Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Airplants är väldigt dekorativt, och praktiskt – ingen jord behövs.Airplants är väldigt dekorativt, och praktiskt – ingen jord behövs.Airplants är väldigt dekorativt, och praktiskt – ingen jord behövs.
När de växer vilt hittar man dem ofta ovanpå andra växter eller stenar och träd.När de växer vilt hittar man dem ofta ovanpå andra växter eller stenar och träd.När de växer vilt hittar man dem ofta ovanpå andra växter eller stenar och träd.
Sätt luftplantan var du vill. Bara fantasin sätter stopp.Sätt luftplantan var du vill. Bara fantasin sätter stopp.Sätt luftplantan var du vill. Bara fantasin sätter stopp.
Mer lättskött eller tacksam blomma och växt får man leta efter. Det här klarar till och med den som inte har gröna fingrar.Mer lättskött eller tacksam blomma och växt får man leta efter. Det här klarar till och med den som inte har gröna fingrar.Mer lättskött eller tacksam blomma och växt får man leta efter. Det här klarar till och med den som inte har gröna fingrar.
1 AV 4
Airplants är väldigt dekorativt, och praktiskt – ingen jord behövs.
Foto: Fotolia
2 AV 4
När de växer vilt hittar man dem ofta ovanpå andra växter eller stenar och träd.
Foto: Getty Images
3 AV 4
Sätt luftplantan var du vill. Bara fantasin sätter stopp.
Foto: Fotolia
4 AV 4
Mer lättskött eller tacksam blomma och växt får man leta efter. Det här klarar till och med den som inte har gröna fingrar.
Foto: Fotolia

Nya heta trenden – inred med airplants

Känner du till airplants, eller luftplantor som de heter på svenska?

De är det senaste inom den gröna trenden som kommer allt starkare.

De år både tåliga och renande, och kräver ingen jord – bara luft och vatten!

Mer lättskött eller tacksam blomma och växt får man leta efter. Det här klarar till och med den som inte har gröna fingrar. Airplants, eller luftplantor som de heter på svenska, behöver ingen jord, de lever på enbart luft och vatten. Dessutom är de både tåliga och rensar luften, vilket ger oss bättre inomhusklimat, och just nu är de supertrendiga.

 

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att skaffa fler gröna växter  

Dekorativ och fantasifull

Fler och fler verkar upptäcka denna växt som är oerhört dekorativ och inbjuder till fantasifulla kreationer, upphängningar och ”planteringar”. Man kan ha dem i allt ifrån fina glasbehållare och glasamplar, och ramar, till stenar, fat, nät och väggar, eller direkt på bordet. 

Växer ovanpå andra växter

Enligt Plantagen kommer dessa växter att göra stort intåg i våra hem under 2017 och framåt. En planta som tillhör släktet Tillandsia och har omkring hela 650 sorter, i olika storlekar, färger och former. När de växer vilt hittar man dem ofta ovanpå andra växter eller stenar och träd.

 

Så sköter du luftplantor:

 

1. Placering

Luftplantan gillar ljusa platser utan starkt solljus då det kan bränna bladtopparna. Vill man ha dem längre in i boendet kan man använda sig av växtlampor. Växten gillar också hög luftfuktighet, så både badrum och kök är bra ställen.

 

 

2. Vatten

Även om den inte kräver jord så klarar den sig inte utan vatten. Dock är den väldigt tålig och kräver inte lika mycket vatten som andra växter, och det är inte rötterna utan bladen som tar upp vattnet. Du kan antingen spraya dem ett par gånger i veckan eller så lägger du dem i en skål med vatten. Gör du det sistnämnda räcker det en halvtimme varannan vecka. 

OBS! Viktigt är dock att låta den torka ordentligt i basen därefter så den inte ruttnar. En bra check för att se om den behöver vatten är om bladen är hoprullade. En som är pigg och mätt på vatten har vidöppna blad.  

 

 

3. Gamla blad och nya skott

Om några blad längst ner har gett sig helt kan dessa försiktigt tas bort, nya blad kommer sedan växa fram. Friska och välmående airplants kan även producera nya små skott. Om du vill kan du försiktigt skilja dem från huvudplantan när de nått en tredjedel av moderplantans storlek. 

 

 

4. Luft 

Om du lägger plantan i en stängd behållare bör du öppna den då och då för att släppa in luft. Plantan ska vara torr när den läggs tillbaka efter vattning. 

 

Ett foto publicerat av @tufarock

Ett foto publicerat av @tufarock

Ett foto publicerat av @tufarock

 

LÄS OCKSÅ: 

7 växter till som renar ditt hem från gifter

10 lättskötta växter som överlever utan ljus

Så blir du av med ohyra på krukväxterna