Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Monstera trivs i morgonsolen, men vill gärna stå skuggigt resten av dagen.
Monstera trivs i morgonsolen, men vill gärna stå skuggigt resten av dagen.
Monstera trivs i morgonsolen, men vill gärna stå skuggigt resten av dagen.
1 AV 2
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 2
Monstera trivs i morgonsolen, men vill gärna stå skuggigt resten av dagen.
Foto: Adobe Stock

Skötsel av monstera – så trivs den bäst

Monsteran är en praktfull krukväxt! En utmärkt grön och dekorativ planta för både kontor och hem. 

Den var väldigt populär under 70-talet, men kom igen stort för några år sedan både som planta och i tryck på textilier. 

Nu eftertraktas ovanligare sorter med vitbrokiga blad och andra flikar på bladen.

Karina Brozinic
LEVA&BO Redaktionen

Monsterans hjärtformade blad kan bli upp till 60 centimeter tvärs över i det fria, hemma hos oss runt 35–40 centimeter. Unga blad får hål mitt i – det är helt naturligt. När bladen åldras utvecklas hålen snart till de signifikanta djupa flikarna. Där monstera växer vilt har flikarna funktionen att starka vindar kan blåsa rakt igenom, utan att slita itu bladen.

Artnamnet deliciosa kommer av de kolvformade frukterna, som är ätbara och riktigt välsmakande. Innan frukten är mogen omges den av ett gult hylleblad, precis som kallor – de tillhör samma familj Araceae. Vänta tills monsterans frukter är riktigt mogna innan du äter dem.

Fler olika sorters monstera

För några år sedan blev monstera åter på ropet som inredningsdetalj, även tryckt på gardiner, kuddar och serveringsbrickor. Och egentligen slutade den aldrig att vara omtyckt, då den är mycket tålig och lättskött, och verkligen fyller rummet med grönska. 

Nu har intresset ökat för mer ovanliga sorter så som 'Variegata' (med dekorativa vitbrokiga blad) samt arter som är mindre. Spetsmonstera M. acuminata och liten monstera M. adansonii är båda småväxande arter, med mindre blad och de kan även användas som hängande växter. Hålen och flikarna i bladen varierar från sort till sort. De förväxlas ofta i handeln och båda arter kallas ibland för "Monkey Mask". Även vitbrokiga finns bland dessa.

Monstera Monkey Mask

Monkey Mask har blivit trendig och kan vara klurig att få tag på. Det är en kusin till Monstera Deliciosa och gillar också att klättra, men är lika fin hängandes i en ampel. Du känner igen en Monkey Mask genom sina lätt skrynkliga och håliga blad.

Den ska skötas på ungefär samma sätt som en vanlig monstera. Den vill stå ljust men inte i direkt solljus. Jorden ska hållas lätt fuktig och bladen vill bli regelbundet duschade.

Flera olika arter och sorter av monstera är eftertraktade i dag. Speciellt vitbrokiga och småbladiga som kallas för 'Monkey Mask'. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se
Ovanliga sorter med vitbrokiga blad, så som 'Variegata', blir allt mer eftertraktade. De är svåra att få tag på och sticklingar säljs dyrt på nätet. Foto: Adobe Stock
Monsterafingerranka M. minima har bytt vetenskapligt namn till Rhaphidophora tetrasperma. En trevlig rankande planta, som fungerar på samma sätt som monstera. Foto: Istock

Plantering, placering och skötselråd

Monstera är en tropisk växt och växer vilt i regnskogar i Centralamerika och Västindien. Det skvallrar om att den står ljust men i skuggan av de stora träden. De enorma bladen är känsliga för direkt solljus och kan lätt bli brända i kanterna, därför passar den utmärkt att placera lite längre in i ett rum.

Själva plantan kan bli runt 2,5 meter inomhus, men de växer väldigt långsamt. Det är en klängväxt, vilket inte alltid syns när man köper dem som unga i kruka. Man kan ordna någon form av stöd efterhand. Rankor går även att hålla nere genom beskärning om man inte vill att de drar i väg och i stället vill ha en bredare planta. Passa på att ta sticklingar (läs mer längre ner)!

