1 av 3: Om du vill odla ramslök hemma i trädgården ska du helst göra det tidig vår eller sen höst. Foto: Istock
2 av 3: Ramslöken har smakrika, liljekonvaljlika breda och gröna blad, och stjärnlika, vita blommor som breder ut sig som ett vackert konstverk med start på försommaren. Foto: Shutterstock
3 av 3: En del kallar den för skogsvitlök då smaken påminner om just vitlök, men det är faktiskt främst bladen man använder i matlagningen snarare än själva löken. Foto: Shutterstock

Så enkelt odlar du ramslök hemma i trädgården

Ramslök är en populär växt som älskas av kockarna och som allt fler hemmakockar börjar upptäcka.

Men den är inte bara vacker och välsmakande, utan botar även flera åkommor.

Dessutom håller den mullvad och sork borta i trädgården. 

Här får du veta allt du behöver för att lyckas med din egen odling!

Ramslök, Allium ursinum, är en riktig delikatess som bara blir mer och mer populär – speciellt bland kockar på fina restauranger. Utomlands har den länge varit populär och i vissa länder kan man till och med köpa den i matbutiken. Här hemma kan man om man har tur hitta ramslök på välsorterade grönsaksavdelningar, men den är dyr.

Ramslök är en gammal klosterart som är lika vacker som den är väldoftande, välsmakande och användbar på andra sätt. Den har smakrika, liljekonvaljlika breda och gröna blad, och stjärnlika, vita blommor som breder ut sig som ett vackert konstverk med start på försommaren.

Ramslök påminner om vitlök i smaken

En del kallar den för skogsvitlök då smaken påminner om just vitlök, men det är faktiskt främst bladen man använder i matlagningen snarare än själva löken även om allt är ätbart. Bladen används som kryddört, älskad för sin starka smak, och som ersättning för till exempel vitlök. Den anses vara en exklusiv smaksättare i maten – en frisk karaktär av både vitlök och gräslök.

Foto: Shutterstock

Ramslök håller mullvad och sork borta

Vill man plocka den vilt är det april som gäller. Men det blir allt mer vanligt att odla ramslök i hemmarabatten, inte bara för dess goda smak, utan också för dess dekorativa värde och för att det håller mullvad och sork på avstånd. Den friska doften (som vi människor gillar) känns på långa vägar. Men hur gör man då för att lyckas?

Du odlar den i trädgården eller pallkrage alternativt kruka som du sedan tar in under vintern. Nackdelen med de två sistnämnda är att det kan bli för varmt för ramslöken. I vild form föredrar den att växa i en fuktig och skuggig lövskog, gärna nära vattendrag, där den lätt kan sprida sig. Viktigt att tänka på om du plockar den vilt är att deras blad är väldigt lika den dödligt giftiga liljekonvaljens blad. 

Skörda ramslök redan första året

Dock ska man veta att det inte är en av de enklare växterna att få fram från frön. Men med lite tid, tålamod, envishet och kunskap så kommer man lyckas. Vill man göra det lättare för sig ska man i stället sätta ned färska lökar och plantor – de är mer tacksamma. Då kan man dessutom skörda redan första året och lökarna kommer om de trivs att sprida sig själva i din trädgård.

LÄS MER: Du kan både äta, dricka och baka med pelargoner! 

Det här är ramslök

De blanka och gröna bladen påminner om den giftiga liljekonvaljen, så var försiktig om du plockar vilt.

Ramslöken är en flerårig ört som växer vilt i Sverige, från Skåne upp mot Uppland, men är ganska sällsynt. I Blekinge är den lokalt fridlyst.

Smaken av ramslök går att jämföra med vitlök/gräslök.

Blomstjälken som är trekantig blir mellan 15 och 45 centimeter hög, beroende på växtplatsen. Dess vita blommor (maj-juni) kommer i toppställda flockar på växten.

Löken utvecklas i toppen av blomstjälken och de långskaftade och breda, djupgröna bladen täcker marken helt.

Ramslöken är en unik och populär växtart som inte bara kan användas till matlagning utan också är dekorativ i trädgården samt har viss medicinsk funktion. Dessutom håller den både mullvad och sork borta.

Foto: Shutterstock

Så använder du ramslökens olika delar:

Ramslökens blad

Bladen är det man använder sig av mest i matlagningen. Använd bladen råa, hackade i sallad eller låt koka med i maten (se mer nedan). Tänk dock på att både smak och färg avtar ju längre tid de får koka. Ramslök passar bra i soppa, pesto (mixa med olja och valnötter), aioli (mixa med majonnäs) eller fritera bladen och garnera i en risottorätt. Bladskaft och stjälk är grövre och bör skäras av och tillredas separat.

Ramslökens blomma

Blomman kan man använda rå som en dekoration i sallad eller på soppan (lägg i på slutet av kokningen). Den är lite starkare i smaken än bladen.

Ramslökens lök

Löken kan användas rå eller kokad, men de är ganska små och lite krångliga att skörda.

Ramslökens frön

Fröna från ramslöken kan du krossa precis som vitlöksklyftor. 

LÄS MER: Mullvad i trädgården – så här blir du av med dem 

Ramslökens blad är supergoda att hacka och använda i en sallad eller att koka med maten. Foto: Istock

Så odlar du och tar hand om din ramslök – steg för steg:

1.  Skuggigt, svalt och fuktigt

Läget är A och O vad gäller ramslöken. Det ska vara skuggigt/halvskuggigt, svalt och fuktigt, exempelvis en skuggigare lund, under ett buskage eller vid skuggsidan av en vägg. 

2. Plantera tidig höst eller tidig vår

Om ramslöken är färsk så kan du plantera om den när som helst under året. Men för bäst förutsättningar rekommenderar man tidig höst eller tidig vår därför att då är det lite svalare och fuktigare i jorden och lökarna har börjat rota sig. 

3. Aldrig utan jord vid omplantering

När man har tagit upp lökarna från jorden så ska man tänka på att snabbt återföra dem i jorden igen. Har du ingen möjlighet till det så sätt dem i en kruka och förvara dem svalt fram till dess att plantering kan ske. 

4. Viktigt med rätt sorts jord

Vad gäller jorden så bör den vara lucker, mullrik och väldränerad med högt pH-värde. Är jorden för kompakt kommer löken att ruttna. Man kan själv blanda jorden med lite vedaska och sand eller grus för att få upp kvaliteten. Du kan efter plantering också tillsätta näring som kväverik hönsgödsel, algomin eller annan grönsaksgödsel. Vattna direkt.

LÄS MER: Så maxar du din pallkrage – 8 oslagbara tips 

Själva löken är lite krånglig att skörda, men den är god att ätas rå eller kokad. Foto: Shutterstock

5. Helst 10 centimeter under jord

Lökarna ska sitta djupt, toppen på dem bör ha 5-10 centimeter jord ovanför sig. Skulle det vara så att löken grönskar så ska även den ljusa delen av blasten ned i jorden. 

6. Skörda försiktigt första året

Tänk också på att skörda försiktigt första året eftersom ramslöken tillhör de växter som växer aningen långsammare – viktigt att den hinner etablera sig ordentligt. Sen ska man också veta att efter en omplantering så kan den få svårt att blomma kommande år – men att detta är fullt normalt. 

7. Delade lökar och fallande frön

Vad gäller spridningen så sker den genom att lökarna (som sitter i tuvor med 20-30 stycken) delar sig samt att fröna från blomman faller ned på marken. För att det sedan ska börja gro måste marken vara fuktig.

8. Vanligast att ätas i rå form

När den sedan ska ätas kan den göras det som både färsk eller fryst. Däremot rekommenderas inte torkning vid matlagning eftersom den då tappar både smak och näring. Tänk också på att om den upphettas så tappar den också sin smak och sina näringsämnen. Det vanligaste är därför att använda den i rå form, i till exempel potatissallad, kalla crème fraiche-såser och kryddsmör eller pesto. Ska du ha den i soppa eller varma såser – tillsätt då bladen mot slutet av matlagningen så behåller de sin fina färg.

9. Ramslök är ett naturligt antibiotikum

En stor bonus med ramslöken är att den även visat sig ha en starkt antibakteriell verkan och används som ett naturligt antibiotikum. Ramslöken har de flesta av vitlökens hälsofördelar fast i lite svagare form.

Ramslöken sägs kunna förebygga åderförkalkning, sänka högt blodtryck och kolesterolvärde samt lindra magont och väderspänningar. Men den ska även vara fördelaktig vid behandling av astma, bronkit och emfysem, renande för mage, tarm och blod och motverka blodproppar/stroke. 

För matsmältningen kan du torka bladen som du sedan mixar med vatten och honung.

LÄS MER: Så lyckas du med din kryddodling hemma 

LÄS MER: Odla tomat hemma – 12 tips för att lyckas

ANNONS: Få planteringsråd från en expert! Gardy ger enkelt råd i mobilen – boka möte med våra trädgårdsdesigner, arborister, trädgårdsmästare eller anläggare (Extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!