växter. Vanligaste färgen på julstjärnor i Sverige är olika nyanser av rött, tätt följt av krämvita toner. Men det finns också ett begränsat utbud av roliga färger som till exempel kanel, gammelrosa, aprikos och tvåfärgade sorter. Julstjärnor som snittblommor håller i cirka 2 veckor.

Gör så här: Skär av kvistar från julstjärnan. Doppa sedan snittytan i 60 grader varmt vatten ett par sekunder och därefter i kallt vatten. Det stoppar mjölksaften och hindrar den från att sippra ut. 

Foto: Blomsterfrämjandet

 

LÄS OCKSÅ: 7 finaste blommorna i vinter – se favoriterna!

Som krans 

Skapa en vacker krans av julstjärnor. Julstjärnor tycker inte om kyla och drag så det är inget för ytterdörren eller utomhus, men på en dörr eller vägg inomhus passar den perfekt. 

Gör så här: Köp en färdig kransform och fyll den med fuktad stickmassa. Fyll sedan kransen med snittade julstjärnor och häng den på en dörr, en vägg eller kanske på en spegel.

Foto: Blomsterfrämjandet

I genomskinlig glaskruka

Julstjärnor i kruka är en klassiker, och vackra terrakottakrukor eller stilrena ytterkrukor är aldrig fel. Men den som vill göra något extra kan lyfta plantan ur sin plastkruka. 

Gör så här: Placera blomman i en glaskruka så betraktaren får njuta av den häftiga kontrasten mellan jord, rötter och blomma. Julstjärnor som snittblommor håller cirka 2 veckor. I kruka håller julstjärnan längre. 

Foto: Blomsterfrämjandet

Dekorera paket 

Julens snyggaste paket fås genom att fästa en blomma på paketet. 

Gör så här: Behandla en kvist precis som om du skulle göra en bukett och avsluta med lite floristlim på stjälken för bättre hållbarhet. Fäst därefter julstjärnan på paketet. Nu har du ett personligt och vackert paket att ge bort. 

Foto: Blomsterfrämjandet

Nedsänkt i vatten

Ett annorlunda och nytt sätt att exponera julstjärnan på är nersänkt i vatten. Ta en rejäl glasbehållare och lägg en blomsterfakir (en metallform med tyngd och taggar på ovansidan där stjälkar kan fästas) på botten. Blomsterfakirer  användes mycket förr och kan hittas på loppisar alternativt köpas i välsorterade blomsteraffärer. 

Gör så här: Fäst en eller flera julstjärnor i fakiren och fyll sedan glasbehållaren med vatten. När julstjärnan försvinner ner under vattenytan får den ett magiskt, nästan silvrigt utseende och bladnerverna framhävs. 

Foto: Blomsterfrämjandet

Bordsdekoration

Under advent finns många tillfällen att träffas runt måltider. För att ge festbordet ett extra lyft har Anna lekt med höjden. 

Gör så här: Fyll ett fat på ben med vattenmättad stickmassa (oasis). Därefter sticker man in murgröna, röda julstjärnor, kottar och annat juligt i stickmassan. Skapa ett liknande arrangemang och ställ det mitt på matbordet, på sidebordet eller där du tycker att det passar in. Tack vare höjden svävar arrangemanget över bordet och skapar ett vackert blickfång. 

Foto: Blomsterfrämjandet

I takkronan

En absolut snackis blir en blomsterfylld takkrona. 

Gör så här: Fyll utrymmet under ljuskronan med fuktad stickmassa (oasis) och stick in (röda) julstjärnor i massan. Mot det vita taket blir effekten slående och någon mer dekoration behövs inte. 

Foto: Blomsterfrämjandet

Under en glasskiva

Ett bord, en glasskiva och några klossar är grunden för den här tjusiga dukningen. Klossarna skapar ett utrymme mellan bordet och glasskivan där julstjärnorna placeras. 

Gör så här: Anna har själv recyclat sin dotters byggklossar och målat dem svarta. Bordet har dekorerats med snittade julstjärnor och andra vackra vinterattiraljer. För bättre hållbarhet har stjälkarna på julstjärnorna limmats med floristlim. Välj färger som du tycker om och hitta sedan matchande pynt.

LÄS OCKSÅ:

Knepen som får din novemberkaktus att blomma länge 

Anna hittade en monstermorot i grönsakslandet 

10 underbara krukväxter – så sköter du om dem