1 av 4: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 av 4
3 av 4: Den är lättskött och den blommar gärna – men det gäller förstås att veta hur man ska sköta om den. Novemberkaktus är en populär växt som gärna blommar på hösten och vintern. Foto: Shutterstock
4 av 4: När det börjar komma knoppar på växten ska den vattnas så att jorden hålls jämnt fuktig. Foto: Shutterstock

Så lyckas du få din novemberkaktus att blomma om och om igen

Novemberkaktus är en populär växt som har sin högsäsong på hösten och vintern.

Då blommar den gärna i vackra färger.

Men fel skötsel kan göra att alla blommor trillar av – så här ska du ta hand om din novemberkaktus!

Novemberkaktus (Schlumbergera truncata) är en lättskött kaktusväxt som gärna blommar – och det är inte särskilt svårt att få den att blomma om och om igen, så länge man vet hur man gör. Det trevliga med novemberkaktusen är att den ofta blommar när det mesta annat runt oss är grått och mörkt.

Den här växten är också en luftrenare som passar utmärkt i sovrummet. Bladen är egentligen inga riktiga blad utan så kallade fyllokladier, leder eller ledstycken. De har två-fyra spetsiga horn utmed kanten och lagrar vatten. Blomman kan blomma i vitt, rosa, cerise, gult, lax, rött och purpur.

Ett viktigt råd är att inte rotera på krukan när växten fått knoppar. Låt den stå stilla! Foto: Shutterstock

Hur sköter jag novemberkaktus?

Novemberkaktus vill stå i ett ljust fönster med halvskugga och gillar inte direkt stol. Plantan trivs visserligen i kruka på fönsterbrädan, men ännu bättre i en ampel som låter grenarna ta plats och hänga ner naturligt. Särskilt stora eller gamla plantor får ett hängande växtsätt och blir fina i ampel eller hög kruka.

När växten är i vila vill den gärna stå i ett rum med 12-15 grader, om det är möjligt. När det kommer små rosafärgade skott igen är vilan över. Då är det dags att börja vattna mer igen.

När växten fått knoppar ska du inte vrida på krukan. Samma gäller när den blommar – undvik att rotera kaktusen i fönstret. De vänder sig nämligen mot ljuset och eftersom de har en skör nacke kommer de då att gå av när de sträcker sig tillbaka mot ljuset.

Vattning av novemberkaktusen

Under blomning ska jorden hållas jämnt fuktig. Den vill också ha lite varmare temperatur och mår bra av näring. När blomningen är över ska växten vila. Då ska den vattnas mindre. Novemberkaktus är en suckulent vilket innebär att den lagrar vatten i bladen och kan hushålla med det under lång tid. Vattnar du för mycket kan den därför ruttna.

Blommorna finns i flera färger: röda, rosa, gula, vita, lila. Foto: Shutterstock

Varför tappar novemberkaktus knoppar?

Kanske har det hänt att du köpt hem en novemberkaktus och blivit besviken när knopparna börjar falla av när du ställt den i fönstret? Ta det lugnt! Om du sköter den rätt kommer den blomma rikligt och vackert om och om igen.

Först och främst behöver du frakta hem den på rätt sätt – packa in den i papper i affären, för novemberkaktusen tål inte kyla. Den kan tappa knoppar när den ställs i fönstret, eftersom det är ett ljus och en plats den inte är van vid. Men den kommer ta sig och blomma igen. Ett viktigt tips är att inte vrida på krukan när knopparna syns.

När och hur får man novemberkaktusen att blomma?

Om man vill få novemberkaktusen att blomma måste den få en ljus och sval period under året då den vilar och samlar kraft. Om den står i en jämn temperatur på över 20 grader hela året kommer den troligtvis inte blomma.

För att lyckas få växten att blomma under hösten eller vintern kan du ställa den utomhus under sommaren och ta in när temperaturen börjar sjunka under 10 grader, eller ställa på en svalare plats inomhus under vintern och ställa den i fönstret när våren kommer. Under senhösten brukar växtens ledstycken svälla och få mer lyster – vilket är ett tecken på att man kan öka på vattningen. Nu kommer den få nya knoppar och börja blomma.

Den som vill föröka novemberkaktusen gör det bäst direkt efter vilan. Foto: Shutterstock

Plantera om växten

Om du ska plantera om din novemberkaktus bör du göra det efter blomning. Gör du det medan plantan blommar kan blomningen avstanna. Mars-april är bra månader för omplantering. Vanlig blomjord går bra.

Föröka och ta stickling och skott från novemberkaktus

Om du vill föröka novemberkaktusen är den bästa tiden att göra det direkt efter vilan och lättast är det vid omplantering. Bryt loss några grenar med tre-fyra ledstycken. Låt dem torka i ett par dagar och stick sedan ner dem i torvblandad jord i en kruka. Ställ dem på en varm plats och lägg papper över tills de rotat sig.

Skillnaden mellan novemberkaktus och julkaktus

Novemberkaktus kallas ibland för julkaktus, men det är inte riktigt rätt. Julkaktus (Schlumbergera x buckleyi) är en hybrid mellan novemberkaktus och Schlumbergera russeliana och var länge en mycket populär julblomma. Numera är novemberkaktus vanligare på marknaden. För att se skillnad på novemberkaktus och julkaktus tittar man på bladen, för där är den största skillnaden. Novemberkaktus har blad som nästan ser avklippta ut och är har som ”spetsiga horn” i bladets utkant. Julkaktusen däremot har lätt vågade blad med rundade kanter.

LÄS MER: Älskade palettblad! Så tar du hand om trendväxten

LÄS MER: Skötsel, sticklingar – och allt annat du behöver veta om elefantöra

LÄS MER: Retroväxten fönsterfikus är trendig igen – så tar du hand om den 

Se även: