Ormbunkens återkomst – allt du behöver veta om växten

Ja, men varför inte dekorera vardagsrummet med hängande ormbunkar. Snyggt!

Foto: Fotolia

1 av 2: Ja, men varför inte dekorera vardagsrummet med hängande ormbunkar. Snyggt!

Ormbunke är även en fin detalj i buktetter.

Foto: Fotolia

2 av 2: Ormbunke är även en fin detalj i buktetter.

För några decennier sedan var ormbunken omåttligt populär i de svenska hemmen. Och nu är det åter dags för den gröna växten att göra entré. 

Här är allt du behöver veta om den glödheta ormbunken! 

Andra har också läst

Vad är ormbunke? 

Många förknippar ormbunkar med de gröna växterna vi är vana att se i skogen. Men faktum är att det inte finns något som heter en ormbunke. Nej, ormbunkar är en avdelning av växter med närmare 9 000 olika arter i sin repertoar – alla med olika stil och uttryck. I Sverige är antalet arter 40 och en av dem är örnbräken som kan nå en höjd på två och en halv meter. I tropiska delar av världen finns även ormbunkar i trädform. De kan bli upp till 30 meter höga.

Man kan dela in ormbunksarterna i tre grupper – arter som växer i jord, arter som växer i grenklykor och arter som hämtar näring och vatten ur kryprötter.

På latin heter ormbunke pteridophyta och växten sägs ha uppkommit för cirka 400 miljoner år sedan. 

Foto: Fotolia

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att du borde ha fler gröna växter hemma

Placering och plantering 

Ormbunkar sköter sig mer eller mindre själva, men beroende på val av placering passar olika arter olika bra. 

Väljer du att ha din ormbunke inomhus ska det helst vara ljust och rumstempererat, utan direkt solljus. För utomhusplantering är skugga eller halvskugga samt fukt att föredra. 

Utomhus mår ormbunken som bäst i näringsrik, mullrik och fuktig jord. Ormbunkar tar plats och ska du sätta flera växter bredvid varandra är det viktigt att du håller avstånd mellan plantorna. Tänk cirka 50 centimeter i mellanrum. 

Foto: Fotolia

Skötselråd – ormbunke utomhus

Det som främst utmärker ormbunken är att den är väldigt tålig. Växten sköter mer eller mindre sig själv och planteras därför med fördel långt bak i en rabatt. 

I samband med att du planterar dina ormbunkar bör de få rikligt med vatten. Därefter är det viktigt att ormbunken hålls konstant fuktig – framför allt under första året. Gödsel är inget måste, men välbalanserad komposttäckning i form av flis, halm och sågspån uppskattas av ormbunken.

Under din ormbunkes första övervintring bör den skyddas. Täck då plantorna med säckväv, löv eller ris.

Ormbunke inomhus

För ormbunkar inomhus krävs fuktig jord, men plantan kan även må bra av att få torka ut mellan varven. Duscha gärna bladen med jämna mellanrum och tillför regelbunden  blomstergödning för att främja dess trivsel ännu lite till.

Ormbunkar fungerar luftrenande och luftfuktande, och passar därför särskilt bra att ha inomhus under det torra vinterhalvåret.

Foto: Getty Images

Rolig kuriosa om ormbunke 

Ordet ”orm” betydde ursprungligen ”mask”, och det kopplas till att man förr använde ormbunkar som maskmedel. 

Källa: plantagen.se, krukväxter.se, blomsterframjandet.se 

LÄS OCKSÅ: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande