Mormorsväxten alla vill ha: Så lyckas du med aklejor

"Nora barlow" är uppkallad efter Charles Darwins sondotter.

Foto: Ellen Forsström

1 av 2: "Nora barlow" är uppkallad efter Charles Darwins sondotter.

Här är en fylld sort, mörkröd med gul kant framtill.

Foto: Ellen Forsström

2 av 2: Här är en fylld sort, mörkröd med gul kant framtill.

Aklejor kan både vara de där enkla mormorsväxterna som troget återkommer år efter år och samtidigt vara de skönheter som gör att rabatterna lyfter. 

Nästan onödigt vackra med sina mästerligt utformade blommor. 

Här är allt du behöver veta om trendväxten! 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Aklejor frösår sig, korsar sig och uppstår hela tiden i nya former. Den vanligaste heter aquilegia vulgaris på latin. Den är ofta blåviolett men finns även som rosa och vit. Även tvåfärgade och fyllda varianter finns. Bland de fyllda sorterna kan särskilt nämnas "black barlow" som är purpursvart och "nora barlow" med vitkantade rosaröda blommor. Riktiga skönheter! 

Bra att veta är att om man sår aklejor blommor de inte förrän andra året. 

LÄS OCKSÅ: Petunia - så tar du bäst hand om trädgårdsklassikern

Foto: Ellen Forsström

5 tips – så lyckas du med dina aklejor

1. Inte för torrt. Aklejor gillar både sol och halvskugga. Men om de står väldigt soligt får man se till att vattna, annars kan bladen bli gula nertill. Helst vill aklejor stå i fuktig, väldränerad jord. 

2. Mycket att välja på. Aklejor har funnits länge i svenska trädgårdar. Det finns både enkla och fyllda sorter. En del har långa sporrar, som spröt som sticker upp. Andra har inrullade kronblad eller blomman vänd uppåt. Olika arter och sorter korsar sig med varandra, men alla aklejor har fem yttre kronblad och fem inre. 

3. Ge dem vackert sällskap. Aklejor är vackra tillsammans med flera av täppans blommor, som löjtantshjärta och tidiga nävor. Mycket vackra blir de i halvskugga tillsammans med ormbunkar och mörka tulpaner som "queen of night". Aklejor finns i blått, rosa, rött och vitt. Ja, till och med tvåfärgade så det är bara att välja det som passar in i din färgskala. 

Foto: Ellen Forsström

4. Passar i mormorsrabatten. Aklejor blommar från maj till juli, beroende på sort. De blir 30-60 centimeter höga. Med sin skira blomma ser de ut som älvor i försommartid. De blommar ofta samtidigt som prästkragar. Gammaldags akleja, aquilegia vulgaris, återfinns ofta i äldre trädgårdar och på torpställen. 

5. Gör trädgården magisk. Aklejor tillhör de perenner som gärna hittar egna växtplatser i trädgården och de gör det med bravur. De kan dyka upp i skarvar mellan plattor och stenar, på platser där man knappt tycker att det finns någon jord alls. Blir det vackert så låt dem stå kvar. Självsådda växter skapar en tidlös atmosfär som är svårt att få till på egen hand. aklejor gör sig även väl på blomsterängen.  

Kul kuriosa: Omsjungen blomma

Akleja kallas även aquileja, ett lite äldre namn som bland annat återfinns i den svenska gamla folkkära visan "uti vår hage". 

Av: Ellen Forsström

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiskt vackra blommande buskar

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer