1 AV 6
Här är lösningen!
2 AV 6
Helen Nordvall har kastat minst 10 orkidéer, som inte blommat, genom åren. Nu kommer hon aldrig mer att göra det!
Foto: Privat
3 AV 6
”Jag borstade och sköljde bort alla jord och stoppade sedan ned dem i genomskinliga vaser med enbart vatten. Och inom mindre än två veckor hade de första skotten kommit!”
Foto: Privat
4 AV 6
Innan det hade Helens orkidéer varit blomlösa i två år. Magiskt!
Foto: Privat
5 AV 6
Ungefär så här såg orkidén ut innan hon testade det enkla tricket som fick den att börja blomma direkt.
Foto: Fotolia
6 AV 6
Så här fina är orkidéerna när vi får eller köper dem, sedan tappar de blommar - helt naturligt. Men för många kommer aldrig blommorna tillbaka. Testa då detta enkla knep, och du kan ha dem i många år till!
Foto: Fotolia

Orkidéer som inte blommar? Kasta inte – Helen har lösningen

Har du också ledsnat på orkidéer som slutar blomma?

Många tror att de är döende och kastar sina växter. 

Gör inte det. Med Helens tips kommer blommorna igen!

Helen Nordvall från Kramfors, blev som så många andra trött på sina orkidéer som slutade att blomma och aldrig kom igen. Trots försök med både växtnäring och byte av jord och plats. 

Den här gången bestämde hon sig dock för att vara extra tålmodig och sparade två stycken orkidéer i hela två år. Till skillnad från många andra behöll hon både växterna och hoppet, men inget hände ändå.

– Jag var så in i bomben less på mina orkidéer. Två år, utan blomning! Men så kom ihåg att jag läst någonstans att man kunde skölja av all jord och sätta dem i en genomskinlig vas med vatten.

LÄS MER: 10 smarta anledningar att skaffa fler gröna växter i hemmet 

Inom två veckor hade de första skotten kommit

Så Helen kollade runt lite på nätet och tyckte det var värt ett försök. 

– Jag borstade och sköljde bort alla jord och stoppade sedan ned dem i genomskinliga vaser med enbart vatten. Och inom mindre än två veckor hade de första skotten kommit!

Se så fint Helens orkidé blommar när den fått vatten i stället för jord. Foto: Privat

En del av rötterna får sticka upp ovan vattnet, precis som de gör när de står i jord. Nu blommar de som aldrig förr och Helen har kunnat lyfta fram dem igen så de syns.

– Jag har under all den här tiden gömt dem bakom gardinerna eftersom jag inte tyckte de var så snygga med bara bladen. Nu är jag stolt över dem!

LÄS MER: Sover du dåligt? Här är växterna som ger bättre sömn! 

Kommer aldrig mer att kasta blomlösa orkidéer

– De blommar för fullt och är jättefina, jag är så glad att jag upptäckt detta. Nu blir det aldrig mer jord för min del. Och vattnet byter jag ut är när det börjar se grumligt ut, efter kanske en vecka.

Och aldrig mer kommer Helen heller att kasta orkidéer som slutar att blomma.

– Tänk vad många jag har hyvat genom åren, minst tio stycken, det kommer inte att ske igen!

Helen som delade med sig av tipset i en husmorsgrupp på Facebook har blivit överöst med tacksamma kommentarer: 

”Oj, tack för tipset! Måste testas”, ”Mina lever nog och blommar ibland, men de känns ändå lite risiga så jag ska testa på en i alla fall”, ”Mina blommar inte heller, har satt i fuskstjälkar från Ikea”, ”Åh, mina har också slutat blomma, ska definitivt testa detta”. 

Helens orkidéer som åter börjat blomma. Foto: Privat

LÄS MER: 7 växter som tar bort alla gifter i våra hem 

”Mina blommar oavbrutet sen jag satte dem i vatten”

Sedan skriver andra som redan har testat och kan bekräfta att det verkligen fungerar: ”Nu blommar de för fullt och jag har till och med fått en bebisorkidé på den ena”, ”Det har jag också gjort, funkade toppen”, ”Nästan oavbrutet blommade en i tre år, men sen var det tack och hej!”, ”Mina blommar oavbrutet sen jag satte dem i kruka med vatten i botten”.

Att det fungerar är kanske inte så konstigt med tanke på att orkidéer växer naturligt i regnskogen med rötter ovan jord eftersom de vill ha mycket ljus. Men de hittas även på klippor där det finns fukt och näring och regnvatten rinner över rötterna.

HÄR är fler tips på hur du får fina orkidéer med hjälp av diskmedel! 

LÄS MER: Få tulpanerna att hålla längre – 4 tips!