1 av 5: Kannranka. Insekterna lockas till nektaren men när de väl landat blir de berusade och trillar ned i kannorna och bryts ned av enzymet pepsin. Foto: Fotolia
2 av 5: Venus flugfälla. I flugfällan finns en vätska som bryter ned insekten och efter 4-5 dagar är insekten färdigsmält och bladet öppnar sig igen. Foto: Fotolia
3 av 5: Darlingtonia Californica kallas kobratrumpet, och det förstår man; när den öppnar sig kommer två spröt ut som påminner om ormens tunga. Foto: Fotolia
4 av 5: I Sverige finns tre arter: tätört eller vanlig tätört (Pinguicula vulgaris), dvärgtätört (Pinguicula villosa) och fjälltätört (Pinguicula alpina). Foto: Fotolia
5 av 5: Kungskannrankan och Vingkannrankan är kända för att ibland fånga ryggradsdjur och till och med små däggdjur. Både råttor, fåglar, ödlor och grodor! Foto: Wikimedia.org

Nya trenden – köttätande växter i hemmet

Visste du att du kan odla köttätande växter där hemma?

De kommer inte att äta upp dig, dina barn eller eran mat.

Däremot kommer de äta all ohyra, och är dessutom supercoola!

Förr var köttätande växter något man såg på skräckfilm, och som dessutom kunde äta både djur och människor. Nu vet man att de endast ger sig på mindre djur som insekter (förutom en sort som faktiskt äter däggdjur). Men fascinationen för dessa köttätande växter har inte minskat för det, tvärtom. Marknaden har exploderat, och flera stora trädgårdshus säljer dem idag, och på nätet kan du skicka efter alla möjliga varianter.

Effektivt sätt att bli av med ohyra

De är en snygg inredningsdetalj då de har ett mycket annorlunda och läckert utseende. Dessutom, är det ett effektivt sätt att bli av med sorgmyggor, bananflugor och vattenflugor. Både Tätört (Pinguicula), eller Sileshår (Drosera) fångar allt, och Flugtrumpeter (Sarracenia) tar framför allt Bananflugor. 

Smådjuren fångar de alla på olika sätt. Allt ifrån slemavsöndrande glandelhår, där djuren fastnar och bladen omsluter sig, till lockande sekret och blad med blåsor vilkas öppning är täckt med en klaff som kan öppnas och stängas.

Köttätande växter behöver ingen gödning

Dessa växter fungerar så att de får tillskott av kväve och fosfor och andra mineraler, genom att fånga insekter eller små vattendjur, för att sedan lösa upp dem med proteinlösande enzymer, eller med hjälp av bakterier. Därför behöver växterna inte någon gödning. 

De köttätande växterna är sumpväxter som helst ska hållas konstant fuktiga eftersom de inte tål att torka ut. Det är viktigt att du vattnar med regnvatten eller kokt vatten som svalnat eftersom växterna heller inte tål den höga kalkhalten i vanligt dricksvatten. Och mata dem då och då med lite insekter så blir de nöjda!

1. Venus flugfälla (Dionaea muscipula)

Foto: Fotolia

Venus flugfälla fångar främst mindre insekter och spindeldjur som sätter sig mellan bladflikarna i fällan. Små spröt utlöser sedan stängningsmekanismen när insekten nuddar dem och efter högst 10 stängningar är bladet uttröttat och dör, då kommer nya blad. I flugfällan finns en vätska som bryter ner insekten och efter 4-5 dagar är insekten färdigsmält och bladet öppnar sig igen. 

2. Kannranka (Nepenthes) 

Foto: Fotolia

Dessa köttätande växter bildar "kannor" som hänger ner från själva växten och på kanten produceras stark nektar. Insekterna lockas till nektaren men när de väl landat blir de berusade och trillar ned i kannorna och bryts ned av enzymet pepsin. Processen frigör näringsämnen som sedan kan tas upp av växten, som i sin tur inte behöver konkurrera med andra växter om näringen i marken. Kungskannrankan och Vingkannrankan är kända för att ibland fånga ryggradsdjur och till och med små däggdjur. Drunknade råttor har observerats i botten av Kungskannrankans fångstkanna. Bland de ryggradsdjur som Kungskannrankan fångar finns grodor, ödlor och till och med fåglar.

3. Tätört (Pinguicula)

Foto: Wikimedia.org

Växten har en bladrosett på marken, och en blomma på en stängel som hos den vanliga tätörten kan bli 18 centimeter hög. Den fångar små insekter på de klibbiga bladen och djuren öses upp med proteinnedbrytande enzymer. Bladen har 25 000 körtlar per kvadratcentimeter, och de utsöndrar det enzymrika slem som används för fångsten. Tätörten är relativt vanlig i hela Sverige, och växer gärna i fuktig mark som vid myrar. 

4. Sileshår (Drosera)

Foto: Fotolia

Sileshårsarterna är kända för sina blad som fungerar som fällor för insekter. Rosettbladen är fulla av vackert purpurröda körtlar, tentakler – de som sitter vid kanten kan vara lika långa som bladskivans diameter. Drosera-tentaklerna har både känsel och rörelseförmåga. Insekter fastnar på de klibbiga bladen och en matsmältningsvätska (som smälter proteinerna) utsöndras. Därefter böjer sig tentakler från alla håll över insekten och insekten upplöses och sugs upp.

5. Flugtrumpet (Sarracenia)

Foto: Blomsterlandet

En spännande och mycket vacker växt, men trots dess oskyldiga utseende slipper inte en insekt ut med livet i behåll. Flugtrumpeten kännetecknas av att dess blad växer ihop till ett röd- eller grönaktigt trumpetformat rör där det sitter en vinge högst upp som fungerar som lock. Insekterna lockas dit av en växtsaft och ned i trumpeten där de löses upp i en vätska och blir till näring åt växten. Du kan själv lägga i en död fluga lite då och då för att göra växten glad! 

6. Bläddresläktet (Utricularia)

Foto: Fotolia

Bläddrorna fångar små vattenlevande djur i speciella blåsformade fångstorgan som sitter på de finflikiga bladen. Blåsornas mynning är sluten och inuti dem är det undertryck. Vid den slutna mynningen sitter ett antal små känsliga hår, som vid beröring får blåsan att öppnas, varvid undertrycket gör så att djuret sugs in. Fångsten löses sedan upp med enzymer och växten tillgodogör sig den frigjorda näringen. Bläddresläktet är ett växtsläkte av familjen tätörtsväxter med cirka 220 arter. 

7. Kobratrumpet (Darlingtonia Californica)

Foto: Fotolia

Man förstår varför den kallas för kobratrumpet när man tittar på den. Det är en väldigt ovanlig växt som lever i Kalifornien och kan bli ganska stor. Den lockar med hjälp av nektar insekterna att ta sig in i "hakan" på den och väl där inne så är det i stort sett omöjligt för insekterna att förstå hur de ska ta sig ut. Darlingtonia californica är en flugtrumpetväxtart.

 

 

 

LÄS MER: 10 märkliga växter du inte trodde fanns

LÄS MER: Växterna som renar ditt hem från gifter – 7 tips! 

Aktuellt just nu