Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Olivträdet är både vacker, tidlös, stilistisk, lättskött och kan bli 100 år gammal.
Olivträdet är både vacker, tidlös, stilistisk, lättskött och kan bli 100 år gammal.
Olivträdet är både vacker, tidlös, stilistisk, lättskött och kan bli 100 år gammal.
Sommartid trivs olivträdet bäst utomhus.
Sommartid trivs olivträdet bäst utomhus.
Sommartid trivs olivträdet bäst utomhus.
1 AV 3
Allt du behöver veta för att få medelhavsträdet att trivas
2 AV 3
Olivträdet är både vacker, tidlös, stilistisk, lättskött och kan bli 100 år gammal.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Sommartid trivs olivträdet bäst utomhus.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Skötselråd för olivträd i kruka – utomhus och inomhus

Oliv är ett städsegrönt träd från medelhavsområdet och trivs bäst utomhus där ljuset och luftfuktigheten är rätt, men det går att odla inomhus. 

Det är inte svårt att sköta ett olivträd ute under sommarsäsongen, men liksom andra medelhavsväxter är övervintringen det kniviga. Så se gärna till att du har förutsättningarna innan du inhandlar det dyraste trädet.

Olivträdet kallas också för ”hälsans träd”, ytterligare en anledning att vilja ha den i sitt hem. Vill du ha en riktig medelhavsträdgård kan du köpa flera stycken, antingen att ha i grupp eller utspridda på olika ställen.

Var trivs olivträdet bäst?

Olivträdet trivs allra bäst utomhus – på balkongen eller altanen – på grund av den goda tillgången på ljus och för att luftfuktigheten är högre. Men det gäller endast sommartid här i Sverige och då ska trädet stå på en varm, solig och gärna vindskyddad plats.

Oavsett om den står ute eller inne – olivträdet trivs allra bäst i sol eller halvskugga och i väldränerad jord. 

När kan man ta ut olivträdet?

Målet är naturligtvis att få sitt olivträd att trivas året om, både när det är varmt och kallt. I mitten av maj brukar det ofta vara läge att kunna ställa sitt olivträd utomhus. Men innan du ställer ut den ”på riktigt” ska du låta trädet stå ute på dagarna och sedan ta in den om nätterna, så den hinner vänja sig vid utomhustemperaturen. Alternativt om du låter den stå i söderfönster eller uterum till att börja med.

Tycker du att det är läge att ställa ut trädet ännu tidigare än maj kan det funka om du tar in det på nätterna en längre tid framöver, tills när det börjar bli varmt. När du sedan väl lämnar det ute dygnet runt bör du veta att det inte är frost på nätterna.

Olivträd trivs allra bäst utomhus om sommaren på grund av den goda tillgången på ljus och för att luftfuktigheten är högre. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Skötselråd för olivträd utomhus

Tycker du att olivträdet har tappat en del blad från vintern behöver du inte vara orolig – de kommer tillbaka under våren. Plantera olivträdet i en rymlig kruka, men gärna en som går att flytta enkelt när vintern kommer. 

När du tar ut trädet på våren, se då till att skydda den mot solens starka strålar i början; du kan antingen använda skuggväv eller så ställer du trädet i skuggan till att börja med. Sedan kan du flytta vidare till ett soligare läge.

Vattning av olivträd i kruka

Under sommarhalvåret ska du ge olivträdet jämn vattning. Ju varmare och torrare det är desto mer vatten behöver det så klart. Du kan vattna rejält och sedan låta det torka upp mellan vattningarna. Det kan också vara så att trädet behöver specialanpassad näring för medelhavsväxter. Under vintern ska du vattna extremt sparsamt så att inte rötterna ruttnar men tillräckligt för att inte jorden ska torka ut. 

Om olivträdet ser hängigt eller ”dött” ut

Som vi nämnt tidigare kan olivträdet tappa en del blad på vintern, men de kommer alltid tillbaka på våren. Ser det däremot ”dött” ut efter vinterförvaringen så beror det oftast på torka, för lite ljus och torr luft.

För att dubbelkolla att trädet är vid liv kan du skrapa lätt med din nagel på en av grenarna. Är det då grönt under så är det ingen fara – trädet lever. Vill du få riktig fart på trädet kan du då göra en kraftig beskärning, gärna en tredjedel. Därefter ser du till att plantera om, vattna och gödsla. Då kommer det garanterat att hända grejer!

Under sommarhalvåret ska du ge olivträdet jämn vattning. Foto: Shutterstock

Omplantering och klippning av olivträd i kruka

Det är bra att plantera om olivträdet vartannat år och då i en lerhaltig jord, gärna specialanpassad medelhavsjord. För varje gång utökar du storleken på krukan och använd alltid en kruka med dräneringshål i botten. En rekommendation är också att tillsätta medelhavsnäring i vattnet varannan vecka, från vår till sensommar. 

Vad det gäller utseende kan du klippa och beskära helt efter eget tycke och smak, eller så låter du den växa fritt och bli buskig precis som i det vilda.

Vad kostar ett olivträd i kruka?

Det finns olivträd som kostar allt från 200 kronor upp till flera tusen kronor. Det beror på storlek och hur gammalt trädet är, kanske också var den kommer ifrån. Var vill du ha den, vilken storlek lämpar sig där och hur många vill du ha? Tänk på att de kan bli höga även om de växer långsamt (dock kan man alltid beskära). Vill du ha en ung och se den växa från början, eller en större som vuxit till sig? Titta runt och gör prisjämförelser, det kan skilja en hel del pengar mellan olika företag.

Så här planterar du om olivträd i kruka:

1. Vattna först så går det lättare att få ut hela roten ur krukan. Det kan ibland ändå behöva skäras med kniv eller använda liten handspade.
2. Är det så mycket rötter att knappt någon jord finns kvar kan du skära av en bit av rötterna i den så kallade rotsnurren. Skaka av all jord.
3. Mär rotklumpen och skaffa en kruka som är tillräckligt stor för att få plats med tillräckligt med ny jord också.
4. Ett tips är att du låter trädet stå i en hink med vatten i en kvart och får suga åt sig ordentligt innan du planterar om den.
5. I den nya krukan kan du använda medelhavsjord, planteringsjord eller u-jord som du lägger i botten.
6. Sätt dit trädet och fortsätt fylla på jord runtom och tryck till lagom. Vattna och sedan klart!

Övervintring – skötsel av olivträd inomhus under vintern

Olivträdet är ganska tåligt mot frost och kan klara några minusgrader, men när kylan kommer på hösten måste du ta in trädet och vinterförvara det svalt och ljust. HÄR kan du läsa om tricken hur du lyckas! 

Olivträd och katter

Alla med katter vet hur viktigt det är med ”rätt” växter. Tyvärr är ju många vackra och trevliga växter totalt livsfarliga för våra fyrbenta älsklingar. Men det gäller inte olivträdet! Däremot kan katten vara ”en fara” för trädet då den påminner dem om kattmynta. Kattmyntans doft utsöndrar kemikalien terpenoid tepelakton som katter blir alldeles ”galna” av. När de känner den rullar de runt på golvet och kan bete sig som drogade. 

Olivträdets komponent heter oleuropein och den hjälper katterna att slappna av. Så bli inte förvånad om du ser katten tugga på olivblad och bli inte heller orolig om den därefter börjar bete sig ”konstigt”. Det klingar av och är helt ofarligt. Även olivolja har positiva effekter på katters hälsa och humör. Så den enda ”risken” med ditt olivträd om du har katt är att det är trädet som inte får vara i fred.

LÄS MER: Läckra citrusträd – så lyckas du med vackra växten 

Se även: