Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fönsterfikusen är en riktig krukväxtklassiker. Den är perfekt för alla, speciellt dig som inte har gröna fingrar. Lättskött, vacker och kan både leva länge och bli stor som ett träd.
Fönsterfikusen är en riktig krukväxtklassiker. Den är perfekt för alla, speciellt dig som inte har gröna fingrar. Lättskött, vacker och kan både leva länge och bli stor som ett träd.
Fönsterfikusen är en riktig krukväxtklassiker. Den är perfekt för alla, speciellt dig som inte har gröna fingrar. Lättskött, vacker och kan både leva länge och bli stor som ett träd.
Fönsterfikusen är fin på fönsterbrädan men också på golvet – den kan nämligen växa sig riktigt stor.
Fönsterfikusen är fin på fönsterbrädan men också på golvet – den kan nämligen växa sig riktigt stor.
Fönsterfikusen är fin på fönsterbrädan men också på golvet – den kan nämligen växa sig riktigt stor.
1 AV 2
Fönsterfikusen är en riktig krukväxtklassiker. Den är perfekt för alla, speciellt dig som inte har gröna fingrar. Lättskött, vacker och kan både leva länge och bli stor som ett träd.
Foto: Istock
2 AV 2
Fönsterfikusen är fin på fönsterbrädan men också på golvet – den kan nämligen växa sig riktigt stor.
Foto: Istock

Retroväxten fönsterfikus är trendig igen – så tar du hand om den

Från kringflyttande fattigmansväxt till trendig inredningsplanta i stylade reportage.

Fönsterfikusen – även kallad flyttfikus och gummifikus – är en tacksam krukväxt som alla klarar av att sköta. 

Växten kan bli tre meter hög och hur gammal som helst. Här får du vet hur enkelt du lyckas med den. 

Fikusar finns det många sorter av men just fönsterfikusen (ficus elastica) är en riktig krukväxtklassiker i de svenska hemmen. Under 30-talet var den en av de vanligaste krukväxterna och nu är den åter på tapeten och syns ofta i inredningsmagasin och stylade bostadsannonser.

Förutom att krukväxten är väldigt stilren och vacker är den också känd för att vara lättskött. Har du denna växt gör det ingenting om du ställer den fel eller vattnar för mycket. Är du nybörjare, om du inte har särskilt gröna fingrar eller är borta mycket är det en mycket bra växt!

Så känner du igen en fönsterfikus

Fönsterfikusen är lätt att hitta ute i handeln. Dess utseende består av styva, blanka lite läderartade och ovala blad. Både enfärgade mörka och gröna såväl som marmorerade blad som går i mörkgrönt med inslag av vitt och rosa eller gult. Bladens undersidor är purpurfärgade. Med sin kraftiga stam och bladtunga kronor ser den ut som ett litet träd du hämtat hem från skogen. Dessutom finns den i många olika varianter och kan bli både gammal och stor – om du sköter den på ett bra sätt.

Fönsterfikusen kan bli så mycket som tre meter hög. Foto: Istock

 

Skötsel av fönsterfikus – placering, ljus och temperatur

Just fönsterfikusen tål torr inomhusluft bättre än sina andra fikussläktingar, men mår ändå bra av att man sprayar eller torkar av bladen med en fuktig trasa på ovansidan. Då håller de sig dels rena och dels blir de mer motståndskraftiga mot ohyra. Du kan också duscha din fiolfikus någon gång i veckan för att behålla det blanka och fina intrycket. Vad gäller temperatur är rumstemperatur allra bäst, men på vintern får det gärna vara lite lägre, dock aldrig under 16 grader – och se upp för drag.

Fönsterfikusen ska stå ljust men inte i direktsol när det är sommartid – då kan bladen bli brända i kanterna. Men, det finns sorter med gul- eller vitmönstrade blad – dessa kan behöva en något ljusare placering för att trivas. Ett bra tips annars är söderfönster bakom en skir gardin eller på en möbel nära fönstret. Har du en stor fikus på golvet, försök också ha den så nära ett fönster det går. Vill man kan man ha växtlampa under vintertiden men det är inte nödvändigt.

Hur ofta ska jag vattna min fönsterfikus?

Det räcker om du vattnar din fikus en till två gånger i veckan, beroende på säsong. Låt jorden bli riktig blöt, men det är också viktigt att du låter den torka upp ordentligt mellan varje gång. Jorden ska vara fuktig hela vägen ned, sedan kan du vattna när ytskiktet torkat helt och mittenlagret är lite fuktigt bara. Är du osäker kan du införskaffa en fuktmätare.

