Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Blommor och gröna växter

Publicerad 10 maj 2018 09:30

Petunia - så tar du bäst hand om trädgårdsklassikern

Småpetunian Double PinkTastic är en av årets nyheter.

Småpetunian Double PinkTastic är en av årets nyheter.

1/2

Foto: Blomsterfrämjandet/Selecta

Vackra färger! Här ser vi sorterna Petunia Night Sky och Baby Doll.

Vackra färger! Här ser vi sorterna Petunia Night Sky och Baby Doll.

2/2

Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin

Det börjar bli dags att göra sommarfint hemma. 

Den klassiska petunian ger nytt liv åt din trädgård, dessutom ger den en ordentlig färgklick. 

Vi tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om den ständigt populära växten. 

Vad är petunia?

Tack vare sina vackra blommor och goda doft är petunian en favorit i hem och trädgård. De trattformade blommorna är lätta att känna igen. Med petunian kan du vara säker på att få vackra blommor under hela säsongen då det är en mycket blomvillig och pålitlig växt. 

Den stora variationen av färg och mönster gör att den passar bra på flera olika ställen som amplar, balkonglådor, krukor, rabatter och kantväxter. Den är även lättmatchad, antingen håller man sig till en färg eller så låter man flera färger bilda ett härligt blomsterhav. Petunian tillåter dig att vara lekfull och kreativ.

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

Hur tar du hand om din petunia?

Petunian är inte speciellt svårskött men för att få ut det mesta av din petunia kräver den rätt omhändertagande. Den trivs allra bäst i jord av hög kvalitet, gärna med neutralt eller lite lägre pH-värde då petunian är känslig för höga pH-värden. Den vill även ha direkt solljus och gärna placeras på en plats som är skyddad från stark vind och kraftigt regn. I rätt miljö blommar den fram till frosten kommer. 

LÄS OCKSÅ: 8 trender att hålla koll på från årets trädgårdsmässa

Finns flera olika sorter

Petunians blommor kommer i många olika färger med olika mönster eller kraftig ådring. Även kantfärger och krusning varierar från blomma till blomma, därför är varje petunia unik. 

Men det finns inte bara ett stort utbud av färger och mönster utan även olika arter, närmare bestämt 35 stycken. De brukar delas in i grupper efter storlek och därefter i olika serier. Bland annat finns den storväxta Grandiflora-sorten, den buskiga Multiflora-sorten, den vackra praktpetunian och populära småpetunian. 

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

Hur sår man petunian?

Vill man kan man även odla petunian från frö. Det görs i en sålåda med näringsrik och mullrik jord. Sprid ut fröna och håll jorden fuktig till fröna har grott. När plantorna börjat växa och fått fyra till fem blad är det dags att plantera om dem i individuella krukor. Efter det får man ge blommorna lite tid att växa till sig ytterligare innan man planterar ut dem på önskad plats. Petunian kan planteras på de flesta ställen så länge man tar hand om den på rätt sätt. 

LÄS OCKSÅ: Därför dör dina växter – 7 vanliga orsaker

Källor: Plantagen.se, blomsterlandet.se och odla.nu