Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
En gammaldags buskros, Tuscany R. Gallica.
Foto: NINA BERGSTRÖM
2 AV 2
Här bryter de yviga rosorna av fint mot den raka idegranshäcken.
Foto: NINA BERGSTRÖM

Rosor – allt du behöver veta om trädgårdsklassikern

Det finns många skäl att älska rosor – de doftar ljuvligt, de finns i massor av olika former och färger och många av dem blommar dessutom ofta villigt långt in på sensommaren. 

Med flera olika sorters rosor i trädgården förlänger du dessutom blomningen. 

Så här tar du bäst hand om trädgårdsfavoriten! 

Nina Bergström

Rosor hör till våra mest älskade växter och finns i de flesta trädgårdar. De pryder sin plats. Används rosorna i rabatten, tillsammans med perenner eller som solitärer, häckar eller buskage. Klätterrosor på en spaljé, på en husvägg eller en rosenbåge är en ljuvlig upplevelse. 

Foto: Getty Images

Eftersom rosorna är så populära och har odlats så länge, under tusentalsår, finns det många rena arter, tusentals kulturformer och namnformer. 

För att det ska bli lite ordning har man delat in dem i grupper och undergrupper. Men det är inte lätt att sätta sig in i systematiken och hålla reda på alla namn. I plantskolor och tärdgårdsbutiker har man förenklat indelningen till buskrosor, klätterrosor och rabattrosor. Men gränserna är flytande, vissa buskrosor har långa grenar och kan användas som klätterrosor och klätterrosor kan användas som buskrosor om de får tillräckligt med plats. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du alltid plantera vitlök intill rosorna

Klätterros "Zephirine Drouhin" är taggfri och blommar rikligt med stora, rosa blommor med stark doft. Foto: NINA BERGSTRÖM

Tre olika sorters rosor: 

Buskrosor

I gruppen buskrosor hittar man många vilda arter och de gammaldags historiska rosorna. Dem känner man igen på deras underbara doft och ljuvliga fyllda blommor. De blommar bara en kort tid, ett par veckor i juli. 

Det är bara rosor som förädlats före 1867 som får kallas för gammaldags rosor. 

Apotekarrosen som hör till Gallica-gruppen och den vit- och rödstrimmiga "Rosa Mundi" är riktigt gammal och har odlats i tusentals år om inte annat som medicinalväxt. 

Tidigast av alla rosor är pimpinellrosorna (R. Pimpinellifolia). Redan i juni börjar de blomma. Gula "Aicha", "Frühlingsduft", liksom den vitblommande pimpinellen "Plena" också kallad "Finlands vita ros" är odlingsvärda.

Pimpinellerna har ett kompakt växtsätt och skjuter rotskott. Passar som solitärer och i häck och buskage. Utmärkande är de nästan svarta nyponen på hösten. 

Den vita gammaldags buskrosen "Madame Hardy". Foto: NINA BERGSTRÖM

Klätterrosor

Rosor klättrar genom att haka sig fast med taggarna. Ofta behöver de hjälp genom att man fäster rosen mot underlaget. En av de härdigaste klätterrosorna är "Polstjärnan" som klarar sig upp i zon VII. Honungsrosen R.Helenae "Hybrida" och "Lykkefund" är kraftiga rosor som kan klättra högt i träd eller täcka en portal. 

"New Dawn" är frisk och härdig till zon 6, ljuvligt doftande och har blanka gröna blad. Först är knopparna svagt rosa medan blommorna bleknar allteftersom de slår ut. 

Den som vill ha en röd klätterros ska satsa på "Flammentanz". Frisk och blommar mycket villigt med cinnoberröda blommor i klasar. Tyvärr doften den inte mycket. 

Den som vill ha en röd klätterros ska satsa på "Flammentanz". Frisk och blommar mycket villigt med cinnoberröda blommor i klasar. Foto: NINA BERGSTRÖM

Rabattrosor 

Här finns många av de moderna rosorna som polyantarosor, floribundarosor och de storblommiga grandiflorarosorna. Rabattrosor blommar på årsskotten och därför kan man klippa tillbaka alla grenar, ner till tre till fem knoppar på senvåren, för att få många nya skott. Blomningen är lång, fram till frosten kommer. 

"The Fairy" är en polyantaros som ofta används som marktäckare. Floribundarosen "Astrid Lindgren" är ljuvt rosa och blommar i klasar hela sommaren. Tehybriden "The Peace" är en underbar gul ros med rosa inslag, stora blommor och god doft. Annars har de moderna rabattrosorna tyvärr ofta förlorat doften i förädlingsarbetet. 

Floribundarosen "Astrid Lindgren" är ljuvt rosa och blommar i klasar hela sommaren. Foto: NINA BERGSTRÖM

LÄS OCKSÅ: 10 härliga saker du måste veta om rosor

Så lyckas du med blommorna: 

Rosor blir finast om man planterar dem med andra växter. Särskilt rabattrosorna, som kan bli kala nertill, kan behöva låga perenner och marktäckare vid fötterna. Vårens lök- och knölväxter som pärlhyacint, balkansippa och narcisser ger blomsterfägring innan rosorna kommit i gång.  

Kantnepeta med blå blommor från juni till augusti och lite grådaggigt bladverk passar fint vid fötterna till rosor. Lavendel är en klassiker till vita och rosa rosor. Längre norrut kan man välja lammöron som har större gråludna blad. Fingerborgsblommor, aklejor, daggkåpa, nävor, prästkragar, blå bolltistel, riddarsporrar är lättodlade perenner som går fint ihop med rosor. 

Till klätterrosor på ställning eller rosenbåge passar det bra att samodla med klematis. Antingen matchar man färg och blomningstid eller så väljer man en alpklematis som blommar innan rosorna, eller en mer storblommig som blommar efter rosorna. Här finns oändliga kombinationer att experimentera med. 

Kransveronika och daggkåpa i vacker kombination med gula rosor. Foto: NINA BERGSTRÖM

LÄS OCKSÅ: 7 giftiga växter i din närhet – som du måste akta dig för 

Plantera rosor, så gör du: 

De flesta rosor trivs i en något lerhaltig, näringsrik och fuktighetshållande jord. Soligt läge eller halvskugga kan också gå bra. 

Barrotade rosor planteras vår eller höst, men nuförtiden är de flesta rosor krukodlade och dem kan du plantera under hela säsongen. 

Gräv en grop som är minst 60 centimeter djup och bred, luckra och blanda den befintliga jorden med stallgödsel och lite kompost eller planteringsjord på påse. 

Okulerade rosor, som alltså är ympade på en grundstam, ska sättas så djupt att förädlingsstället kommer minst 10 centimeter under markytan, annars kan det bli frostskador. Rosorna som växer på egen rot planteras på samma djup som de växte i plantskolan. 

Vattna rikligt den första tiden. Efter ett par år när rosen etablerat sig kan du gödsla igen med kompost, stallgödsel och eventuellt liten benmjöl. Gödsla på våren, inte senare än midsommar, annars kan rosen få svårt med övervintringen. 

Moderna klätterrosen "New Dawn" har ljusrosa blad som efterhand bleknar till vitt. Foto: NINA BERGSTRÖM

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiskt vackra blommande buskar