Så blir du av med ohyra på krukväxterna

Det första tecknet på att din blomma har drabbats av löss är att det är klibbigt på fönsterbrädan och växtens blad.

Foto: iStock

1 av 4: Det första tecknet på att din blomma har drabbats av löss är att det är klibbigt på fönsterbrädan och växtens blad.

Ullöss, eller bomullslöss som de också kallas, har ökat i antal de senaste åren.

Foto: Privat

2 av 4: Ullöss, eller bomullslöss som de också kallas, har ökat i antal de senaste åren.

Sköldlusen är svår att upptäcka och ännu svårare att bli av med, eftersom den förökar sig i en rasande takt. 

Foto: Fotolia

3 av 4: Sköldlusen är svår att upptäcka och ännu svårare att bli av med, eftersom den förökar sig i en rasande takt. 

Bladlöss trivs på många olika växter, till exempel rosor och pelargoner, och kan dyka upp både utomhus eller på fönsterbrädan.

Foto: Fotolia

4 av 4: Bladlöss trivs på många olika växter, till exempel rosor och pelargoner, och kan dyka upp både utomhus eller på fönsterbrädan.

Har du upptäckt små bruna sköldar på dina krukväxter, eller kanske ett vitt ludd som påminner om sockervadd? Då kan dina blommor ha angripits av sköldlöss eller ulllöss. Så här gör du för att undvika att dina växter drabbas av ohyra – och så här kan du bli av med den!

Andra har också läst

Att upptäcka att ens krukväxter på fönsterbrädan angripits av ohyra är inte roligt. Det känns ofta ofräscht att ha massa små kryp inomhus, och dina växter kan dessutom bli förstörda. 

Johan Orre arbetar som hortonom och talesperson på Plantagen, och är expert på växter. Han menar att det är svårare att bli av med löss nuförtiden, eftersom de "mirakelmedel" som såldes förr inte längre är godkända att använda.

"Prata med dina växter"

Det första tecknet på att din blomma har drabbats av löss är att det är klibbigt på fönsterbrädan och växtens blad. Alla löss utsöndrar nämligen en kladdig sockerlösning som kallas honungsdagg.

– Jag gillar det gamla uttrycket att man ska prata med sina växter. Då tittar man på dem, och då ser man om något avviker. Om lössen upptäcks i ett tidigt stadium är det lättare att göra något åt dem.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om dina orkidéer – här är bästa tipset för fina blommor  

Ullöss och sköldlöss svårast att bli av med

De löss som är svårast att bli av med är ullöss och sköldlöss. 

– De påverkas inte av såpavatten, som brukar fungera mot bladlöss, och de förökar sig väldigt snabbt, säger Johan Orre. 

Därför rekommenderar han att kasta växten innan lössen hinner sprida sig till andra blommor hemma.

– Om växten är stor eller värdefull kanske det är värt att lägga mer tid och energi på att rädda den. Då kan man försöka plocka bort lössen en och en och duscha växten med en iskall vattenstråle, särskilt i bladvecken, säger Johan Orre. 

Under sommarhalvåret kan det hjälpa att ställa växten utomhus. Där trivs lössen inte lika bra, och blir ofta uppätna av större insekter. 

Foto: Fotolia

Så undviker du lössen

Alla löss finns naturligt utomhus och sprids med vinden eller via växter, och det är svårt att påverka om de tar sig in i just ditt hem.

Men ju bättre dina växter mår, desto mer motståndskraftiga är de, både mot sjukdomar och ohyra. 

– Se till att växten får lagom med gödning, har en lagom stor kruka och är placerad i ett läge där den trivs, säger Johan Orre.

LÄS OCKSÅ:  Så får du ljungen att hålla hela vintern 

Här är de vanligaste typerna av löss som angriper växter inomhus:

Ullöss

Ullöss, eller bomullslöss som de också kallas, har ökat i antal de senaste åren och är nu den vanligaste lusen som angriper krukväxter inomhus. De trivs framförallt på brudorkidéer och medelhavsväxter som citrus, oliv och fikon. 

Ullusen omger sig med en vaxlösning som bildar ett vitt ludd på krukväxten. Det ser ut som bomull eller sockervadd. Lössen suger växtsaft från plantorna, och vid stora angrepp slutar blomman växa och bladen faller av. 

– Eftersom ullössen gömmer sig under det vita luddet är de svåra att se och få tag i. De är väldigt svåra att bekämpa, säger Johan Orre. 

Foto: privat

Ullusen omger sig med en vaxlösning som bildar ett vitt ludd på krukväxten.

Sköldlöss

Även sköldlusen är svår att bli av med när den väl angripit en krukväxt. Sköldlössen trivs precis som ullössen bäst på orkidéer eller medelhavsväxter, och gör att växten tappar kraft. Sköldlusen är svår att upptäcka och ännu svårare att bli av med, eftersom den förökar sig i en rasande takt. 

– Honan suger sig fast på plantan och bildar en skyddande sköld där den kan lägga upp till 3000 ägg, berättar Johan Orre. 

De gulbruna eller svarta sköldarna är 2-5 millimeter stora och kan sitta vartsomhelst på växten. 

– Kläm hårt på skölden för att ta reda på om det sitter en lus under. Om skalet är torrt är det ett gammalt skal, kommer det vätska är det nytt, och kan plockas bort med pincett.

Foto: Fotolia

De gulbruna eller svarta sköldarna är 2-5 millimeter stora och kan sitta vartsomhelst på växten. 

Bladlöss

Bladlöss trivs på många olika växter, till exempel rosor och pelargoner, och kan dyka upp både utomhus eller på fönsterbrädan. De suger i sig saft från bladen och kan sprida olika sjukdomar. Ibland ser man att växter som drabbats av bladlöss får ett förändrat utseende och "rullar ihop sig" eller stannar i växten. 

Så blir du av med bladlöss:

Rengör växten med såpavatten eller plocka bort lössen och mosa dem med fingrarna. 

Foto: Fotolia

Bladlöss kan motverkas med såpavatten

LÄS OCKSÅ:

 Petras fina idé för att uppmärksamma bröstcancer hyllas på nätet  

 Så enkelt gör du en fin ljungboll – höstens finaste dekoration 

 Så här lätt blir du av med bananflugor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande