Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Blommor och gröna växter

Publicerad 1 jul 2018 14:30

Odla den exklusiva och goda ramslöken själv – så här gör du

Ramslöken har smakrika, liljekonvaljlika breda och gröna blad, och stjärnlika, vita blommor som breder ut sig som ett vackert konstverk med start på försommaren.

Ramslöken har smakrika, liljekonvaljlika breda och gröna blad, och stjärnlika, vita blommor som breder ut sig som ett vackert konstverk med start på försommaren.

1/3

Foto: Getty Images

En del kallar den för skogsvitlök då smaken påminner om just vitlök, men det är faktiskt främst bladen man använder i matlagningen snarare än själva löken.

En del kallar den för skogsvitlök då smaken påminner om just vitlök, men det är faktiskt främst bladen man använder i matlagningen snarare än själva löken.

2/3

Foto: Getty Images

Ska du ha den i soppa eller varma såser– tillsätt då bladen mot slutet av matlagningen så behåller de sin fina färg.

Ska du ha den i soppa eller varma såser– tillsätt då bladen mot slutet av matlagningen så behåller de sin fina färg.

3/3

Foto: Getty Images

Ramslök – en populär och exklusiv växt som älskas av kockarna.

Men den är inte bara vacker och välsmakande, utan botar även flera åkommor.

Dessutom håller den mullvad och sork borta i trädgården. 

Här får du veta allt du behöver för att lyckas med din egen odling!

Ramslök, Allium ursinum breda, är en riktig delikatess som bara blir mer och mer populär – speciellt bland kockar på fina restauranger. Utomlands har den länge varit populär och i vissa länder kan man till och med köpa den i matbutiken. Här hemma kan man om man har tur hitta ramslök på välsorterade grönsaksavdelningar, men den är dyr.

Ramslök är en gammal klosterart som är lika vacker som den är väldoftande, välsmakande och användbar på andra sätt. Den har smakrika, liljekonvaljlika breda och gröna blad, och stjärnlika, vita blommor som breder ut sig som ett vackert konstverk med start på försommaren.

Anses vara en exklusiv smaksättare i maten – påminner om vitlök

Foto: Getty Images

En del kallar den för skogsvitlök då smaken påminner om just vitlök, men det är faktiskt främst bladen man använder i matlagningen snarare än själva löken även om allt är ätbart. Bladen används som kryddört, älskad för sin starka smak, och som ersättning för till exempel vitlök. Den anses vara en exklusiv smaksättare i maten – en frisk karaktär av både vitlök och gräslök.

Frisk doft, mycket god, dekorativ och håller mullvad och sork borta

Ramslökens stjärnlika, vita blommor breder ut sig som ett vackert konstverk med start på försommaren.

Foto: Getty Images

Vill man plocka den vilt är det april som gäller. Men det blir allt mer vanligt att odla ramslök i hemmarabatten, inte bara för dess goda smak, utan också för dess dekorativa värde och för att det håller mullvad och sork på avstånd. Den friska doften (som vi människor gillar) känns på långa vägar. Men hur gör man då för att lyckas?

LÄS OCKSÅ: Du kan både äta, dricka och baka med pelargoner! 

Du odlar den i trädgården eller pallkrage alternativt kruka som du sedan tar in under vintern. Nackdelen med de två sistnämnda är att det kan bli för varmt för ramslöken. I vild form föredrar den att växa i en fuktig och skuggig lövskog, gärna nära vattendrag, där den lätt kan sprida sig. Viktigt att tänka på om du plockar den vilt är att deras blad är väldigt lika den dödligt giftiga liljekonvaljens blad. 

Kan skörda redan första året och lökarna kommer sprida sig själva

Tänk på, om du plockar ramslöken vilt, att deras blad är väldigt lika den dödligt giftiga liljekonvaljens blad.

Foto: Getty Images

Dock ska man veta att det inte är en av de enklare växterna att få fram från frön. Men med lite tid, tålamod, envishet och kunskap så kommer man lyckas. Vill man göra det lättare för sig ska man i stället sätta ned färska lökar och plantor – de är mer tacksamma. Då kan man dessutom skörda redan första året och lökarna kommer om de trivs att sprida sig själva i din trädgård.

Så använder du ramslökens olika delar:

Ramslökens blad

Bladen är det man använder sig av mest i matlagningen. Använd bladen råa, hackade i sallad eller låt koka med i maten ( se mer under punkt 8). Tänk dock på att både smak och färg avtar ju längre tid de får koka. Ramslök passar bra i soppa, pesto (mixa med olja och valnötter), aioli (mixa med majonnäs) eller fritera bladen och garnera i en risottorätt. Bladskaft och stjälk är grövre och bör skäras av och tillredas separat.

Ramslökens blomma

Blomman kan man använda rå som en dekoration i sallad eller på soppan (lägg i på slutet av kokningen). Den är lite starkare i smaken än bladen.

Ramslökens lök

Löken kan användas rå eller kokad, men de är ganska små och lite krångliga att skörda.

Ramslökens frön

Fröna från ramslöken kan du krossa precis som vitlöksklyftor. 

Så här tar du hand om din ramslöksodling – steg för steg:

1.  Skuggigt, svalt och fuktigt

Läget är A och O vad gäller ramslöken. Det ska vara skuggigt/halvskuggigt, svalt och fuktigt, exempelvis en skuggigare lund, under ett buskage eller vid skuggsidan av en vägg. 

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: Mullvad i trädgården – så här blir du av med dem 

2. Plantera tidig höst eller tidig vår

Om ramslöken är färsk så kan du plantera om den när som helst under året. Men för bäst förutsättningar rekommenderar man tidig höst eller tidig vår därför att då är det lite svalare och fuktigare i jorden och lökarna har börjat rota sig. 

3. Aldrig utan jord vid omplantering

När man har tagit upp lökarna från jorden så ska man tänka på att snabbt återföra dem i jorden igen. Har du ingen möjlighet till det så sätt dem i en kruka och förvara dem svalt fram till dess att plantering kan ske. 

4. Viktigt med rätt sorts jord

Ramslöken är en flerårig ört som växer vilt i Sverige, från Skåne upp mot Uppland, men är ganska sällsynt. I Blekinge är den lokalt fridlyst.

Foto: Getty Images

Vad gäller jorden så bör den vara lucker, mullrik och väldränerad med högt pH-värde. Är jorden för kompakt kommer löken att ruttna. Man kan själv blanda jorden med lite vedaska och sand eller grus för att få upp kvaliteten. Du kan efter plantering också tillsätta näring som kväverik hönsgödsel, algomin eller annan grönsaksgödsel. Vattna direkt.

LÄS OCKSÅ: Vi har alla använt bakplåtspapperet fel – så här gör man 

5. Helst 10 centimeter under jord

Lökarna ska sitta djupt, toppen på dem bör ha 5-10 centimeter jord ovanför sig. Skulle det vara så att löken grönskar så ska även den ljusa delen av blasten ned i jorden. 

6. Skörda försiktigt första året

Ska du ha ramslök i soppa eller varma såser– tillsätt då bladen mot slutet av matlagningen så behåller de sin fina färg.

Foto: Getty Images

Tänk också på att skörda försiktigt första året eftersom ramslöken tillhör de växter som växer aningen långsammare – viktigt att den hinner etablera sig ordentligt. Sen ska man också veta att efter en omplantering så kan den få svårt att blomma kommande år – men att detta är fullt normalt. 

7. Delade lökar och fallande frön

Vad gäller spridningen så sker den genom att lökarna (som sitter i tuvor med 20-30 stycken) delar sig samt att fröna från blomman faller ned på marken. För att det sedan ska börja gro måste marken vara fuktig.

LÄS OCKSÅ: 11 pampiga slott och gårdar still salu just nu 

8. Vanligast att ätas i rå form

När den sedan ska ätas kan den göras det som både färsk eller fryst. Däremot rekommenderas inte torkning vid matlagning eftersom den då tappar både smak och näring. Tänk också på att om den upphettas så tappar den också sin smak och sina näringsämnen. Det vanligaste är därför att använda den i rå form, i till exempel potatissallad, kalla crème fraiche-såser och kryddsmör eller pesto. Ska du ha den i soppa eller varma såser – tillsätt då bladen mot slutet av matlagningen så behåller de sin fina färg.

Gott att ha på smörgåsen som pesto...

Foto: Getty Images

9. Ramslök är ett naturligt antibiotikum

En stor bonus med ramslöken är att den även visat sig ha en starkt antibakteriell verkan och används som ett naturligt antibiotikum. Ramslöken har de flesta av vitlökens hälsofördelar fast i lite svagare form.

Ramslöken sägs kunna förebygga åderförkalkning, sänka högt blodtryck och kolesterolvärde samt lindra magont och väderspänningar. Men den ska även vara fördelaktig vid behandling av astma, bronkit och emfysem, renande för mage, tarm och blod och motverka blodproppar/stroke. 

För matsmältningen kan du torka bladen som du sedan mixar med vatten och honung.

 

Ramslök på burk ihop med olivolja, nötter och ost.

Foto: Getty Images

Källa: Plantagen.se, Lantliv.com, Odla.nu