1 av 10: I vissa välsorterade blomsteraffärer hittar du tulpaner på lök, de är tacksamma att experimentera med. Foto: Blomsterfrämjandet
2 av 10: Vilken fin present! Härlig bukett tulpaner i en väska. Annorlunda och snyggt. Foto: Blomsterfrämjandet
3 av 10: När tulpanen och/eller de andra blommorna börjar sloka, klipp stjälken och sätt dem i mindre vas. Foto: Blomsterfrämjandet
4 av 10: Det blir extra maffigt om man köper massor av buketter och sätter i en jättestor vas. Här har man matchat färgen på vasen med tulpanerna. Foto: Blomsterfrämjandet
5 av 10: Varför inte placera tulpanerna en och en i olika smala vaser och ställa i grupp? Här har man använt sig av gamla vinflaskor, jätteläckert! Foto: Blomsterfrämjandet
6 av 10: Här har man hållit sig till en färgskala men blandat andra blommor med tulpanen och hittat en läcker och annorlunda ”kruka” – en tygpåse där man satt en vas inuti. Foto: Blomsterfrämjandet
7 av 10: Rolig och smart idé. En väggbonad med fickor där man låtit plantera tulpaner. Foto: Blomsterfrämjandet
8 av 10: Var inte rädd för att blanda tulpanerna med andra blommor! Foto: Blomsterfrämjandet
9 av 10: Genom att placera tulpaner i höga slanka vaser får man ett elegant utseende. Foto: Blomsterfrämjandet
10 av 10: Alla blir glada av växter och blommor. Tulpaner piggar upp både hemmet och de som bor där. Foto: Blomsterfrämjandet

Pimpa tulpanerna – så lätt gör du snyggaste buketten

Tulpanens högtid är här. Och aldrig förr har det funnits så många.

Varför inte testa nya varianter på buketter? Finns inga rätt eller fel. 

Se bilderna på kreativa lösningar, frossa och låt dig inspireras! Vi bjuder också på 7 steg till den perfekta tulpanbuketten!

Den gröna trenden är här för att stanna. Och 2017 är den hetare än någonsin. Samtidigt är produktionen av svenska tulpaner större än någonsin, och konsumtionen ökar i samma takt. Tack vare större volymer hos många odlare är den nu uppe i nästan 160 miljoner svenska tulpaner.  

 

Foto: Blomsterfrämjandet

Finns inga rätt eller fel – använd fantasin

Många yngre har också börjat intressera sig då tulpaner är en bra nybörjarväxt eftersom de är så lätta att lyckas med. Och de finns i alla färger från starkt rött till härliga pasteller, tvåfärgade och vita. Och när du gör din bukett finns inga rätt eller fel. Använd fantasin!

Lek med former och färger, blanda med andra blommor, eller vissna blad och grenar som du hittar ute, mixa och hitta roliga lösningar. Eller varför inte barnens avlagda gamla leksaker eller tapetrullen  som blev över? I vissa välsorterade blomsteraffärer hittar du tulpaner på lök, de är tacksamma  att experimentera med.

 

LÄS OCKSÅ: Så räddar du dina slokande tulpaner – bästa tricken! 

Välj svenskodlade tulpaner – för miljön

Men tänk på att välja svenskodlade tulpaner, de är odlade på ett bra sätt, både för människor och miljö, och dessutom bidrar du till att jobben blir kvar i Sverige. De är också av hög kvalitet och håller längre. Du känner igen de svenska tulpanerna genom att de är märkta med kvalitetsmärket ”Svenskt Sigill Klimatcertifierad” och/eller ursprungsmärkningen ”Från Sverige”.  

Och tänk på att alltid placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

 

7 steg till den perfekta tulpanbuketten

1. För att göra det enkelt för dig, lägg blommor och kvistar i högar sorterade efter färg. Kvistar kommer göra din bukett så mycket mer levande.

2. Ta bort skadade blomdelar och nedersta bladen på tulpanerna. Du vill inte att bladen ska hamna under vattenytan.

3. Ta en blomma i taget. Börja med den du vill ha i mitten.

4. Håll blommorna i ett fast grepp med ena handen och lägg sedan stjälkarna lite på diagonalen. De ska bilda en spiral – det gör att buketten blir stabil och får en härlig vidd.

5. Bygg på bukettena spiralform genom att lägga till stjälk för stjälk runt hela buketten.

6. Granska den sedan uppiffrån för att se om du är nöjd. Justera om de blommorna som du inte är nöjd med hur de hamnat. Kom ihåg att hela tiden hålla ett fast grrepp kring stjälkarna.

7. Bind buketten med ett band eller snöre, precis där du höll ditt grepp om stjälkarna. Dra åt ordentligt. Skär sedan av stjälkarna så att de blir jämna och sätt sedan buketten i en vas med kallt vatten.

 

Här får du lite härliga inspirationsbilder. Visst blir man sugen att fylla hemmet med tulpaner av alla färger och sorter!

 

LÄS OCKSÅ: 4 tips för att få tulpanerna att hålla länge

 

Det här är en bukett av den maffigare sorten. Här har man mixat andra blommor, grönt och kvistar, och satt allt i en stor vacker kruka.

 

Kasta inte tulpanerna när de börjar sloka. Här har man klippt av dem och gjort ett litet ”te-party” – satt dem i tekoppar och kanna på en bricka ihop med annan blomster. Så vackert!

 

Här har man varit kreativ och använt fantasin, tagit en gammal rostig verktygslåda och planterat både tulpaner, penseer, iris och primula och kvistar.

 

LÄS OCKSÅ: Floristernas hemliga tulpanknep – nåltricket!

Aktuellt just nu