Tips: Monstera får bara några få blad om året, så se till att bladen inte är skadade när du köper den.

Hur ofta ska man vattna monstera?

Monstera gillar fuktigt klimat, men vill inte stå i ständigt fuktig jord. Därför är det bättre att vattna ordentligt 2-3 gånger i månaden, men låta jorden torka upp igen innan nästa vattning. Ju mörkare plantan står desto mindre vatten behöver den.

Däremot kan man vara frikostig med att duscha monsteran. I naturen växer den i områden med hög luftfuktighet. Ha en sprejflaska med vatten i närheten och spreja över plantan. Man kan i stället för vattningen bära in plantan i duschen och ge den en ordentlig dusch (inte varmt vatten).

Kan man klippa bort luftrötterna på monstera?

Allteftersom plantan växer kommer den att utveckla luftrötter. Dessa stöttar växten och hjälper till att gripa om andra plantor för att klänga sig upp mot ljuset. Alla tycker inte att dessa är dekorativa och många undrar om man kan skära bort dem.

Plantan dör inte om luftrötterna klipps eller skärs bort, men man stympar den. De är levande delar av plantan och fyller sin funktion. Testa hellre att leda ner dem i krukan. Där kan luftrötterna utveckla vanliga rötter. Om du vill ta sticklingar är det bra att ha delar av luftrötter på sticklingen, så man kan sakna dessa när man behöver dem.

Tips: Håller man ett öga på luftrötterna, vrider lite på plantan, så hindrar man dem att få kontakt med väggar, vilket en del vittnar om kan bli ett problem om de fäster fast. Men det tar som sagt lite tid. Sånt kan även ske med till exempel gullranka.

Varför får monsteran gula blad eller bruna fläckar?

Får monsteran gula blad beror det på att den fått för mycket vatten. 

För lite vatten ger i stället bruna fläckar på bladen. Bruna fläckar på bladen kan även bero på ljusbrist, att växten stått i vinddrag eller att monsteran drabbats av rotröta eller svamp. Förr torr luft är också orsaken till att bladen kan få bruna toppar. 

Luftrötter utvecklas efter ett tag. Det är synd att klippa bort dem, då de hör ihop med plantan. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se
Utvecklas inte flikarna som de ska på monsteran, kanske plantan står för mörkt. Testa att flytta den närmare ljuset. Foto: Karina Brozinic / Grobar.se

Plantera om monstera i rätt jord

Du kan plantera både med eller utan innerkruka. Om du planterar utan innerkruka så välj en ytterkruka med hål och ett fat. Täck botten med grus eller krukskärvor, häll i färsk blomjord och sätt sedan ner växten i krukan. Fyll sedan på med mer blomjord, platta till och vattna. Se till att det är 3 centimeter upp till krukkanten.

Om du planterar med innerkruka så välj en innerkruka med hål, häll i färsk blomjord, sätt ner växten i innerkrukan. Fyll med blomjord, platta till och vattna. Också här ska du se till att det är 3 centimeter upp till krukkanten. Om våren och hösten kan det vara en bra idé att gödsla upp jorden lite.

Att ta sticklingar är enkelt! Klipp av en stjälk och sätta i en vas med vatten. Med tiden kommer den få små rötter som du kan plantera i en kruka. Foto: Istock

Dela eller ta sticklingar av monstera

Monstera är lätt att föröka från sticklingar. Du bara gräver upp monsteran och särar på den eller så gräver du upp de nya skotten. Du kan även klippa av en stjälk och sätta i en vas med vatten. 

Gör så här:

1. Skär av en stam under den närmaste knoppen/bladet. Det bör finnas en eller två växande luftrötter ovanför snittet på sticklingen.

2. Placera sedan stammen i en behållare med vatten.

3. Byt vatten ofta så att det inte bildas bakterier som gör att sticklingen ruttnar. Snart kommer små vita rotanlag att växa ut på luftrötterna.

4. När de nya rötterna blivit några centimeter långa, planterar man nya plantan i jord i en egen kruka.

Monstera giftig för katter

Växten har irriterande och giftig saft och om man äter bladen bränns det i munnen och halsen. Katter som äter bladen får magbesvär.

Se även: