1 AV 2
Enkla knep som får din pelargon att frodas
2 AV 2
När sommaren är slut behöver inga pelargoner vissna. Det går faktiskt att ge dem fortsatt liv till nästa år.
Foto: Istock

Så får du dina pelargoner att överleva vintern

Sommaren är slut och pelargonerna vissnar och dör.

Eller? Det går faktiskt att ge dem fortsatt liv till nästa år.

Så här gör du för att övervintra dina pelargoner!

Pelargonerna kanske blommar som aldrig förr. Och nog känns det allt lite sorgligt att de då snart ska vissna och dö ut helt, när kyla och frost kommer. Men, det behöver inte bli så. Pelargonerna kan faktiskt få fortsatt liv. Så att du får glädje av dem även i fortsättningen, och kan plocka ut dem nästa sommar igen – och slipper köpa nya.

Pelargonerna kan bli finare till nästa år

Det kallas att övervintra blommorna. Något som man gjorde längre tillbaka i tiden när man inte kunde köpa nya till varje sommar. Pelargoner gick till och med i arv flera generationer. Det är faktiskt rent slöseri att använda pelargoner som slit- och slängblommor som många gör i dag. Faktum är att den till och med blir ännu större och vackrare nästa sommar, om du tar hand om den rätt under vintervilan.

Förutom att ta dem inomhus, vad gör man? Här finns det flera olika sätt.

LÄS MER: Älskade pelargon! Här är allt du behöver veta om blomman 

Innan du tar in dem bör du förbereda genom att vattna mindre och sluta gödsla under några veckor. Foto: Istock

8 bra tips: Så övervintrar du pelargoner

1. Förbered dina pelargoner

Innan du tar in dem bör du förbereda genom att vattna mindre och sluta gödsla under några veckor. Gör det i god tid innan frosten kommer. Är de väldigt stora kan du klippa ned dem rejält. Små plantor kan du låta vara som de är, men ta bort utblommade blommor och fula blad.

2. Ta sticklingar från pelargonerna

Vid ont om utrymme inomhus kan man redan i augusti/september ta sticklingar på favoritpelargonerna och övervintra dem som mindre plantor. Här rekommenderas växtbelysning.

Innan hösten kan man ta sticklingar på pelargonerna och övervintra dem som mindre plantor. Foto: ANNA SKOOG

3. Kan fungera på fönsterkarmen

Häng-, doft- och engelska pelargoner trivs bäst inomhus på en ljus, sval fönsterkarm där du tar hand om dem som vilka rumsväxter som helst. Dock med mindre vatten och absolut inget gödsel. Det rekommenderas däremot inte för känsliga vildarter och primärhybrider heller hängpelargoner som kan vara lite känsliga. Då behövs tillskott av växtbelysning. Många vildarter och primärhybrider är faktiskt som finast under vinterhalvåret.

4. Zonalpelargoner förvaras svalt

Zonalpelargoner ska förvaras i en bod, sommarstuga, garage, vind eller källare. Det går också bra med något rum som inte används och kan hållas svalt, eller fönster i trappuppgången. Det ska vara torrt och ha en lägsta temperatur om fem grader och högst 10 grader. Där behövs även ljus, sedan har du den perfekta vinterbostaden för pelargonerna. Kolla till dem då och då och vattna en gång i månaden. Har du ingen bra övervintringsplats kan ställa dem på din svalaste fönsterbräda.

Zonalpelargoner, som Chokladpelargoner, ska förvaras i rum som kan hållas svalt, eller fönster i trappuppgången. Foto: LINA ARVIDSSON / Blomsterfrämjandet

5. Inglasat uterum fungerar perfekt

Många i dag har tillgång till ett inglasat uterum vilket är utmärkt om det är frostfritt. Är det kring rumstemperatur håller sig pelargonerna fina och kan blomma hela vintern om de får tillgång till extra ljus i form av växtbelysning, men de klarar sig också utan. Växthus fungerar bra det med, om det är frostfritt, svalt och erbjuds visst dagsljus. De kan till och med klara minusgrader om luftfuktigheten är låg. Fukten kan vara värre än kyla för pelargoner.

6. Säkraste sättet för övervintring

Det allra säkraste sättet som passar alla pelargoner är övervintring med 10-20 grader och växtbelysning. Den svalare temperaturen är att föredra, men rumstemperatur kring 20 grader går också bra.

7. Mindre vatten och mindre ljus

Tänk på att vid svalare temperatur behövs mindre vatten och mindre ljus, och med ökad temperatur mer ljus och lite mer vatten. Det vanligaste misstaget många gör är att vattna för mycket. Vattna hellre för lite!

8. Plocka fram blommorna i februari/mars

I slutet av februari/början av mars är det dags att plocka fram plantorna i ljuset och rumstemperaturen igen. Nu kan du också börja vattna mer. Beskär dem till ungefär 10 centimeters höjd och plantera om dem efter ytterligare någon vecka. Tänk på att inte ta för stora krukor från början.

Förr övervintrade man alltid blommorna. Pelargoner gick till och med i arv flera generationer. Foto: BJARNI B JACOBSEN/Blomsterfrämjandet

 

LÄS MER: Gun-Maries monster-pelargoner är över två meter 

LÄS MER: Så övervintrar du din dahlia – för ljuvlig rabatt nästa år

Se även: