1 av 2: Olivträdet från Medelhavet är sedan några år en riktig storsäljare i Sverige – fast då som liten krukvariant. Foto: Shutterstock
2 av 2: Det lilla olivträdet i kruka är en stilren och tidlös ”inredningsdetalj” som ofta syns i både mäklarannonser och inredningsreportage. Foto: Shutterstock

Lyckas med olivträd – och skapa din egen medelhavsoas

Olivträdet är den exotiska växten som gått och blivit en riktig inredningstrend.

Och vem vill inte ha lite medelhavskänsla i sitt hem – såväl utomhus som inne?

Olivträdet är både vacker, tidlös, stilistisk, lättskött och kan bli 100 år gammal.

Vi tipsar och berättar allt du behöver veta för att lyckas med ditt eget träd! 

Olivträdet, Olea europaea, är ett medelhavsträd som poppade upp som prydnadsväxt och inredningsdetalj för några år sedan. Ett tidlöst, vackert och nyttigt träd som odlats sedan forntiden och har smala, karaktäristiskt grågröna, läderartade blad. Tack vare att olivträd i kruka i dag säljs i sort sett överallt där växter säljs kan vem som helst skapa sin egen medelhavskänsla, inomhus, i trädgården eller på balkongen, trots att vi bor på nordligare breddgrader. Olivträdets kallas också för ”hälsans träd”, ytterligare en anledning att vilja ha den i sitt hem. Vill du ha en riktig medelhavsträdgård kan du köpa flera stycken, antingen att ha i grupp eller utspridda på olika ställen.

De små olivträden är mycket dekorativa och går lätt att flytta runt i sin kruka, i och med att allt fler skaffar de så populära uterummen, orangerier och växthus på gården kan man också ha olivträdet ute året om. De är alldeles perfekta för just olivträden eftersom de vill stå svalt och ljust på vintern, och sedan på sommaren när det är varmt och soligt lyfter man ut dem.

1 av 2: Olivträd är lättskötta om man odlar dem i kruka och tar in dem på vintern. De trivs allra bäst utomhus (om sommaren) på grund av den goda tillgången på ljus och för att luftfuktigheten är högre. Foto: Shutterstock
2 av 2: Vem vill inte ha lite medelhavskänsla i trädgården, på balkongen, terrassen eller inomhus? Olivträdet smälter in fint överallt. Foto: Istock

Vad kostar ett olivträd i kruka?

Det finns olivträd som kostar allt från 200 kronor upp till flera tusen kronor. Det beror på storlek och hur gammalt trädet är, kanske också var den kommer ifrån. Var vill du ha den, vilken storlek lämpar sig där och hur många vill du ha? Tänk på att de kan bli höga även om de växer långsamt (dock kan man alltid beskära). Vill du ha en ung och se den växa från början, eller en större som vuxit till sig? Titta runt och gör prisjämförelser, det kan skilja en hel del pengar mellan olika företag. 

Var trivs olivträdet bäst?

Olivträdet trivs allra bäst utomhus på grund av den goda tillgången på ljus (trädgård, terrass eller balkong) och för att luftfuktigheten är högre. Men det gäller endast sommartid (här i Sverige) och då ska den stå på en varm, solig och gärna vindskyddad plats.

Oavsett om den står ute eller inne – olivträdet trivs allra bäst i sol eller halvskugga och i väldränerad jord. 

När kan man ta ut olivträdet?

Målet är naturligtvis att få sitt olivträd att trivas året om, både när det är varmt och kallt. I mitten av maj brukar det ofta vara läge att kunna ställa sitt olivträd utomhus. Men innan du ställer ut den ”på riktigt” ska du låta trädet stå ute på dagarna och sedan ta in den om nätterna, så den hinner vänja sig vid utomhustemperaturen. Alternativt om du låter den stå i söderfönster eller uterum till att börja med.

Tycker du att det är läge att ställa ut trädet ännu tidigare än maj kan det funka om fortsätter att ta in den på nätterna en längre tid framöver, tills när det börjar bli varmt. När du sedan väl lämnar den ute dygnet runt bör du veta att det inte är frost på nätterna. 

När du tar ut trädet på våren, se då till att skydda den mot solens starka strålar i början; du kan antingen använda skuggväv eller så ställer du trädet i skuggan till att börja med. Foto: Istock

Skötselråd för olivträd utomhus

Tycker du att olivträdet har tappat en del blad från vintern behöver du inte vara orolig – de kommer tillbaka under våren. Plantera olivträdet i en rymlig kruka, men gärna en som går att flytta enkelt sen när vintern kommer. 

När du tar ut trädet på våren, se då till att skydda den mot solens starka strålar i början; du kan antingen använda skuggväv eller så ställer du trädet i skuggan till att börja med. Sedan kan du flytta vidare till ett soligare läge.

Vattning av olivträd i kruka

Under sommarhalvåret ska du ge olivträdet jämn vattning. Ju varmare och torrare det är desto mer vatten behöver den så klart. Du kan vattna rejält och sedan låta det torka upp mellan vattningarna. Det kan också vara så att den behöver specialanpassad näring för medelhavsväxter. Under vintern ska du vattna extremt sparsamt så att inte rötterna ruttnar men tillräckligt för att inte jorden ska torka ut. 

Övervintring – skötsel av olivträd inomhus

Olivträdet är ganska tåligt mot frost och kan klara några minusgrader, men när kylan kommer på hösten/vintern måste du ta in trädet och förvara det svalt och ljust. Så ljust som möjligt (det är ljusbrist som ställer till problem, använd gärna växtbelysning) och en temperatur mellan 2 och 10 grader är perfekt. Det får heller inte vara för torrt, du kan gärna ta som vana att spreja vatten kring dess bladkrona någon gång i veckan, aldrig direkt på bladen utan mer i luften. Vattna mycket sparsamt. Försök att återskapa vintermiljön varifrån den kommer från början.

Orangeri, uterum eller inglasad balkong där det är ljust och svalt (inte frost) är ett optimalt ställe att ha olivträd på under vinterhalvåret. Trädet behöver nämligen stå svalt för att den ska få en bra blombildning, det kan börja komma fruktanlag när trädet är fem år. Blommorna behöver hjälp att pollineras inomhus, då använder du en pensel.

Har du olivträdet utomhus måste du ta in den så fort kylan kommer och sommaren är över. Viktigt att den får ljus. Olivträdet gillar inte för torr luft, du kan gärna ta som vana att spreja vatten kring dess bladkrona någon gång i veckan, aldrig direkt på bladen utan mer i luften. Vattna mycket sparsamt. Foto: Shutterstock

Om olivträdet ser hängigt eller ”dött” ut

Som vi nämnt tidigare kan olivträdet tappa en del blad på vintern, men de kommer alltid tillbaka på våren. Ser det däremot ”dött” ut efter vinterförvaringen så beror det oftast på torka, för lite ljus och torr luft.

För att dubbelkolla att trädet är vid liv kan du skrapa lätt med din nagel på en av grenarna. Är det då grönt under så är det ingen fara – trädet lever. Vill du få riktig fart på trädet kan du då göra en kraftig beskärning, gärna en tredjedel. Därefter ser du till att plantera om, vattna och gödsla. Då kommer det garanterat att hända grejer!

Omplantering och klippning av olivträd i kruka

Det är bra att plantera om olivträdet vartannat år (det kommer belöna sig), och då i en lerhaltig jord, gärna specialanpassad ”medelhavsjord”. För varje gång utökar du storleken på krukan, och alltid med hål i botten. En rekommendation är också att tillsätta medelhavsnäring i vattnet varannan vecka, från vår till sensommar. 

Vad det gäller utseende kan du klippa och beskära helt efter eget tycke och smak, eller ås låter du den växa fritt och bli buskig precis som i naturen.

Så här planterar du om olivträd i kruka:

1. Vattna först så går det lättare att få ut hela roten ur krukan. Det kan ibland ändå behöva skäras med kniv eller använda liten handspade.

2. Är det så mycket rötter att knappt någon jord finns kvar kan du skära av en bit av rötterna i den så kallade rotsnurren. Skaka av all jord.

3. Mär rotklumpen och skaffa en kruka som är tillräckligt stor för att få plats med tillräckligt med ny jord också. 

4. Ett tips är att du låter trädet stå i en hink med vatten i en kvart och får suga åt sig ordentligt innan du planterar om den. 

5. I den nya krukan kan du använda medelhavsjord, planteringsjord eller urjord som du lägger i botten.

6. Sätt dit trädet och fortsätt fylla på jord runtom och tryck till lagom. Vattna och sedan klart! 

Olivträd och katter

Alla med katter vet hur viktigt det är med ”rätt” växter. Tyvärr är ju många vackra och trevliga växter totalt livsfarliga för våra fyrbenta älsklingar. Men det gäller inte olivträdet! Däremot kan katten vara ”en fara” för trädet då den påminner dem om kattmynta. Kattmyntans doft utsöndrar kemlikalien terpenoid tepelakton som katter blir alldeles ”galna” av, när de känner den rullar de runt på golvet och kan bete sig som drogade. 

Olivträdets komponent heter oleuropein och den hjälper katterna att slappna av. Så bli inte förvånad om du ser katten tugga på olivblad och bli inte heller orolig om den därefter börjar bete sig ”konstigt”. Det klingar av och är helt ofarligt. Även olivolja har positiva effekter på katters hälsa och humör. Så den enda ”risken” med ditt olivträd om du har katt är att det är trädet som inte får vara i fred.

LÄS MER: Krukväxterna vi älskar – så sköter du om dem på bästa sätt 

LÄS MER: Läckra citrusträd – så lyckas du med vackra växten 

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!