Murgröna: Så tar du hand om den trendiga växten

1 av 3: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt

Murgröna tål inte alla ljus- och väderförhållanden. Den klarar inte för mycket ljus eller mörker under längre tid.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Murgröna tål inte alla ljus- och väderförhållanden. Den klarar inte för mycket ljus eller mörker under längre tid.

Murgröna gillar fukt och svala rum.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Murgröna gillar fukt och svala rum.

Murgröna kan bli riktigt gammal.

Så tror du att din sjunger på sista versen är det dags att agera!

Det är inte särskilt svårt att få den vackert grön igen.

Ämnen i artikel:

Scrollar du bland bilder på stylade hem på Instagram, på Hemnet eller Booli är det lätt att få känslan av att murgröna kan placeras lite var som helst i ett hem. Växten är populär att inreda med, och den gör sig bra på bild. Men att bilder visar vackra amplar med murgröna i, placerade i brassande sol eller i badrum utan fönster, betyder inte att växten klarar dessa förhållanden på sikt.

Ställ murgrönan i halvskugga

Murgröna ska varken stå i direkt solljus under längre tid eller i ett mörkt hörn långt ifrån fönster. Bladen kan brännas om växten utsätts för direkt solljus och tappa färg om den inte får tillräckligt med ljus. Får den för lite solljus ökar även risken att skadedjur eller svamp angriper bladen. Murgröna trivs bäst i halvskugga till skugga, så se över var du placerat den om bladen börjar torka ihop eller bli bruna. Den gillar att stå svalt, på en plats med omkring 15 grader. 

Men det är självklart inte bara placeringen som avgör om växten överlever. Hur mycket och ofta du vattnar den påverkar också. 

Överdriv inte vattningen

Vattnar du murgrönan stup i kvarten är det dags att dra ner på turerna med vattenkannan. Murgröna gillar fukt, men den mår också bra av vila, så låt det översta jordlagret torka innan du vattnar den igen. Ha som tumregel att vattna den en till två gånger i veckan, och oftare om det är riktigt varmt ute. På sommaren är det även bra att duscha eller spruta vatten på murgrönan då och då så att den inte blir alltför torr och varm.

Du kan plantera murgröna i vanlig planteringsjord eller blomjord. Det går även bra att ge den extra näring en gång i månaden på sommaren, våren och hösten.

Planterar du växten i en kruka med lecakulor i botten håller jorden sig fuktig lite längre. Har du hål i botten av krukan minskar dessutom risken att du dränker växten. 

Var uppmärksam på skadedjur

Ser växten trist ut, trots att du sköter den väl? Då kan det vara skadedjur, svamp eller mögel som ställer till det. 

Börja med att plantera om växten i en större kruka och undersök rötterna. Ser de bra ut kan du sätta ner murgrönan som den är i ny fuktig jord. Har en del av rötterna ruttnat? Klipp av dem innan du planterar om växten.

När du undersökt rötterna, vänd uppmärksamheten mot blad och stjälkar. Har bladen prickar eller stjälkarna missfärgade skador kan det bero på svamp. Det förekommer framför allt på växter som inte fått tillräckligt med solljus och kan behandlas med svampmedel för krukväxter.  

Är bladen inte missfärgade, är det dags att titta igenom växten noggrant efter bladlöss och andra skadedjur som kan ha angripit den. Upptäcker du små ägg, nät, små hål eller naggade kanter på växten kan du ställa ut växten på balkongen eller uteplatsen i ett par veckor. Då brukar skadedjuren dö. Är det vinter eller du vill påskynda processen kan du ta kål på skadedjuren genom att spruta bladen med grönsåpa blandat med vatten och rödsprit. Ta en del såpa med en del vatten och en halv del rödsprit. I blomsterhandeln kan du även köpa starkare bladsprej och pinnar som skadedjur skyr för att bli av med dem. 

Tänk även på att klippa av döda grenar och blad för att hålla växten vid liv. 

LÄS MER: 8 trädgårdsmyter att slå hål på 

LÄS MER: 11 vanliga krukväxter som ger dig renare luft hemma 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande