Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Zebrasköld sticker ut med sina vackert mönstrade stjälkar.
Zebrasköld sticker ut med sina vackert mönstrade stjälkar.
Zebrasköld sticker ut med sina vackert mönstrade stjälkar.
Zebrasköld sticker ut med sina vackert mönstrade stjälkar. Foto: Shutterstock

Häftiga zebrasköld! Så tar du hand om den trendiga växten

En av årets absolut trendigaste krukväxter har zebramönstrade stjälkar och stora hjärtformade blad. Den drar minst sagt blickarna till sig.

Här är tips och råd på hur du sköter om den häftiga växten, zebrasköld.

Skötsel: Så tar du hand om inomhusväxten

Zebrasköld, Alocasia zebrina, vill stå ljust, men inte i direkt solljus. Den kommer ursprungligen från Papua Nya Guinea och vill stå i rumstemperatur, och vantrivs i temperaturer under 18 grader. Den trivs bäst i varm, fuktig luft och gillar inte att stå i drag. Om stjälkarnas spänst försvinner så de knappt orkar hålla upp bladen kan det vara ett tecken på att plantan står för kallt, eller att den fått för mycket vatten (se rekommendationer nedan). Under stora delar av året, utom under vintern, uppskattar den extra näring varannan vecka. 

https://www.instagram.com/p/B4NRFL2AWqD/

Hur ofta ska jag vattna min zebrasköld?

Zebrasköld gillar inte blöt jord och behöver vila mellan vattningarna. Låt jorden torka helt innan du går förbi med vattenkannan med ljummet vatten, en gång i veckan ungefär. Svaga stjälkar som hänger kan vara ett tecken på övervattning. Växten uppskattar en dusch någon gång ibland och under sommaren kan den behöva mer vatten än under vinterhalvåret. Känn på jorden med fingret! Om växten ”svettas”, det vill säga utsöndrar små vattendroppar via bladen, är vattentrycket något för högt i roten. Det är dock ett gott tecken, som tyder på att växten mår bra. Eftersom saften kan ge fläckar på mattor och möbler är det bra att tänka på placering eller ställa krukan på ett fat som matchar växtens bredd.

Så förökar du zebrasköld 

Det är definitivt inte lika lätt att ta sticklingar från zerbrasköld som från till exempel palettblad, gullranka och pelargoner. Vill du ge det ett försök ändå så gäller det att dela hela plantan i rötterna och sätta dem i vatten innan de planteras om i jord. Ett enklare alternativ för att föröka krukväxten är att använda sig av dess lökar. Planterar du om plantan kan du hitta en eller flera smålökar, som sitter fast vid rötterna eller som lossnat från rotsystemet. Om de känns hårda när du klämmer på dem kan de bli till nya plantor på några veckor. Klipp av lökarna som sitter fast i rötterna och plantera dem med rotsystemet nedåt i egna små krukor med blöt såjord – gärna blandad med perlite så att jorden inte blir så kompakt. Täck sedan krukan med en plastpåse (med lufthål) så jorden hålls fuktig. Den får inte torka helt! Vattna plantan en gång i veckan ungefär och låt den stå ljust. Efter knappt en månad ska du se stjälken komma upp ur löken.

LÄS MER: Så lyckas du med dina sticklingar

https://www.instagram.com/p/B8L75w5Hb1H/

Är växten giftig för katter? 

Zebrasköld är en alocosia-art som innehåller starka irriterande ämnen, enligt Giftinformationscentralen. Nyfikna barn och husdjur som tuggar på bladen eller stjälkarna kan få symptom som magbesvär, sväljsvårigheter, svullnad och känna kraftig ögonirritation samt en brännande känsla i munnen.

LÄS MER: 10 anledningar till att du borde ha fler gröna växter hemma

LÄS MER: Lättskött och snyggt! Här är trendigaste växterna 2020