1 AV 2
Malin Brostad har mängder av stora palettblad. Ungefär varannan månad ansar hon sitt uppstammade palettbladsträd.
Foto: Malin Brostad
2 AV 2
Ett palettblad som Malin har flätat stammen på.
Foto: Malin Brostad

Malins galna palettblad – så lyckas hon få dem enorma

Vurmen för den färgstarka trendväxten fortsätter! Storodlaren Malin Brostad har många palettblad hemma och har gjort sig känd på Instagram för sina enorma palettbladsträd.

Här visar hon upp dem – och lär dig hur du får växten att trivas utomhus i sommar.

Vad är det som växer snabbt, blir yvigt men går att forma, och som samtidigt ”passar till allt”? Det låter som en gåta, men har du, liksom så många andra, fallit för palettblad vet du precis vad det handlar om.

En av dem som lyckats extra bra med den färgstarka växten är Malin Brostad. På sommaren förgyller hennes imponerande exemplar utrymmet utanför växthuset. Vintertid är matplatsen i sekelskiftesvillan nästan helt omgärdad av ceriserosa blad.

– För min del var det just färgen jag fastnade för, säger Malin. Sedan är palettblad enkla att sköta också, och har mycket växtkraft. De går snabbt från liten till stor och man måste inte vänta länge innan man har en jätteplanta. Det finns olika möjligheter med den som är roliga också, som att man kan forma den till träd och fläta stammarna.

Malin Brostad

Yrke: Visual merchandiser på Åhléns (ansvarig för hur produkterna visas på alla butikernas hem- och skönhetsavdelningar).

Ålder: 47 år.

Bor: I trähus från 1916 i Hässelby i västra Stockholm. Här fanns en skogstomt fram tills familjen flyttade in för 6 år sedan. Nu har man färre träd och fler odlingar med ätbart och blommor, samt ett växthus.

Familj: Maken Markus och barnen Ville, 13, och Vidar, 10 år.

Instagram: @malinbrostad.

På Malins glasveranda trivs palettbladen fantastiskt bra tack vare ljuset. Foto: Malin Brostad
Hemma hos Malin finns palettblad i alla former och storlekar. Foto: Malin Brostad

'China Rose' fick henne att börja

Malins morföräldrar hade palettblad redan på 1980-talet, så hon hade sett växten innan den började bli riktigt trendig.

– Men när jag köpte min första stickling i en antikaffär för åtta år sedan var det precis i början av palettbladsboomen och då visste jag inte alls hur jag skulle hantera den, säger hon. Den blev inte så jättestor heller i vårt förra hus.

Det var ändå denna första lilla planta, av sorten ’China Rose’, som blev grunden till alla Malins jätteplantor. Dessutom är den mamma till ett oräkneligt antal bortskänkta sticklingar som funnit sina hem hos vänner, kolleger och bekantas bekanta. Att samla olika sorter är hon egentligen inte så intresserad av. Förutom den knallrosa ’China Rose’ har hon egentligen bara ett par exemplar av två andra sorter, den grönbladiga ’Rodeo Drive’ och den brunröda ’Marooned’.

Palettbladen trivs i ljuset på glasverandan

Men vad är hemligheten till att Malin lyckas få så oerhört stora, täta och vackra palettblad?

– Mycket vatten, stora krukor och näring ibland, säger hon.

Men att det gått så bra tackar hon även delvis sin glasveranda i det nuvarande huset för. Ljus från tre väderstreck hjälper plantorna att hålla sig ovanligt fina under den mörka årstiden – även om bladen på Malins praktexemplar också de blir blekare när dagarna är korta.

– De tappar väldigt mycket blad och ser eländiga ut när de får för lite ljus, så är det bara, säger Malin. Det har man igen när våren kommer.

Precis som till exempel pelargoner går palettblad bra att ta ut när temperaturen stiger. Men medan Malin avhärdar alla sina ’Mårbacka’pelargoner genom att låta dem stå ute längre och längre varje dag, är hon försiktigare med palettbladen.

– Jag brukar vänta för att vara säker på att det är tillräckligt många plusgrader på nätterna också, säger Malin. Palettblad dör om de har det för kallt.

LÄS MER: Allt om hur du lyckas med fina palettblad

Lä, värme och vatten får Malins palettblad att växa sig stora utomhus. Foto: Malin Brostad
Mindre palettblad växer till sig i växthuset, som har golv av återbrukat tegel och inredning från loppis.Till höger citron. Foto: Malin Brostad
Nästan alla Malins palettblad kommer från samma stickling av sorten ’China Rose’. Foto: Malin Brostad

”Palettblad är perfekt i samplanteringar”

Kring midsommar ställer hon därför ut krukorna permanent på en gång. De får en plats i lä för att blåsten inte ska knäcka de sköra grenarna. Stekande sol gillar växten inte heller, och inte total skugga. Uppfylls ”bara” de kraven brukar palettblad stortrivas. Och det brukar även de sticklingar som Malin planterar i utomhuskrukor.

– Palettblad är perfekt i samplanteringar, säger Malin. Jag brukar fylla ut tomrum mellan andra växter med dem och det blir jättefint.

Malin är en estet som till vardags jobbar med presentation av bland annat inredningsprodukter. Och hon uppskattar hur mångsidigt palettblad är.

– Den är färgstark men passar ändå i de flesta miljöer. Vid ett sekelskifteshus, som hos mig, men även i ett retroinspirerat hem eller ett modernt och stilrent. Ett vildvuxet palettblad bryter av jättefint mot en mer avskalad stil.

I september tar Malin in palettbladen igen. Hon spolar av dem för att minska risken för att dra med sig ohyra in. Sedan ställer hon dem separat från de andra inomhusväxterna en tid för att eventuella skadedjur inte ska sprida sig.

– Men det brukar gå bra, säger Malin. Jag har bara haft problem en gång och då hjälpte det med att spruta med såplösning. 

Lätt uppstammad palettblad ’Rodeo Drive’. Foto: Malin Brostad

LÄS MER: Lär dig allt om palettblad – från utomhusplantering till hur du stammar upp det till ett träd

Se även: