1 AV 2
Påskliljor betyder vår för många. De lyser upp i rabatten efter en lång vinter och går att ha både som snittblommor, i kruka – både inne och ute.
Foto: Istock
2 AV 2
Blanda gärna påskliljor med tulpaner och kvistar för en vårig och färgsprakande bukett.
Foto: PERNILLA AHLSéN

Så håller du påskliljorna fina så länge som möjligt

Påsken är årets första riktiga blomstertid. Och av alla påskblommor är nog påskliljan den mest givna.

Här får du alla tips hur du ska sköta påskliljor, hur mycket vatten den vill ha, hur den ska planteras – och hur du kan spara den så att den är fin även nästa år!

Påskliljan är den blomma som blivit en av de svenska symbolerna för påskfirandet i Sverige, en lökväxt i familjen amaryllisväxter som kommer som vit och gul i olika nyanser.

Den är både billig, vacker, lättskött och doftar gott, så kosta på dig en stor vacker bukett. Tyvärr är den inte den mest hållbara av snittblommor (3-6 dagar), vilket kompenseras av det låga priset. Men det finns olika tricks att få påskliljorna att hålla sig fin längre. Dessutom kan du köpa påskliljor med lökar och ha i kruka för att sen plantera ut och få vackra påskliljor i rabatten nästa år.

Påskliljor som snittblommor lyser upp hemmet. Foto: Istock
Påskliljan som snittblomma trivs bäst i kallt vatten. Foto: PERNILLA AHLSÉN

Så sköter du påskliljor som snittblommor

Snitta stjälkarna

Ge stjälkarna ett diagonalt snitt med en vass kniv. Sätt blommorna i vatten direkt efter att du snittat stjälkarna så inte snittytorna torkar. Snitta gärna om stjälkarna efter ett par dagar och glöm inte att rensa bort eventuella vissna blad eller blommor.

Påskliljor vill ha kallt vatten

Ställ dina påskliljor i kallt vatten. Köper du påskliljor hos en florist får du oftast med blomsternäring som förhindrar bakterietillväxt i vattnet och förlänger hållbarheten hos blomman. Har du inte näring i vattnet bör du byta vattnet ofta, gärna varannan dag.

Här trivs buketten med påskliljor

Påskliljan vill bli placerad så svalt som möjligt på nätterna, dock ej svalare än 5 plusgrader. Ju svalare blomman står desto längre håller den sig. Ställ inte påskliljorna nära färsk frukt eftersom det försämrar blommans hållbarhet.

Varför inte sätta en lök med minipåskliljor i äggskal? Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

Sköta om påskliljor i kruka inne

När du köper påskliljor har de lagrat mycket näring i löken och är därför mycket lättskötta. Om du har påskliljor i kruka inomhus behöver du hitta rätt placering för krukorna. Undvik direkt solljus och placera krukan på ett svalt ställe. Vattna sparsamt runt lökarna när jorden torkat lätt – aldrig direkt på lökarna. Påskliljor med lökar kräver lite vatten och får absolut inte övervattnas. Klipp av blommorna direkt efter att de har vissnat.

Påskliljor i kruka trivs bäst utomhus

Påskliljor är tåliga och utomhus håller de länge, ända till värmen kommer i maj. Ställ krukan ute som en fin påskdekoration. De tål frost, men blir det flera minusgrader under natten behöver du lyfta in krukan eller täcka över den med fiberväv eller tidningar – men bara på natten. De små, låga påskliljesorterna lämpar sig bäst om placeringen är blåsig. Stöd gärna blad och blommor med några små björkkvistar som sticks ner i krukan.

Vissnade påskliljor? Plantera ut påskliljorna efter blomning

Efter blomningen kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning nästkommande år. Låt bladen vissna ner helt innan du klipper bort dem, då blir nämligen lökarna både kraftigare och fler. Hitta en plats i trädgården eller i gräsmattan som har lite skugga och fukt och plantera ner lökarna. Har du tulpaner i rabatterna sedan tidigare och är irriterad över att rådjuren äter upp dem? Det behöver du inte oroa dig över påskliljorna. Rådjur avskyr lukten och kommer lämna påskliljorna i fred.

Placera påskliljor i krukor utomhus. De tål kyla och håller betydligt längre ute. Foto: Shutterstock
Minipåskliljorna trivs bättre ute än inne. Foto: Malin Björkholm/Blomsterfrämjandet

Är påskliljor giftiga?

Ja. Hela påskliljan är giftig, men lökarna är den giftigaste delen på blomman. Tänk därför till en extra gång innan du planterar den om du har hund som gillar att gräva i rabatterna. Att få i sig för mycket kan orsaka kräkningar, diarré, krampanfall, darrningar och hjärtrytmrubbningar. 

Påskliljor i rabatten är ett tydligt vårtecken. Foto: Istock

LÄS MER: Knepen som får dina tulpaner att hålla sig fina länge

LÄS MER: Starta trädgårdssäsongen med penséer – så lyckas du

LÄS MER: Bästa påskpysslet – enkelt och kul med toarullar

Se även: