Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Novemberkaktus är en populär växt som gärna blommar på hösten och vintern.
Novemberkaktus är en populär växt som gärna blommar på hösten och vintern.
Novemberkaktus är en populär växt som gärna blommar på hösten och vintern.
När det börjar komma knoppar på växten ska den vattnas så att jorden hålls jämnt fuktig.
När det börjar komma knoppar på växten ska den vattnas så att jorden hålls jämnt fuktig.
När det börjar komma knoppar på växten ska den vattnas så att jorden hålls jämnt fuktig.
1 AV 3
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 3
Novemberkaktus är en populär växt som gärna blommar på hösten och vintern.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
När det börjar komma knoppar på växten ska den vattnas så att jorden hålls jämnt fuktig.
Foto: Shutterstock

Sköta novemberkaktus – och få den att blomma om och om igen

Novemberkaktus är en populär växt som har sin högsäsong på hösten och vintern.

Då blommar den gärna i vackra färger.

Men fel skötsel kan göra att alla blommor trillar av – så här ska du ta hand om din novemberkaktus!

Novemberkaktus (Schlumbergera truncata) är en lättskött kaktusväxt som gärna blommar – och det är inte särskilt svårt att få den att blomma om och om igen, så länge man vet hur man gör. Det trevliga med novemberkaktusen är att den ofta blommar när det mesta annat runt oss är grått och mörkt.

Den här växten är också en luftrenare som passar utmärkt i sovrummet. Bladen är egentligen inga riktiga blad utan så kallade fyllokladier, leder eller ledstycken. De har två-fyra spetsiga horn utmed kanten och lagrar vatten. Blomman kan blomma i vitt, rosa, cerise, gult, lax, rött och purpur.

Ett viktigt råd är att inte rotera på krukan när växten fått knoppar. Låt den stå stilla! Foto: Shutterstock

Skötsel av novemberkaktus

Novemberkaktus vill stå i ett ljust fönster med halvskugga och gillar inte direkt sol. Det går också bra att ha den längre in i rummet så länge den får ljus. Plantan trivs visserligen i kruka på fönsterbrädan, men ännu bättre i en ampel som låter grenarna ta plats och hänga ner naturligt. Särskilt stora eller gamla plantor får ett hängande växtsätt och blir fina i ampel eller hög kruka.

När växten är i vila vill den gärna stå i ett rum med 12-15 grader, om det är möjligt. När det kommer små rosafärgade skott igen är vilan över. Då är det dags att börja vattna mer igen.

När växten fått knoppar ska du inte vrida på krukan. Samma gäller när den blommar – undvik att rotera kaktusen i fönstret. De vänder sig nämligen mot ljuset och eftersom de har en skör nacke kommer de då att gå av när de sträcker sig tillbaka mot ljuset.

Vattning av novemberkaktusen

Under blomning ska jorden hållas jämnt fuktig. Den vill också ha lite varmare temperatur och mår bra av näring. När blomningen är över ska växten vila. Då ska den vattnas mindre och jorden kan torka upp mellan vattningarna. Novemberkaktus är en suckulent vilket innebär att den lagrar vatten i bladen och kan hushålla med det under lång tid. Vattnar du för mycket kan den därför ruttna.

Kaktusen gillar att få en dusch då och då och man kan också ge en jämn dos av växtnäring under blomningstiden.

Blommorna finns i flera färger: röda, rosa, gula, vita, lila. Foto: Shutterstock

Varför tappar novemberkaktus knoppar?

Kanske har det hänt att du köpt hem en novemberkaktus i full blom och blivit besviken när knopparna börjar falla av när du ställt den i fönstret? Ta det lugnt! Om du sköter den rätt kommer den blomma rikligt och vackert om och om igen.

Den första regeln är att inte chocka plantan när du fraktar den hem. Packa in den ordentligt i papper i affären, för den tål inte kyla. När du sedan kommer hem kan den dessutom tappa blommor och knoppar för att ljuset inte är detsamma som var van vid på förra växtplatsen. Men lugn, för den kommer att blomma om så småningom. En bra regel när det gäller novemberkaktus är att aldrig vrida runt på krukan. Låt den stå när den väl börjar få sina blomknoppar!

Sköta novemberkaktus efter blomning

När blomningen är över behöver novemberkaktusen vila och ska då ställas svalt i några veckor. Den ideala temperaturen är 12-15°C, om du har möjlighet. Dra ner på vattning och näring nu under viloperioden. I mars till april är det bra att plantera om kaktusen. Vanlig blomjord går bra. Man behöver inte beskära novemberkaktus, då gamla grenar faller av naturligt. Men ibland vill man korta in grenar eller gallra lite och då passar detta att göra vid omplanteringen. Man ska inte beskära, utan nyp av vid lederna.

När och hur får man novemberkaktusen att blomma?

Om man vill få novemberkaktusen att blomma måste den få en ljus och sval period under året då den vilar och samlar kraft. Om den står i en jämn temperatur på över 20 grader hela året kommer den troligtvis inte blomma.

För att lyckas få växten att blomma under hösten eller vintern kan du ställa den utomhus under sommaren och ta in när temperaturen börjar sjunka under 10 grader, eller ställa på en svalare plats inomhus under vintern och ställa den i fönstret när våren kommer. Under senhösten brukar växtens ledstycken svälla och få mer lyster – vilket är ett tecken på att man kan öka på vattningen. Nu kommer den få nya knoppar och börja blomma.

Den som vill föröka novemberkaktusen gör det bäst direkt efter vilan. Foto: Shutterstock

Plantera om växten

Om du ska plantera om din novemberkaktus bör du göra det efter blomning. Gör du det medan plantan blommar kan blomningen avstanna. Mars-april är bra månader för omplantering. Vanlig blomjord går bra.

Föröka och ta stickling och skott från novemberkaktus

Om du vill föröka novemberkaktusen är den bästa tiden att göra det direkt efter vilan och lättast är det vid omplantering. Bryt loss några grenar med tre-fyra ledstycken. Låt dem torka i ett par dagar och stick sedan ner dem i torvblandad jord i en kruka. Placera sticklingen med botten ner så att den får kontakt med jorden, men den behöver inte komma ner, för då finns det en risk att den ruttnar, då det bara är rötter som ska ner i jorden och dessa har ännu inte bildats. Stötta sticklingen mot krukkanten, alternativt med grus runt foten eller med blomsterpinnar. Ställ dem på en varm plats och lägg papper över tills de rotat sig. Vattna inte jorden förrän rötter bildats, men spreja gärna så att den håller sig lätt fuktig.

Flytta ut novemberkaktus

Om man vill låta den stå ute under sommaren bör man först flytta plantan till en till en varmare plats efter omplanteringen. I juni när risken för frost är över kan den flyttas ut till en skyddad plats, gärna lite skuggigt då stark direkt sol kommer att skada den. Det är nu växtperioden börjar och då kan den också behöva näring. Ta in novemberkaktusen i september eller tidigare om nattfrost hotar. Låt den stå svalt och vattna sparsamt tills blomknopparna syns igen. I november står kaktusen förhoppningsvis åter i härlig blom.

Skillnaden mellan novemberkaktus och julkaktus

Novemberkaktus kallas ibland för julkaktus, men det är inte riktigt rätt. Julkaktus (Schlumbergera x buckleyi) är en hybrid mellan novemberkaktus och Schlumbergera russeliana och var länge en mycket populär julblomma. Numera är novemberkaktus vanligare på marknaden. För att se skillnad på novemberkaktus och julkaktus tittar man på bladen, för där är den största skillnaden. HÄR kan du lära dig se skillnaden på dem.

LÄS MER: Sköt om palettblad på rätt sätt – så lyckas du med trendväxten

LÄS MER: Skötsel, sticklingar – och allt annat du behöver veta om elefantöra

LÄS MER: Retroväxten fönsterfikus är trendig igen – så tar du hand om den 

Se även: