Så fixar du ett växtterrarium med söta miniväxter
Plantera växter i en sluten glasbehållare och skapa ett eget litet självgående drömlandskap.
Att göra ett växtterrarium är en både pysslig och spännande hobby som inte kräver särskilt gröna fingrar.
Vi ser fler och fler små vackra planteringar i egenkomponerade terrarium. Haka på den växande trenden!
Växtterrarium är ett väldigt kreativt och roligt sätt att inreda med växter hemma. Samtidigt som det skapar lugn och ro i hemmet och renar luften. Dessutom är det inte heller svårt att göra.
Genom att skapa ett växtterrarium skapar du också ett slutet kretslopp. Hur det fungerar? Växterna skapar ett kretslopp genom fotosyntes. Kärlets luft innehåller koldioxid och vatten som växterna tillsammans med solenergin omvandlar till kolhydrater och syre. Under dagen avdunstar vattnet från jord och växter. Fukten stiger upp i kärlet, rinner ner på väggarna och återfuktar planteringen.
Så gör du ett eget växtterrarium
1. Välj kärl. Storlek på behållaren spelar ingen roll, men om du vill att det ska vara ett slutet kretslopp som sköter sig själv ska det gå att stänga helt.
2. Lägg lecakulor eller småsten i botten för dränering. Lägg gärna på lite aktivt kol för att motverka mögel. Fyll på med jord så att det är lagom till din plantering.
3. Välj små plantor, helst tropiska, som inte växer så fort. Plantera växterna försiktigt i jorden och vattna sedan sparsamt.
4. Stäng igen terrariet och öppna bara för att plantera om eller om det har blivit för mycket kondens.
Välj växthus till miniväxterna
För att skapa ett slutet kretslopp krävs en miljö där vatten och näringsämnen cirkulerar. Storleken på din behållare spelar ingen roll, men glaskärl funkar bäst. För att fukten inte ska läcka behöver du stänga igen öppningen, till exempel med en kork.
Vilka växter kan jag ha i mitt växtterrarium?
Välj små tropiska växter till ditt terrarium. Pilspetsranka, rosenstänk, ormbunkar, zebrablad och ampellilja är perfekta. I ett större växtterrarium kan du plantera växter med olika blad. Skapa harmoni med färg, form och varierande höjd, tillsammans bilder de ett sött miniatyrlandskap.
Hur mycket vatten behöver ett terrarium?
Vattna gör du bara en gång, när du planterat klart. Terrariet sköter sig sedan självt.
Det blir kondens i terrariet, hur gör jag?
Bildas det mycket kondens i ditt terrarium är det antagligen för blött där inne. Då kan man låta det stå öppet i en vecka.
Fler tips för att lyckas med ett fint växtterrarium:
LÄS MER: Aquascaping för nybörjare: Så skapar du en vattenträdgård – inomhus
LÄS MER: Vanliga blommorna du ska se upp med – extremt giftiga
LÄS MER: Därför får orkidéer fula blad och vissna knoppar