Vintern är fikusens viloperiod, flyttas den under denna period kan den tappa sina blad. Dra ner rejält på vattningen under denna period men låt den få en dusch då och då. Växtnäring (vilken du vill) är bra att tillsätta under perioden mars till oktober och varannan vecka. Under vintern/viloperioden räcker med en eller två gånger.

Fönsterfikusen mår bra av att man sprejar eller torkar av bladen med en fuktig trasa på ovansidan. Då håller de sig dels rena och dels blir de mer motståndskraftiga mot ohyra. Foto: Istock

Plantera om sin fönsterfikus – när och hur gör jag det?

När du kommer hem med en nyinköpt fönsterfikus är det bra att plantera om den. Ny och näringsrik jord ger de bästa förutsättningarna fram till nästa omplantering. Vanlig blomjord fungerar bra, du kan i den blanda ned lite material som pimpsten eller perlite då det hjälper jorden att vara lucker och fin.

Det är bra att plantera om fönsterfikusen vartannat till vart tredje år, i krukväxtjord med lera i. Vill du kan du också förnya en del av jorden varje år eller tillsätta dränerande substrat. 

Är det en fikus av storlek mindre så kan du gott och väl plantera om den varje år, våren är bra efter vintervilan. Ta bort det gamla och tillsätt helt ny jord men skippa extra näring då den får så mycket av mikro- och makroämnen i den nya jorden de första fem, sex veckorna.

Beskära och toppa fönsterfikus – få den att förgrena sig

Om du vill att fönsterfikusen ska grena sig så är det bra att toppa plantan. Fikusen kan ju bli mycket stor, och vill man behålla storleken eller minska omfånget och få en vacker form på den ska man se till att beskära. Dock bör du se upp med den vita växtsaften som hos en del kan irritera huden. Vill det sig riktigt illa kan växten även ”förblöda” om man beskär för hårt. Vänta till våren och gör det så försiktigt du kan. Skulle den ta skada av beskärningen kan det vara bra att ha tagit skott/stickling.

Fönsterfikus är den vanligaste fikusen bland de storbladiga sorterna. Den finns i många varianter med olika mönster och färgkombinationer. Foto: Istock

Att ta sticklingar och skott från en fönsterfikus

Om du vill föröka din fikus ska du ta toppsticklingar – den yttersta delen av en gren. Du tar en lagom lång bit (tre till fyra blad plus ett par centimeter naken stam) och sätter i vatten. Sedan tar det några veckor innan rötter kommer – när de har blivit några centimeter kan du plantera om sticklingen i en liten kruka med dränerad jord. Nu är det bara att vänta, precis som moderplantan kommer sticklingen att växa rakt uppåt och börja förgrena sig den med. Men detta gör du inte under vintervilan (november till mars) – då får den inte bli störd. Vill du inte sätta i vatten kan du ta krukor med såjord eller sandblandad krukväxtjord och sätta en plastpåse över alltihop. Gör små hål i plasten och ställ krukan ljust. 

Fikusen får gula blad eller tappar blad – vad gör jag?

Får din fönsterfikus gula blad kan det bero på flera olika saker. De vanligaste är överbevattning eller näringsbrist, eller både och. För att slippa detta ska du alltid se till att jorden har torkat upp innan du vattnar.

Det kan också vara så att om du flyttar din fönsterfikus och därmed väcker den under viloperioden när den sover så kan den bli ”arg” och själv döda hälften av alla blad inom bara några dagar.

Har den däremot tappat alla blad och ser ”död” ut kan du testa att skrapa på det yttersta lagret av barken (stammen). Är det brunt en bit in är det kört, men är det grönt eller vitt så går den att rädda.

Rumstemperatur är allra bäst för fönsterfikusen, men på vintern får det gärna vara lite lägre, dock aldrig under 16 grader. Och se upp för drag, det gillar den inte. Foto: Istock

Kan jag stamma upp min fönsterfikus själv?

Ja, det kan du. Med alla fikusar. Och det är enkelt, bara att plocka bort de lägre grenarna. Och det bästa med det är att uppstammade fikusar har en längre livslängd än andra populära uppstamningsväxter som palettblad eller elefantöra.

Stamning innebär att man tar bort de lägst sittande grenarna så att kronan hamnar högre upp och stammen syns bättre. Beskär grenverket nära stammen nerifrån och upp till den höjd man vill ha, några decimeter eller flera meter.

Är fönsterfikus giftig för människor eller katter?

Hela fikussläktet är ofarligt för både människor och våra fyrbenta djur som kan tänkas tugga på dina växter där hemma. Saften i växten kan dock irritera huden så tänk på det när du klipper ner eller tar sticklingar.

LÄS MER: Sköt om ljungen – och få den att hålla sig fin hela vintern

LÄS MER: Lättskött och tåligt – därför ska du ha ett paradisträd